Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Težave s spanjem

Tema: Spanje

 • Sa

  Sara1234

  Sara1234

  Objavljeno: 28 nov. 2023 06:24

  Pišem, ker imam vse pogostejše tezave s spanjem, zbujanjem ponoči, zdi se mi da zaradi preobremenjenosti čez dan. Delati začnem zjutraj domov pa prihajam po 21h uri. 

  Sem tudi tik pred menstruacijo. Zato se počutim se slabše. 

  Zanima me ali je možno, da je to vzrok težav z dihanjem med spanjem. Kajti občutek imam, da sem ponoči ostala brez zraka za nekaj sekund. Bojim se da je to spalna apneja. Sem pa sanjala, da sem pogoltnila del zvezdic aparata in se dušila nato sem prišla do sape a se takoj zbudila. 

  Bojim se kaj se dogaja, je spalna apneja nevarna? 

  To se mi je zgodilo prvič.

  Hvala za odgovor.

   

  Lp

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 01 dec. 2023 14:03

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Praviš, da si preko dneva zadnje čase nadvse obremenjena - delaš od zjutraj do celo 21 h zvečer, ponoči pa opažaš težave s spanjem. Zgodilo se ti je celo, da si sanjala, da si pogoltnila del zvezdic aparata, ob tem pa si imela občutek, da se v spanju dušiš. Predvidevam, da si nato strica Googla povprašala o vzroku težav in naletela na izraz spalna apneja, ki te je nekoliko prestrašil. 

  Za začetek se bom ustavila pri podatku, da delaš od zjutraj, domov pa prihajaš celo po 21 h. Verjetno mi ni potrebno izpostaviti, da je to, da toliko delaš in tako pozno prihajaš domov, nerazumno preveč in da bo na dolgi rok nedvomno škodljivo za tvoje počutje in tudi zdravje. Vabim te, da razmisliš, je to res nujno, moraš res delati vsak dan tako dolgo? Lahko morda sprejmeš kakšne prilagoditve in si to poenostaviš, skrajšaš delovni čas? Že sedaj sama opažaš, da ti prekomerna obremenjenost pušča posledice (na tvojem spanju) - pa si še mlada - razmišljati pa je potrebno tudi o prihodnosti. Tudi v norem svetu hitenja in obremenitev, ne smeš nikoli pozabiti na skrb zase, ki na dolgi rok vedno prinese več prednosti kot "odvzame časa" - in se splača!

  Glede težav s spanjem pa bi rekla sledeče. Po tvojem opisu in navedbi, da je to bila enkratna težava, ki je bila, če prav razumem, vezana na sanje, bi rekla, da je bil tudi celoten občutek "dušenja" zgolj občutek v sanjah in ne realen vezan na tvoje zdravstveno stanje. Predvidevam, da si o spalni apneji že sama kaj prebrala - gre za motnjo dihanja med spanjem, ki se je sami navadno ne zavedamo, kot to opisuješ ti, vodi pa v mikroprebujanja, posledično dnevno zaspanost, možne glavobole in ima določene dolgoročne negativne vplive na zdravje. 

  Glede na to, da je pri tebi šlo, če te prav razumem, za enkratni dogodek, menim, da si skrbi glede tega ne rabiš delati. Vseeno pa poskrbi predvsem za kvaliteten spanec (7 - 9 ur spanja, v tihem in temnem prostoru, pred spanjem pa se potrudi, da počneš nekaj res sproščujočega - bereš knjigo, se pogovarjaš, predvsem pa se izogni gledanju v zaslone). Pomembno je tudi, da greš spat in vstajaš dnevno ob približno enaki uri. Seveda pa razmisli tudi o možnostih, da se razbremeniš preko dneva. :)

  Lepo te pozdravljam in ti želim vse dobro,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje