Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

težave pri odvajanju

Tema: Čustva, Zdravje in bolezni

 • so

  soncek17

  soncek17

  Objavljeno: 21 maj 2024 10:40

  Pozdravljeni,

  Že 2 dni opažam, ko grem na veliko potrebo kri na toaletnem papirju...zgleda kot sveža kri...opažam pa tudi malo krvi na blatu. Med opravljanjem potrebe me malo zapeče, zdi se mi da mi je verjetno kakšna žilica počila, vendar me je še vedno zeloo strah, da bi bilo kaj hujšega. Drugače me nič ne boli in vse je super edino to, da sem opazila kri v blatu in na toaletnem papirju. Strah me je, da če bi šla do osebne zdravnice, da bi me poslala na kolonskopijo...drugače sem zelo panična oseba in vedno pomislim na najslabše. Takda upam, da bi mi vi lahko svetovali in povedali kaj bi to lahko bilo...hvala in lepe pozdrave.

 • hw

  hweohg

  hweohg

  Objavljeno: 22 maj 2024 11:38

  Če je kri samo na papirju, potem verjetno ni nič drugega, seveda pa bo dokončno oceno morala dati zdravnica. Mogoče ti predpiše še kakšne svečke, kar pa res ni nič bolečega.

  - Izbrisano v uredništvu -

  In če te že pošlje na kolonskopijo, res je, je zoprna reč. Potrebno je "klistiranje" in pitje nekega skrajno ogabnega zvarka. Ampak je pa tudi vredno malo potrpeti, če ti še dovolj zgodaj kaj odkrijejo.

  - Izbrisano v uredništvu -

 • Uredništvo

  Anita Jagrič Friškovec

  Objavljeno: 22 maj 2024 16:17

  Odgovor svetovalke:

  Najprej - brez panike. Nič v medicini sicer ni 100%, vendar raka skoraj zagotovo nimaš (ker raka črevesja pri mladostnikih ni). Tudi na kolonoskopijo verjetno ne bi bila poslana, saj ni potrebno. 
  To, kar opisuješ, je namreč precej pogosto. Vzrok je lahko neprebavljen oster delček v blatu, ki poškoduje sluznico, ali zaprtje, ko se črevo pri odvajanju preveč raztegne in malo poči. Možen razlog so tudi hemoroidi. 
  Takole - brez skrbi lahko nekaj dni počakaš. Skrbiš za redno odvajanje netrdega blata. Če bi se krvavitev nadaljevala, se le pojdi posvetovat k osebnemu zdravniku. Če bo prenehala, potem ni treba. 

  Anita Jagrič Friškovec, dr. med., specialistka šolske in urgentne medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje