Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Trebušne težave

Tema: Prehrana in gibanje, Zdravje in bolezni

 • Cr

  Crazyfrog44

  Crazyfrog44

  Objavljeno: 05 jul. 2023 11:25

  Lep pozdrav, 

  Zadnji mesec imam težave s trebuhom oz prebavo. Grem na blato velikokrat na dan (3x do 7x), ni driska, je pa bolj mehko. Grem brez težav v smislu da bi se mučila in pritiskala. Hkrati me boli tudi trebuh, predvsem na levi strani in spodaj, na desni strani pa ne, bolečina je rahla in tudi po tem, ko odpravim wc. Ne glede na vrsto hrane se dogaja vse to. Drugače pojem res ogromno zelenjave in sadja, beljakovine tudi jem... Pa ta bolečina v trebuhu se mi zdi da je ponoči nekoliko močnejša. 

  Kaj menite, da je vzrok mojim težavam? 

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 05 jul. 2023 12:44

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, CrazyFrog44!

  Hvala za tvoje vprašanje. Žal ti seveda tako na daljavo, po nekaj podanih informacijah, zanesljivega odgovora, kaj se s tabo in tvojo prebavo dogaja, ne morem podati. 

  Možnosti je namreč kar nekaj. Lahko gre za kakšno prehransko intoleranco. Navajaš sicer, da se to dogaja ne glede na vrsto prehrane, zato predvidevam, da si morda že sama poizkusila z izločitvijo nekaterih prehrambenih izdelkov (problematična je lahko predvsem laktoza). Če še nisi, pa lahko za začetek poizkusiš s tem - za nekaj dni izključiš iz prehrane vse jedi in izdelke, ki vsebujejo laktozo, in vidiš, kako se telo odzove. Če si bila zadnje čase morda bolj pod stresom, lahko gre za tako imenovani  sindrom razdražljivega črevesja, kjer se poleg pogostega odvajanja lahko pojavljajo tudi bolečine v trebuhu in vetrovi (kar tudi navajaš), lahko je prišlo do porušenja črevesne bakterijske flore in ti to povzroča težave (si morda pred kratkim uživala kakšen antibiotik?). Poznamo seveda tudi še nekaj drugih bolezni, ki lahko vodijo v pospešeno prebavo in pogosto odvajanje blata ter bolečine v trebuhu, npr. kronične vnetne črevesne bolezni, ki so sicer redkejše, navadno pa je v tem primeru v blatu prisotna kri ali sluz, lahko se pojavijo še nekatere druge težave.

  Seznam je še daljši, a nima smisla, da tako na daljavo razpredava o vseh možnostih, kaj je narobe s tvojo prebavo. Morda nič, morda pa se v tvojem črevesju kljub vsemu nekaj dogaja. Svetujem ti, da v primeru, da se stanje kmalu ne izboljša, obiščeš svojega osebnega zdravnika in se z njim pogovoriš o težavah. On te bo lahko tudi ustrezno pregledal in napotil na morebitne dodatne preiskave, če bo ocenil, da je potrebno. Do takrat pa morda poizkusiš z izločitvijo kakšnih živil ali s kakšnim probiotikom, ki ga kupiš v lekarni.

  Pošiljam ti lepe pozdrave in ti želim vse dobro. Če imaš še kakšno vprašanje, pa si vedno dobrodošla, da se obrneš tudi na nas.

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje