Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Tezave pri spolnosti

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje

 • Zo

  Zojaaa9

  Zojaaa9

  Objavljeno: 26 feb. 2022 18:08

  Lepo pozdravljeni, sem 19 let stara punca in na vas se obracam z eno tezavo.

  Gre za to, da imam ze dve leti tezave v spolnosti, saj mi do spolnosti ni niti malo. Se moram prisilit 1x na teden (v najboljsem primeru), vecina je pa le 1x na mesec. Samozadovoljujem se tudi ne vec.

  Najprej sem tezave povezala z jemanjem kontracepcijskih tablet, a mi je ginekolog zatrdil, da ni povezano. Nato sem sla k psihologu, a tam tudi ni odkril nic takega, npr da bi bila v stresu ali imela kake tezave povezane s psiho, samopodobo...

  Zato pisem se sem, ker vec ne vem kaj naj naredim. Imam novega fanta in tezave ostajajo. K sreci je toliko potrpezljiv in razumen, a ne vem kako dolgo se bo. Niti ne morem od njega nic zahtevati. Najin odnos je lep,veliko se pogovarjava in nasploh se razumeva.

  Traja ze dve leti! Kar me spravlja v obup, ker pred tem je bilo vse normalno. Pac moti me. Kaj naj storim oziroma kaj vi menite, da je narobe?

 • we

  weird

  weird

  Objavljeno: 26 feb. 2022 18:10

  Hej! Zojaaa9
  zagotovo ti je to že kdo rekel ampak ali si mogoče pomislila da si Asexual (Asexuality is the lack of sexual attraction to others, or low or absent interest in or desire for sexual activity.) ampak praviš da se ti to dogaja že 2leti in da je bilo pred tem vse "normalno" ali to pomeni, da si bila pred tem sama od sebe vzburjena in se ti ni bilo sploh treba truditi ampak si si v bistvu želela spolnosti in kolikor sem bral o Asexualnosti je pri večini primerov tako da jih spolnost preprosto ni zanimala in so si rekli da bojo pač malo kasneje dokler ne ugotovijo da jih spolnost preprosto ne zanima, tako da je možno da je res nek drug razlog, ampak upam, da veš, da če ne želiš imeti spolnih odnosov te nihče ne more prisiliti v to in tvojega fanta si opisala kot res super oseba in sem prepričan, da bo razumel karkoli mu rečeš. Vem da če ti psiholog ni mogel pomagati pri problemu ti tudi nek 16letnik na internetu ne bo preveč, ampak vseeno upam da sem ti vsaj malo pomagal in da boš našla rešitev.
  byeeeeeeeeeeeee

 • Ko

  Kontracepcija

  Kontracepcija

  Objavljeno: 26 feb. 2022 18:11

  Mnogo žensk navaja upad želje po spolnosti kot posledico jemanja kontracepcijskih tabletk, želja po spolnosti naj bi se po prenehanju jemanja spet vrnila. Če se ne motim je vzrok ta, da ti tabletke znižajo raven testosterona, ki viša libido, ampak to govorim po spominu in mogoče se motim. :) Jaz ti svetujem da po internetu pobrskaš več o vplivu tabletk na libido (mogoče več najdeš v angleščini), saj so naši ginekologi glede tega včasih precej zadržani. Potem pa mogoče poskusiš s prenehanjem in vidiš, ali se kaj spremeni. Srečno!

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 26 feb. 2022 18:13

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Najprej naj ti povem, da si zastavila precej težko vprašanje :) Libido je težko pojasnjevati, saj je pri vsaki ženski/dekletu nekoliko drugačen. Poskusila ti bom odgovoriti po svojih najboljših močeh, vendar boš nekatere odgovore verjetno morala najti sama pri sebi.

  Najprej glede kontracepcijskih tablet. Te se res "vpletajo" v hormonski sistem in ob tem vplivajo tudi na hormone, ki so povezani s spolni slo. Ker ni zanesljivih dokazov, da bi jo tudi nujno zniževale, je bil odgovor tvojega ginekologa v bistvu ustrezen. Vendar kljub temu veliko žensk poroča ravno o tem - manjša spolna sla po začetku jemanja kontracepcijskih tablet. Če lahko najdeš alternativno možnost zaščite pred zanositvijo, in če se ti zdi, da je upad libida sovpadal z začetkom jemanja tabletk, morda ni slaba ideja, da za nekaj časa jemanje tabletk opustiš in vidiš, kaj se bo zgodilo.

  Lahko pa najprej poskusiš tudi pri sebi raziskati, kaj se je v zadnjih 2 letih spremenilo. Se je spremenil tvoj način življenja? Si veliko pod stresom, slabše spiš, se manj gibaš? Se je morda spremenil tvoj odnos do lastnega telesa?
  Raven libida pri vseh ljudeh seveda tudi v različnih obdobjih niha. In ni nič narobe, če kdaj nekoliko upade. Če boš sebe dajala pod pritisk glede spolnosti, bo dosežen kvečjemu nasproten učinek.
  Lahko se preprosto za nekaj časa ne siliš v spolne odnose in se nekoliko razbremeniš. Če imaš razumevajočega fanta, bo tvojo željo spoštoval. Skupaj lahko raziskujeta in poglabljata tudi druge plati vajinega odnosa. Morda najdeta nove aktivnosti/hobije, ki so vama všeč. Morda poskusita s kakšnimi, ki razvijajo čutnost telesa (recimo ples) - ta je neposredno povezana s spolno slo. Lahko pa se lotiš takšnih aktivnosti čisto sama in raziskuješ sebe in svojo čutnost. V vsakem primeru si daj čas in ne skrbi - to ni nekaj, v kar bi se morala siliti in ni formule, kolikokrat na teden/mesec je normalno imeti spolne odnose.

  Poskrbi za svoje zdravje in dobro počutje tudi na druge načine.

  Ker nisem strokovnjak na tem področju (in jih na naših tleh verjetno niti ni veliko), ti predlagam tudi, da pobrskaš za kakšno strokovno literaturo iz področja seksologije. Morda tudi tam najdeš kakšen uporaben nasvet. Skratka bodi brez predsodkov do sebe in si daj čas.

  Srečno in lep pozdrav,
  Sanja Vulović, dr. med., specializantka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje