Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Težave s težo

Tema: Prehrana in gibanje

 • Ni

  Ninanana

  Ninanana

  Objavljeno: 16 jan. 2023 11:04

  Pozdravljeni,

  Stara sem 11 let, visoka 147 cm in imam 53 kg. Vem da je to preveč ampak enostavno ne vem kako bi shujšala. Že od nekdaj sem bila malo močnejša ampak lansko leto sem imela kovid od januarja do marca in nič nisem mogla delati takrat sem se 10 kg.

  Prosim pomagajte mi in že vnaprej se vam zahvaljujem za odgovor.

 • me

  metuljček

  metuljček

  Objavljeno: 16 jan. 2023 22:59

  Pozdravljena,

  pri tvoji starosti tvoje telo se raste in se razvija in res ni razloga za poseganje po kakršnikoli dieti, ki jo promovirajo socialna omrežja in internet. Hrana je pomembna, saj ti da energijo, da se spoprijemaš s vsakododnevnimi izivi. Telesna teža ni faktor samo telesne maščobe temveč tudi mišične mase in konec koncev tudi zgradbe kosti.

  Iz svojih izkušenj razumem tvoj položaj in vem, da je sploh zaradi zbadljivk vrstnikov včasih težko. Če se boš odločila shujšati naredi to zase in ne zaradi drugih, ter seveda na zdrav učinkovit način. 

  Poskusi zvišati količino zaužitih beljakovin (jogurti, meso, mleko...) in omejiti količino zaužitega sladkorja (skrit je tudi v sokovih)-s tem ne mislim, da se sladkorju popolnoma odpoveš, ampak ga uživaš v bolj omejenih količinah. Prav tako je pomembno gibanje, dovolj je tudi kakšen daljši sprehod. Pomembno je, da si postaviš realistične cilje glede na časovno obdobje. 

  Verjamem, da ti bo uspelo če si to res želiš

  :)

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 20 jan. 2023 13:46

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Prvi korak je, da želiš spremeniti svoj način življenja in svoje navade. Ker si še mlada in še rasteš, ti bo cilje veliko lažje doseči, saj tvoje telo porabi veliko energije za rast in razvoj. To seveda ne pomeni, da bo šlo brez truda, zato ti svetujem da se sprememb lotiš postopoma. Nekaj predlogov za začetek:

  1. korak - zamenjaš sladkane pijače (100 % sadne sokove, gazirane pijače, sladkan čaj, vodo z okusom...) za vodo ali nesladkan čaj;

  2. korak - vsak dan greš za 30 min na sprehod

  3. korak - omejiš uživanje sladkarij in slanih prigrizkov (priboljšek si privoščiš recimo le 1x na teden, ali pa si namesto tega privoščiš rebro temne čokolade ipd)

  4. korak - obroki naj bodo manjši in bolj polnovredni (npr. namesto krompirja, testenin, riža več zelenjave in stročnic; več naj bo belega mesa, rib, morskih sadežev; med obroki si privošči kakšno sadje, navaden jogurt, oreščke,...) ter porazdeljeni v 5-6 obrokov na dan (ne pozabi na zajtrk!)

  5. Vztrajaj! In osvajaj nove navade. Čez čas lahko sprehodu dodaš še kakšno drugo aktivnost, vaje za moč (mišice bodo porabljale več kalorij)

  Ne pričakuj hitrih rezultatov, saj spreminjaš svoj način življenja in svojo miselnost. Bodi prijazna do sebe - tudi če ti kdaj spodleti, začni znova in vztrajaj. To delaš za svoje zdravje in dobro počutje. Včasih pomaga tudi, če se ciljev lotiš še z nekom, ki ti je blizu, da se lahko med seboj spodbujata in motivirata. 

  Upam, da ti bodo nasveti pomagali. 

  Srečno in lep pozdrav,

  Sanja Vulović, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje