Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Težave s hrano in prenajedanjem

Tema: Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje, Samopodoba/Verjamem vase, Stres in anksioznost, Telesna samopodoba

 • Objavljeno: 27 apr. 2024 13:02

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 30 apr. 2024 19:40

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  ali si že pomislila na to, da imaš anoreksijo? Navedla si tipične znake. Anoreksija je resna bolezen, ki jo je potrebno zdraviti tako kot vsako drugo kronično bolezen.

  Sicer nam nisi zaupala, koliko kilogramov imaš, vendar niti ni pomembno. Ne glede na to, koliko tehtaš, zelo ogrožaš svoje zdravje. Pa ne mislim, da si ti kriva in da delaš to namenoma. Nekje globoko v tvoji psihi so nerešeni problemi.

  Težko boš sama našla rešitev. Čim prej poišči strokovno pomoč. Najbolje, da greš k osebnemu zdravniku/zdravnici, ki ti bo svetoval/a, kje v tvoji regiji ti bodo lahko pomagali.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Objavljeno: 30 apr. 2024 22:52

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 06 maj 2024 15:15

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena še enkrat,

  lepo, da si se ponovno oglasila, saj problem, ki ga imaš, ne more biti rešen z enim samim odgovorom.

  Motnje hranjenja so pogosto lahko kombinacija anoreksije in bulimije. Četudi še nisi presuha, se običajno začne tako kot opisuješ. Vsekakor pa zelo škoduješ svojemu zdravju s takšnim načinom prehranjevanja.

  Če si zmerno telesno aktivna, bi morala na dan pojesti 2300 kcal. Če poješ samo 300 kcal dnevno ali dva dni nič, imaš veliko pomanjkanje energije. Tvoje telo se sicer preklopi na »šparanje«, metabolizem se upočasni, ampak kmalu takšno pomanjkanje premaga tvojo zavestno voljo in je želja po hrani prevelika in se prenaješ. Ampak ne gre samo za kalorije, primanjkuje ti vseh hranil. Ne razgrajuje se samo maščevje, nujno potrebne snovi se začnejo črpati tudi iz mišic, ki so vedno bolj mlahave, iz kosti, ki postanejo bolj krhke. Imunski sistem ne more več zadovoljivo delovati, postala boš bolj izpostavljena infekcijam.

  Če želiš shujšati, lahko to počneš tudi na način, ki ne bo ogrožal tvojega zdravja. Če že tako rada šteješ kalorije, boš hujšala tudi, če boš pojedla na primer 1900 kcal, razdeljenih v pet dnevnih obrokov. Obroki naj vsebujejo raznoliko zdravo hrano, da bodo zagotovili vsa potrebna hranila. Če ti manjka katero od hranil, se tudi lahko pojavi lakota. Za žejo pij izključno vodo, sladke pijače (sokovi) so res povsem odveč.

  Ne vem pa, če je tvoj način štetja kalorij ustrezen. Pohan zrezek ima zagotovo precej več kot 111 kcal (100 g svinjine ima 120 – 150 Kcal, odvisno, kako je masten, običajno tehta zrezek več kot 100g, pa še pohanje  doda precej kalorij).

  Če si tako nezadovoljna s svojo podobo v ogledalu, se ne glej. Zamišljaj si, da imaš lepo postavo in vsak dan bo še lepša, če se boš vsaj eno uro intenzivno gibala.

  Če bi nadaljevala s takšnim načinom kot sedaj in res nekoč prišla do 45 kg, bi bila tvoja podoba porazna – v ogledalu bi videla shirano, žalostno dekle, brez mišičnega tonusa s precej preveliko, uvelo kožo. Zato ti priporočam zdravo prehrano, veliko gibanja in kmalu boš videla tudi lepe stvari v življenju.

  Uživaj!

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje