Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Trava-Alkohol

Tema: Marihuana in druge prepovedane droge, Mladi in alkohol, Razmišljam in imam stališča

 • Aa

  Aaaaaaa

  Aaaaaaa

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:01

  Hej, je mogoče tako da je alkohol legalen, čeprav je droga, ker je v slovenski kulturi že stoletja in se za recimo „kulturno pitje alkohola“ (ob družabnih dogodkih) v Sloveniji vzgaja mladino, tudi vlada je imela enkrat takšne ideje, medtem ko trava ni tradicija v naši kulturi in se zato tega mladine „o kulturnem kontumiranju“ trave ne uči o travi v naši družbi? Čeprav alkohol cigareti trava in vse to so droge samo ene so legalne, tradicija in druge ne. Zakaj je v bistvu alkohol bolj sprejemljiv kot trava in se o travi uči da je zelo škodljiva, če je alkohol isto in o alkoholu kot zelo škodljivem se ne toliko uči, ni trava in alkohol eno in isto?

 • Ma

  Majika 123

  Majika 123

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:02

  Hoi!
  Morda zato ker je alkohol manj škodliv kot trava oz.cigareti.
  Predstavljaj si recimo če en 15 letnik spije en mali kozarček vina mu to nebo toliko škodilo kot bi mu recimo kajenje vbistvu bi se celo lahko prej uasvojil z kajenjem kot pa z alkoholom.in pravijo da je alkohol v zmernih količinah ok,kar je res cigareti pa ti že takoj začnejo škoditi no ok če pokadis en cigaret ti vrjetno ne bo nič to se bo pokazalo scasoma.upam da sem ti vsaj malo pomagala.LP.MAJA 13 LET.

 • Ža

  Žalost112019

  Žalost112019

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:03

  Hi!

  Tud js se glede tega ful sprasujem. Pac od alkota postanes hitrej odvisn, s tem k od trave so dokazali d ne postanes, so...
  Pac vrjetn bi potem usi to pusili in bi bli zadeti in bi meli varnostne slizbe vec dela.
  Drgac se ze pogajajo za legalizacijo ;)

  Upm d sm ti usaj nekak odgovoril,

  Žalost

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:03

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,

  tvoj pomislek je na mestu. Sigurno je razlog, da je alkohol legalen v "tradiciji" in enako velja za tobak. Različne kulture so uporabljale tudi druge psihoaktivne substance v svojih obredih in veliko jih še danes legalno uporablja, drugje pa so prepovedane.
  Pomembno je, da razumeš, da čeprav se za marsikakšno drogo ne zdi škodljiva "enkratna uporaba," imajo lahko zelo hude posledice. Dolgoročno, vsaka povzroči odvisnost. To je povezano z "nagrajevalnim učinkom," ki ga ima sama substanca na naše možgane. Namreč, občutek dobrega počutja, spremenjenega zaznavanja, ipd., ki ga substance povzročajo, privede do dejanskih sprememb v strukturi in funkcioniranju naših možganov in povzroča vedenjske spremembe, ki so lahko zelo negativne za naše funkcioniranje. Droge pa imajo tudi telesne posledice in dolgoročno povzročajo veliko bolezni. Enako velja za travo - povzroča odvisnost in lahko ima slabe kratkoročne in dolgoročne posledice.

  Na vprašanju zakaj so droge prepovedane pa ni enostavnega odgovora. To je mehanizem, da se prepreči, ali zmanjša in kontrolira, uporaba substanc, zaradi njihovih negativnih učinkov na zdravje. Prepoved in kriminalizacija, je torej en mehanizem, da se to doseže. Določene države, npr. Portugalska, imajo drugačen pristop, in sicer so vse psihoaktivne substance dekriminalizirane. To še ne pomeni, da so legalne, vendar uživanje ni kazensko dejanje. Poleg tega, so uvedli tudi veliko drugih ukrepov, s katerimi lahko pomagajo uživalcem drog, da se s svojo odvisnostjo spopadajo. Ideja je v tem, da se ne kriminalizira uživalcev drog, ampak da se jim pomaga.
  Če na tej točki razmišljaš "zakaj niso podobni ukrepi povsod," nimam odgovora. Razlog je verjetno v politiki, vendar je ozadje zelo kompleksno in enega pravilnega pristopa ni.

  To je zanimiva tema in je zelo popularna med mladimi danes. Upam, da sem vsaj približno odgovoril na vprašanja. Če te (vas) popelje avantura in želja po eksperimentiranju, ti polagam na srce, da ohraniš zdravo pamet. Varnost in zdravje morata biti prioriteti pri vseh aktivnostih. Razmišljaj s svojo glavo in ne pusti, da bi te nekdo prisilil v stvari, ki ti ne bi bile prijetne. Ti si odgovoren za svoje telo in izbira je vedno tvoja.


  Nikola Zhivkovikj, dr. med.

 • Aa

  Aaaaaaa

  Aaaaaaa

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:04

  V medijih se dostikrat zasledi naj bi ljudje poskusili alkohol od 18 leta naprej ker je tako zakonsko. Večina ga prej in ne vem ali je dobro upoštevati da do polnoletnosti niti kaplice alkohola, ker v Avstriji je meja zakonsko 16 let, v Nemčiji je pa zakonska meja, če so starši prisotni 14 let celo?

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:05

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen!

  Pitje alkohola je z razlogom prepovedano za mladoletne, ker alkohol močno vpliva na sposobnost sprejemanja odločitev in razsodnost, kar ima lahko hude posledice. Naj se ti ne mudi s pitjem alkohola. Bo veliko priložnosti tekom življenja in ni prav nobenega razloga, da se zaradi tega spraviš v nevarnost (zaradi samega pitja in tudi ker je nelegalno, da ga kupiš, če si mladoleten).

  Bodi dobro!


  Nikola Zhivkovikj, dr. med.

 • Aa

  Aaaaaaa

  Aaaaaaa

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:05

  Vem, da je alkohol škodljiv in to, ampak meja 18 je imetno postavljena ne, če v Avstriji lahko zakonskos s 16 leti piješ alkohol?

 • Uredništvo

  Maja Roškar

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:06

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen oz. pozdravljena,

  hvala za vprašanje. Ker iz tvojega pisma ne morem razbrati ali si fant ali dekle, kar sicer za odgovor sploh ni bistveno, bom pisala kar v obeh spolih. Postavil/a si zanimivo in pomembno vprašanje. Pravilno si ugotovil/a, da je zakonsko predpisana starost za prodajo in ponudbo alkoholnih pijač v različnih državah različna. V Sloveniji Zakon o omejevanju porabe alkohola, določa starostno omejitev 18 let, kar pomeni, da sta prodaja alkoholnih pijač v trgovinah in ponudba alkohola (npr. v barih) mladoletnim prepovedana. Pri nas je prepovedano alkoholne pijače prodati tudi osebam, za katere je mogoče upravičeno domnevati, da jih bodo posredovale mlajšim od 18 let. Kar enostavno povedano pomeni, da je prepovedano, da starejši vrstniki kupujejo alkohol za svoje mlajše, mladoletne vrstnike.

  Sprašuješ ali je ta meja umetno postavljena. Morda bi bilo bolje kot umetno, reči, da je določena na osnovi izsledkov raziskav. Zelo pomembno je, da razumemo zakaj imamo tako mejo. Nismo je postavili kar tako. Postavljena je z razlogom. Meja je določena na osnovi raziskav, v katerih so raziskovalci ugotovili, da so mladostniki in mladi odrasli (do 25. leta starosti) bolj občutljivi na večino učinkov alkohola. To pomeni, da alkohol pri njih lahko povzroči večjo škodo. To pa zato, ker se v tem obdobju možgani intenzivno razvijajo in so zato na učinke alkohola bolj občutljivi. Ugotovili so tudi, da mlajši kot je mladostnik ko začne piti alkohol, večja je verjetnost, da bo imel kasneje v življenju težave zaradi alkohola. Zaradi vsega tega, velja priporočilo, da naj mladostniki alkohola ne pijejo oz. začnejo piti pri čim višji starosti. Torej, če bi upoštevali vse te raziskave, bi morali mejo postaviti še višje kot je trenutno zakonsko določena meja 18. let.

  Pišeš tudi, da večina mladostnikov alkohol poskusi že prej. Raziskave v Sloveniji kažejo, da se je večina 17-letnikov že srečala z alkoholom oz. je alkohol že poskusila, kažejo pa tudi, da večina mladostnikov alkohola ne pije redno.
  Kaj pa meniš ti? Se je moč zabavati brez alkohola?

  Vse dobro ti želim.


  Dr. Maja Roškar, univ. dipl. psihologinja

 • Aa

  Aaaaaaa

  Aaaaaaa

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:07

  Zabavati se je možno tudi brez alkohola ja. V Sloveniji na kakšnih veselicah starši dovolijo alkohol pri 15, 16 in se to dojema kot nič takšnega, da so otroci že dovolj stari? Čeprav je to kršitev zakona mogoče? Nekateri starši imajo to logiko da je alkohol pred polnoletnostjo skoraj neizogiben ali pa v tem ne vidijo nič zelo grozno spornega in če naučijo otroka odgovornega pitja, bo takšen odnos do alkohola imel tudi v odraslosti?
  Starostna meja je v zda je 21 let in je bila včasih 18 let, potem so jo zvišali zaradi veliko prometnih nesreč ki so jih povzročili pijani najstniki. Čeprav nekateri mislijo če pri 17 greš lahko v vojsko v zda, pri 18 v zda postaneš polnoleten, zakaj alkohola ne smeš piti. V zda kjer je marihuana legalizirana je meja 18 let in je malo tako da travo lahko legalno pri 18 kadiš, alkohola pa ne smeš do 21 leta in je kaj trava kao manj škodljiva od alhkohola ali kaj po tej logiki? Tako da se to nanaša tudi na slovenijo da alkohol je legalen, trava pa ne? V zda ker je alkohol prepovedan sadež in skoraj vsi so vsaj enkrat opiti pred 21 letom in imajo problem veliko pijanih najstnikov ki jim morajo želodec spirati in zato so debatirali če bi znižali na 18, da alkohol ne bi bil več tako prepovedan sadež, da v Kanadi je meja 18 in imajo veliko manj pijanih najstnikov tam.
  V Avstriji lahko voliš pri 16 in zato imajo tudi za alkohol to mejo postavljeno. V Nemčiji ke taka logika če starši izobrazijo otroke o alkoholu in naučijo odgovornega pitja že pri zgodnji starosti (14 za alkohol v Nemčiji s prisotnostjo staršev, 16 brez dovoljenja staršev), potem bodo ljudje imeli tudi kot odrasli odgovoren odnos do alkohola. Tako, države imajo glede alkohola in trave različno politiko.

 • Uredništvo

  Maja Roškar

  Objavljeno: 18 feb. 2022 19:08

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen/a,

  Hvala za tvoje mnenje, ki sem ga z zanimanjem prebrala. Res je kot pišeš, države imajo področje alkohola različno urejeno, gredo pa večinoma vse v smeri zmanjševanja pitja alkohola med prebivalci in s tem zmanjševanja škodljivih posledic pitja alkohola. Pravilno tudi razmišljaš, da so vse psihoaktivne snovi, pa naj si bo alkohol ali konoplja, ipd. škodljive za zdravje in lahko pripeljejo tudi do škodljivih posledic na drugih področjih (npr. duševnem, socialnem).

  Pišeš tudi, da pogosto opaziš, da starši svojim otrokom, starim 15, 16 let dovolijo pitje alkohola in se jim to ne zdi nič takega, češ da so otroci že dovolj stari. Ob tem se sprašuješ, ali je to kršitev zakona. Je, žal le v primeru, če to počno na javnem mestu. Zakon o omejevanju porabe alkohola namreč določa denarno kazen za tistega, ki mladoletni osebi omogoči pitje alkoholne pijače na javnem mestu.

  Sprašuješ se tudi, ali bi starši lahko otroka naučili odgovornega pitja alkohola že pri zgodnji starosti in bi tak odnos do alkohola otrok prenesel v odraslost? Pri tem pa se moramo najprej vprašati kaj je odgovorno pitje alkohola pri mladih. Če si pomagamo z izsledki raziskav, ki kažejo, da je vsako pitje alkohola pri mladih tvegano, potem težko govorimo o odgovornem pitju alkohola med mladimi. Kaj meniš?

  Raziskave tudi kažejo, da je odnos staršev in drugih odraslih do pitja alkohola pri mladostnikih zelo pomemben in vpliva na pitje alkohola med mladostniki. To so ugotovili tako, da so med sabo primerjali tri tipe družin:

  •v prvi so bili starši, ki so mladostnikom dovolili pitje alkohola ali jim ga celo ponujali,

  •v drugi skupini so bili starši, ki so pitje alkohola otrokom prepovedovali in grozili s kaznijo,

  •v tretji skupini pa so bili starši, ki so imeli jasno mnenje, da alkohol ni za otroke in mladostnike ter so to mnenje otrokom povedali in jim tudi razložili zakaj tako mislijo (ker razvoj možganov še ni zaključen in je alkohol za njih bolj nevaren, …).

  Ugotovili so, da so otroci tretje skupine staršev začeli piti pri kasnejši starosti in so pili manj kot otroci staršev v prvi in drugi skupini. Se ti zdi to pričakovan rezultat?

  Lepo pozdravljen/a,


  Dr. Maja Roškar, univ. dipl. psihologinja

   

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje