Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

težave z telesno težo

Tema: Prehrana in gibanje

 • bi

  biologinja

  biologinja

  Objavljeno: 06 feb. 2024 14:55

  Dober dan. Imam eno vprašanje rada bi vsaj nasvet in kak odgovor kaj točno je narobe z mano. Medtem, ko imajo drugi težave, da ne morejo shujšati se jaz ne morem zrediti. Nikakor. In to postaja vedno večji problem. Visoka sem 167 cm in imam 50 kg, kar je premalo zame. Nikakor se ne morem zrediti! Tudi, če vsak dan v tednu jem pico pa hamburger pa čokolado se ne morem zrediti. Kilogramov ne morem nikakor pridobiti in to je grozno. Že 2 leti imam prb. isto težo pred enim letom se mi je zgodilo, da sem v enem tednu brez razloga shujšala za 5 kg in potem sem morala k zdrvanici pa ni ničesar odkrila. Potem se je nekako to uredilo in sem dobila nazaj teh 5 kg ampak zdaj pa mi teža ne gre gor samo dol če že. Zgodi se mi, da zgubim v nekaj dnevih nekaj kilogramov brez razloga. To je zelo slabo saj imam zaradi (pre)nizke telesne teže izredno majhne prsi oz. jih skoraj nimam! Nikjer me nič ni. Ne vem kaj je narobe z mojo težo probavam različne načine, da bi se zredila probavam z intenzivno vadbo za mišično maso pa ne deluje tudi z nezdravim načinom življenja  kak dan pa ne gre. Res me zelo skrbi, saj mi nizka telesna teža prinaša same težave kot so: da mi ljudje govorijo, da sem shirana in presuha, da naj začnem jesti (jem kot nora pa se mi ne vidi), da nimam moči ker sem že namučila z telovadbo preveč zato, da bi se zredila itd. (probavala sem z skleci, raznimi vajami za mišice saj so baje mišice težje od maščob). Imate kak nasvet?

  Hvala!

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 13 feb. 2024 12:39

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, draga biologinja. 

  Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na našo svetovalnico. Opravičujem se ti, da si morala na odgovor malce počakati - se bom pa zato sedaj res potrudila, da ti čim bolje odgovorim, kolikor je v moji moči. 

  Ljudje smo si med seboj resnično različni "kot dan in noč", kot radi rečemo. Čeprav imamo pogosto občutek, da se ljudje borimo predvsem s previsoko, na drugi strani ni malo tistih, ki imajo težave s prenizko telesno težo. Vedi - v tem nisi sama, in čeprav se ti zdi, da družba kdaj na to gleda malce postrani (v smislu, kaj se pritožuješ, ti si ja suha!), je kot debelost tudi prenizka telesna teža problem in je popolnoma normalno, da se ob tem, ko na noben način ne uspeš zvišati telesne teže, soočaš z občutji nemoči, žalosti in frustracije. 

  Dejstvo je, da je tvoja telesna teža resnično nekoliko prenizka - če izračunava ITM, ta znaša 17.9, medtem ko se normalna teža prične pri vrednosti 18,5. Navajaš ogromno "tehnik", ki si jih že preizkusila, da bi pridobila telesno težo (od intenzivne telovadbe, do prenajedanja z nezdavo prehrano), a vedno neuspešno. Telovadba, ki vodi v pridobitev mišične mase, je na eni strani resnično dobra metoda za pridobitev teže (na zdrav način), a praviš, da pri tebi ni bila pretirano uspešna, medtem ko bi te po drugi strani rada opomnila, da pretirano najedanje z nezdravo prehrano nikakor ni smiselno - niti, kot sama praviš, ne oborodi sadov. Ob tem bi te želela opozoriti,  da tudi, če si suha, to še zdaleč ne pomeni, da ti nezdrava, procesirana hrana, sladkarije in slani prigrizki ne škodijo - ni redko, da imajo tudi suhi posamezniki, ki uživajo velike količine nezdrave hrane, kasneje v življenju težave zaradi sladkorne bolezni in drugih kroničnih bolezni. Prenajedanje z nezdravo hrano tako nikakor ni rešitev - je pa seveda potrebno skrbeti za dober kalorični vnos, da telesu, ki očitno pridno porablja kalorije, te v čim večji meri zagotoviš. To raje stori z uživanjem večjih količin ogljikovih hidratov, zdravih maščob in beljakovin. Privošči si polnozrnate testenine, meso, mlečne izdelke, uživaj dovolj sadja in zelenjave, in količinsko raje pojej več zdravih, kaloričnih živil, kot procesiranih in tistih, ki jih (ne zgolj zaradi kalorij) uvrščamo med manj zdrave.

  Ko nekdo navaja takšne težave s pridobivanjem telesne teže, kot ti, kjer noben ukrep telovadbe in prehranjevanja ni učinkovit, se mi vseeno zdi smiselno vsaj opozoriti še na eno stvar. Zanima me, ali si imela v sklopu pregledov pri zdravniku kdaj že opravljene laboratorijske preiskave, predvsem imam v mislih preiskavo ščitničnih hormonov? Verjetnost, da je vzrok v tem, ni velika, a včasih je vzrok izgubljanja telesne teže tudi prekomerno delovanje žleze ščitnice, posebej, če posameznik ob tem opaža tudi pojav drugih težav (intenzivno potenje, tresavica, hitro bitje srca, potenje rok, pospešeno prebavo, zardevanje v obraz). Morda bi bilo, po posvetu z zdravnikom, vseeno smiselno kdaj preveriti še to, preden rečemo, da je vse skupaj pač genetika in se boš s tem, da si suha, žal, do določene mere morala sprijazniti in s tem živeti. 

  Tvoja teža pa je v vsakem primeru še sprejemljiva, kar se tiče zdravja, ki je nenazadnje tudi edino, ki resnično šteje. Rada bi te, ob koncu, tako opomnila še na to, da kljub vsemu ukrepanju in želji, da bi bili drugačni, svojega telesa (če se izkaže, da vzrok ni bolezen, temveč le genetika - da to pač zgolj si ti :)) nikoli ne moremo čisto spremeniti. Lagala bi ti, če bi rekla, da obstajajo (naravni) ukrepi, da bodo dojke čudežno zelo zrastle, ali da boš dobila oblinasto zadnjico in noge. Takšna nisi, a to je popolnoma vredu! Danes smo vsi nadvse podvrženi vplivom spletnih omrežij in lepotnih idealov, ki jih predstavljajo, a le ti so zgolj to, ideali, ki v resnici nikoli niso v celoti dosegljivi. Rada bi, da ob tem, ko skrbiš za svojo težo in fizično zdravje, poskrbiš tudi za svoje duševno zdravje in dobro počutje - grajenje samozavesti. Čeprav je lažje reči, kot storiti, se poskušaj čim manj ozirati na komentarje drugih, ki so žaljivi in nespodbujajoči - takšni družbi se raje izogni, objasni situacijo in jih prosi za razumevanje ali pa "jim kdaj vrni" s kakšno šalo. ;) Manj, kot boš pokazala, da te njihovi komentarji prizadenejo, manj veselja bodo imeli komentirati svojo težo. Imej se rada in sprejmi svoje telo, kot je - s tem si boš dala največ, kar lahko podariš sama sebi. <3

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro - naj te vedno spremlja ljubezen do sebe in svojega telesa.

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje