Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Težave ... motnje hranjenja

Tema: Motnje hranjenja

 • Ža

  Žalost112019

  Žalost112019

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:54

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Maja Gselman

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:55

  Odgovor svetovalca:


  Najprej lepo pozdravljena,

  Glede na to, kar opisuješ, imaš vsekakor motnje hranjenja. Preskakovanje obrokov, intenzivno bruhanje, zdaj celo bruhaš kri, ker najbrž nimaš kaj drugega za zbruhat. Situacija pri tebi izgleda zelo resna. Na ta način si zelo škoduješ in nujno moraš začet reševat svoje težave, se začeti zdravit zaradi motenj hranjenja. Kot opisuješ, k psihiatrinji že hodiš, dobro bi bilo, da bi obiskovala tudi psihologa, predlagam da čimprej obiščeš svojega osebnega zdravnika, mu vse iskreno zaupaš, vse težave, ki jih imaš glede hrane, bruhanja, svojih čustvenih stisk, in prosiš za napotnico za psihologa. Motnje hranjenja so zelo resne duševne motnje in jih je potrebno začeti čimprej zdraviti. Mama bo v vsakem primeru to izvedela, bolje, da tudi njej čimprej zaupaš. Lažje ti bo. Pomembno je, da ugotoviš, zakaj to počneš, kakšne stiske doživljaš/si doživljala in da ti strokovnjak lahko pomaga priti iz te stiske. Sama boš težko.

  Če imaš še kakšno vprašanje, le še napiši, ti bom odgovorila. Sicer pa ti svetujem, da takoj pokličeš/obiščeš svojega zdravnika in mu zaupaš vse svoje težave.

  Želim ti vse dobro,

  Maja Gselman, univ.dipl.psih, zakonska in družinska terapevtka

 • Ža

  Žalost112019

  Žalost112019

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:56

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Maja Gselman

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:57

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena!

  Ni se ti potrebno opravičevat za svoj zapis in vprašanja, svetovalci smo tu prav zato, da vam odgovarjamo.

  Sicer pa opisuješ, da se je nekaj začelo premikati in opisala si te premike. To je zelo dobro, na pravi poti si. Verjamem pa, da ti je tuje, da si prevzela kontrolo nad svojim življenjem. Namesto, da motnja hranjenja vodi in kontrolira tvoje življenje, je zelo pomembno, da ga vodiš ti. Le tako se boš pozdravila. Motnja hranjenja vedno deluje tako, da misliš, da še ni dovolj hudo, da še nisi izgubila dovolj teže, da si ne zaslužiš pomoči. Tudi tvoje zaznavanje lastnega telesa je po vsej verjetnosti moteno (ne vidiš svojega telesa realno, objektivno, takega kot je, ampak z veliko višjo težo, kot jo v resnici imaš). Zato najbrž težko verjameš drugim, ki te opozarjajo na resnost bolezni in ogroženost tvojega zdravja. Ampak tako deluje motnja hranjenja in tvoja naloga je, da deluješ proti njej, in to prav tako, da ti prevzameš kontrolo nad svojim življenjem. Verjamem tudi, da je težko spreminjat vedenja, za katera se ti zdi, da so pravilna, ker ti spet to narekuje motnja hranjenja. Vedno je težko spreminjat neka avtomatizirana vedenja, na katera si navajena in v okviru katerih se počutiš varno, ker ti dajejo nek lažen občutek varnosti in zadovoljstva. Ampak to je značilnost odvisniških vedenj, ki pri motnjah hranjenja vsekakor so prisotna. Skratka, na pravi poti si, en velik »bravo« za ta tvoj korak in samo vztrajaj v tem. Zdravljenje ni lahko, je zelo zahtevno, ampak se res izplača potrudit in vztrajat. Zelo pomembno je, da razumeš svoja vedenja in svoje razmišljanje, da veš zakaj tako deluješ. Ker ko to razumeš, se boš lažje borila proti motnji hranjenja.

  Motnje hranjenja pogosto prehajajo ena v drugo, tako da lahko da imaš tako značilnosti bulimije kot značilnosti anoreksije. Tako anoreksija kot bulimija lahko vključujeta stradanje in/ali bruhanje. Glavna razlika med anoreksijo in bulimijo je v ITM-ju posameznika in pa v starosti, kdaj motnja nastopi (anoreksija večinoma nastopi pri mlajših mladostnikih, bulimija pa kasneje, pri starejših mladostnikih). Pa v bistvu niti ni pomembno, katero vrsto motnje hranjenja imaš diagnosticirano, ker v sami osnovi obe vrsti motnje hranjenja delujeta podobno – kontrola svoje teže ali s stradanjem ali z bruhanjem, oboje je zate škodljivo. Seveda si lahko hospitalizirana, sploh če ambulantno zdravljenje ne kaže učinkov/rezultatov. V vseh primerih, ki jih opisuješ, te lahko hospitalizirajo, saj ti na ta način rešujejo življenje in ti pomagajo.

  Upam, da sem ti odgovorila na vprašanja, če imaš še kakšna, pa se le še oglasi. Želim ti veliko poguma in motivacije, začela si zelo dobro in le vztrajaj v tem. Res se izplača!

  Lepo te pozdravljam,

  Maja Gselman,

  univ.dipl.psihologinja, zakonska in družinska terapevtka

 • Ža

  Žalost112019

  Žalost112019

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:57

  Vsebina je skrita.

 • Ža

  Žalost112019

  Žalost112019

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:58

  Pozdravljeni!

  Am... nočem težit, ampak čakam na odgovor....

  Prosim, da nadaljevanja ne objavitw javno...

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:58

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  1. Ne, soda bikarbona žal na tak način ne bo pomagala pri hujšanju. Takšne "bližnjice" žal ne obstajajo. Za hujšanje v vsakem primeru velja pravilo, da mora vnos kalorij bit manjši kot poraba kalorij.

  2. Vse kar si naštela so lahko znaki resnega stanja, zato ti toplo priporočam, da obiščeš zdravnika čim prej in mu razložiš, kakšne težave imaš. Če ti je ljubše in boš tako lahko povsem odkrita z zdravnikom, lahko greš na pregled tudi sama.

  3. Glede psihiatrične terapije se nujno posvetuj s psihiatrinjo, ki te vodi. V primeru neželenih učinkov, lahko poskusita terapijo prilagoditi. V vsakem primeru pa moraš biti odkrita glede jemanja zdravil, saj bo le tako lahko ocenila njihovo učinkovitost.

  4. Ja, sprejem v bolnišnico in intenziven nadzor potrebujejo osebe, ki so zaradi svojega stanja lahko življenjsko ogrožene. Če so se pri tebi odločili za ambulantno zdravljenje, so (predvidevam) ocenili, da boš z ustrezno podporo in rednimi kontrolami, zdravili in postopnimi spremembami lahko tudi v domačem okolju dosegla izboljšanje. In če ni hudo, ne pomeni, da ti ni nič. Menim, da nihče ne podcenjuje tvojih težav, sicer ne bi imela predpisane trotirne terapije, vendar je tvoja psihiatrinja v danem trenutku ocenila, da je zate zaenkrat bolje, da težave rešuješ doma. Seveda je možno, da se je stanje v vmesnem času pri tebi spremenilo, zato ti še enkrat priporočam, da se glede težav posvetuješ tako z izbranim pediatrom kot tudi s psihiatrinjo, pri kateri si vodena.

  Srečno in lep pozdrav,


  Sanja Vulović, dr. med., specializantka pediatrije

 • Ža

  Žalost112019

  Žalost112019

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:59

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Sanja Vulović

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:59

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Izostanek menstruacije (tudi če samo 2 meseca) se lahko pojavi ob kakršnemkoli stresu, ne nujno samo ob izraziti izgubi telesne teže. Že zaradi tega, vsekakor pa tudi za kontrolo krvne slike, ti toplo priporočam - pojdi k zdravniku, da lahko opravi pregled in oceni, kako ti gre. Nič strašnega se ne bo zgodilo, tudi tam lahko dobiš nasvete in odgovore na vsa vprašanja - ne boj se jih postavljati nikomur, ker neumna vprašanja ne obstajajo. Če ti je tako lažje (in si stara 15 ali več), lahko greš na pregled tudi sama.

  Srečno in lep pozdrav,


  Sanja Vulović, dr.med., specializantka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje