Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Težave s študijem

Tema: Čustva, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Samomor, Samopodoba/Verjamem vase, Učenje, Žalost in depresija

 • Ve

  Veronika

  Veronika

  Objavljeno: 28 maj 2024 18:37

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Julija Pelc

  Objavljeno: 03 jun. 2024 09:19

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  izpitno obdobje je samo po sebi stresno, več predmetov se strne v kratko časovno obdobje, faks, ki si ga izbrala, predvidevam, pa zahteva specifičen način dela in razumevanja. Včasih na prehodu iz srednje šole potrebujemo več časa, da se ujamemo v iskanju novih načinov učenja za boljše obvladovanje velike količine zahtevne snovi. Dobro se mi zdi, da si počasi zmogla sprejeti več pomoči in rezultat je spodbuden. Si že čez polovico. Lahko te razumem, da bi si želela tudi ti "v prvo" opraviti izpit... Zaradi občutka, da tudi ti zmoreš. Predvsem pa je takoj, ko je izpit opravljen, ena skrb manj. Pomembno je, da se vedno znova vrneš nazaj k načrtu in v primeru, da kaj ne razumeš, dobiti razlago. Tako sproti gradimo temelje znanja. Vsakič, ko se oglasi tvoj notranji "saboter" in ti sporoča misli, ki ti jemljejo moč, pa se vseeno vrneš k delu, četudi za malo časa, je še ena tvoja mala zmaga in velik korak k cilju. Vračanje svoje pozornosti nazaj namreč krepi sposobnost koncentracije in vztrajnosti. Pomembno pa je v življenju še kaj več, kot le šola, kajne. Pomembna si ti!

  Pomagaš si lahko tako, da se "ujameš", ko se kritiziraš in primerjaš. Enim gre šola res z lahkoto, drugi se moramo bolj "pomatrati". Sama sem pri kakšnih področjih pri teh drugih. Ujeti se, pomeni, da se zavedaš, kaj čutiš, kaj razmišljaš in "spustiš", tako kot na primer, ko opazujemo potoček in na njem plava listje, ga opaziš, spremljaš kratek čas in spustiš iz fokusa, da gre svojo pot. Včasih je to lažje narediti v naravi, kot s svojimi mislimi, a se da naučiti z vajo. Neprijetne misli lahko delujejo kot klop, lepijo nase neprijetne občutke: takšna je narava uma. Izrinejo pozitivno misel, ki jo moramo z voljo priklicati sami. Takšno, ki bo realna in tvoja. Moja misel ob misli nate je, da si zavzeta za delo, da ti je šolskih uspeh pomemben, da si sposobna, saj si srednjo šolo uspešno zaključila, tudi maturo..., da iščeš rešitve za nastale ovire. Upam, da lahko danes že pogledaš z druge perspektive tudi ti.

  Da bi se lažje učila, je najprej pomembno sprostiti svoje telo. Verjetno imaš že kakšne svoje načine, še več jih je zapisanih v priročniku na spletni strani. Zanima te, kako si lahko še pomagaš? Dobro se je spomniti, da so misli le misli in da so ob njih tudi druge, ki lahko nudijo podporo. Le odkriti jih še moraš.

  Kaj še lahko narediš? Kar vem, da je pomembno, ni pa včasih preprosto, je sprejeti svoj položaj, sedanje učne izzive. Sprejmi tudi pomoč. Sedaj je pomembno, da še naprej iščeš moč, da vztrajaš, po korakih. Na koncu ni pomembno ali si naredila izpit prvič ali tretjič, komisijsko. Pomembno je, da ga enkrat opraviš in greš lahko naprej. V resnici najpogosteje z vsakim izpitom zaradi ponavljanja snovi tudi več znamo. Kar pa je dobro, kajne.

  Spomnim se študentke, ki je prišla na svojem študiju v velik zastoj. 2 leti poskusov za en izpit. Obupavala je, izgubila status in se spet pobrala in spet in spet "dvignila glavo" k cilju. Vedela je, da želi zaključiti "to" šolo. In JE USPELA. Od tam naprej je šlo v redu. Tudi specializirala je. Je odlična strokovnjakinja v svojem področju. Vem tudi, da je danes, kar si opisala, zate izziv. Zato je še ena stvar, ki jo lahko narediš zase. Izziv razdeli na manjše dele. Izvedeti je potrebno tudi, kaj ti še ne gre in iskati načine, kako do tega znanja priti. Dovoli si biti učenka in biti nevedna. Dovoli si prositi za in sprejeti pomoč. Vzami si bližino, ki lahko pomirja. Ne pozabi se nagraditi tudi za majhne korake. To potrebujemo. Pomočniki (mentorji, asistentje, sošolci...) lahko ponudijo nasvet, kritično razmišljanje, dodatno razlago, kar je pozitivna odskočna deska. Tvoji uspehi so že tu, druge boš še ustvarila. Bolje: jih že ustvarjaš.

  Povabim te, da se obdaš z zeleno barvo narave, se po njej sprehodiš. Vsak dan. Deluje blagodejno na razpoloženje.

  Skozi šolanje smo se naučili tesno povezati ocene z občutkom lastne vrednosti. Napaka. (Mi smo več kot ocena!) Pri tem pomagajo tako starši kot šola. Pa tudi vrstniki, nazadje mi sami. Ustvarimo notranja pričakovanja do sebe, ki nas kot ambicija vodijo k ciljem. V primernih dozicah deluje kot spodbujevalec. A tekmovanje z drugimi sčasoma izgubi igrivost: ta tekma na dolgi rok ne more dati dobrih rezultatov. Zakaj? Ker smo si tako različni. Prav je, da imaš želje in hotenja, da si prizadevaš, pomembno je še, da si daruješ čas, ki ga potrebuješ. Ti si mnogo več, kot ocene ali rezultat. Nanj vpliva veliko dejavnikov, zato je dobro pogledati na sedanje okoliščine tudi z druge plati.

  Dobro bi bilo o vsem tem s tabo govoriti v živo. Vabim pa te, da se naročiš morebiti v svetovalnico POSVET, kjer lahko dobiš osebne pogovore, ali pa v Študentsko svetovalnico na Univerzi v Ljubljani (poglej spletno stran na PeF-u), če študiraš v LJ. Napiši, kje si, pa najdemo še kakšno opcijo, npr. v ZD za študente ali v Centru za krepitev zdravja....

  V obdobju, kjer si danes, je ob delu za izpite res pomembno poskrbeti zase, za počitek in polnilo srca. Sočutno sprejemanje sebe. Svetujem, da se vedno znova odpoveš kritiziranju sebe. Upam, da boš lahko našla način, da se morebiti pogovoriš tudi s starši. Sicer pa te lahko tvoj prijatelj pospremi do strokovnjaka med zgoraj predlaganimi možnostmi. Če pa bo stiska še večja, se pogovoriš lahko tudi pri svojem zdravniku ali pokličeš na telefon Klic v duševni stiski (01 520 99 00, vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).

  Ob opisanem si želim, da odkrivaš poti do svojega vrelca energije, sočutnosti do sebe in zavedanja, da opuščaš negativno kritičnost do sebe. Vsak korak in vsak vdih in izdih so sopotniki življenja.

  Rada bi zvedela, kako se počutiš te dni. Javi se. Odmevaj. Poišči, kaj ti/vama je vredno in pomembno. Privošči si zračno kopel in jutranje sonce, četudi je to za oblaki. Pomaga, pravijo poznavalci.

  Pred seboj imam dekorativne školjke. V sebi prisluhnem morju, ki buči ob njihovih stenah. Ga lahko slišiš tudi ti? Se veselim odziva.

  Pozdrav

  Julija Pelc, univ. dipl. psih., spec. psihološko svetovanje, geštalt psihoterapevtka

 • Ve

  Veronika

  Veronika

  Objavljeno: 05 jun. 2024 20:53

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Julija Pelc

  Objavljeno: 06 jun. 2024 23:28

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  žal mi je, da je danes eden tistih težjih dni in upam, da pokličeš/si poklicala morebiti na telefon za pomoč v stiski. V kolikor si v Ljubljani, se lahko oglasiš osebno dopoldan na Polikliniki na Njegoševi ulici, v 2 nadstropju (Izvenbolnišnična psihiatrična dejavnost) ali po 15. uri in ponoči na EKI-ju: Enota za krizne intervencije.

  Menim, da predizpitni stres krepi tesnobo in skrb, hkrati veliko misli osredinjaš na občutek lastne (ne)vrednosti, študijski neuspeh, jeza pa se zgrinja nad teboj (ti do sebe ali do fanta, svojcev..). Želeti si več lahkotnosti in uspešnosti pri učenju je običajna in pričakovana potreba posameznika. V tako čustveno razburkanem morju ni dobro sprejemati pomembnih odločitev (kot je na primer razhod, razen če bi bil odnos na primer nasilen).

  Obup in krč, ..., jačata stisko, tesnobo. Fantu ne odgovoriš na sms-je, ker mu je že itak težko. Predstavljam si, da ga želiš zaščititi pred še več bolečine. Zaradi tvojega molka, mislim, da bolečine ni manj, ne zanj ne za tebe, skrbi pa je verjetno še več. Po tvojem zapisu menim, da si fantu pomembna oseba in bi ti rad bil v podporo. Veš, odziv je tudi to, da mu poveš, da ne veš, kako v teh dneh »shendlati« vsa čustva in doživljanja v odnosu do sebe in njega in zakaj se zaviješ v molk. Pomembno bi bilo, da se pogovorita, na kakšen način je morebiti možno, da je fant v tvoji bližini. Kaj bi te podpiralo? Primerjanje, samokritiziranje nehote ohranjata napetost. Možgani pa še kar producirajo negativne misli in projekcije. Dobro je, če si zastavimo vprašanja, kot so: "Ali so čisto resnične? Ali so realne? Ali so za mene koristne? S čim jih lahko nadomestim?"

  Svetovalnica Posvet nudi ciklus svetovalnih pogovorov, kasneje lahko nadaljuješ s terapijo. Odločitev o psihoterapiji pa je v mojih očeh res dobra odločitev, da boš lahko spreminjala svoj način razmišljanja, delovanja tam, kjer te ovira. Se sprašuješ, če bo dovolj? Na EKI-ju lahko preveriš že sedaj, dobiš mnenje zdravnika. Tudi v študentski ambulanti v Rožni dolini se lahko naročiš na pogovor s klinično psihologinjo. Izkušnje kažejo, da je pomembno biti tudi do sebe takten in samopodporen.

  V želji, da se stiska čim prej omili in da, dodaš pomoč  strokovnjaka v živo, te lepo pozdravljam. Tu smo zate.

  Julija Pelc, univ. dipl. psih., spec. psihološko svetovanje, geštalt psihoterapevtka

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje