Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Težave

Tema: Čustva, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Stres in anksioznost, Učenje

 • lu

  lukccccccccc

  lukccccccccc

  Objavljeno: 16 maj 2022 21:24

  Živijo, pisal sem vam že enkrat na začetku šolskega leta in mi je vaš odgovor zelo pomagal, vsakič ko sem ga še enkrat prebral sem se takoj počutil bolje.

  Trenutno obiskujem 1. letnik faksa in to je moje prvo leto v Ljubljani. Skoraj vsi moji sošolci s srednje šole so prav tako v Ljubljani in z njimi se velikokrat dobim na kakšni pijači in včasih se skupaj dobimo za igro odbojke. Ko sem prišel na faks tam nisem poznal nikogar, ampak zdaj imam tam skupino ljudi s katerimi se družim. Zdi se mi kot da je moje socialno življenje super ampak hkrati v sebi čutim neko praznino. Občutek imam kot da so ljudje na faksu na nek način preveč drugačni od mene in da se z njimi ne morem obnašati tako kot bi si želel. Nihče ne prihaja iz iste regije kot jaz in mislim da se ta razlika kar pozna ker preprosto ne vem kako se obnašati. Vsi so mi fajn in se z njimi dobro razumem, ampak se mi zdi kot da so vsi tako resni, sploh ne vem kako začeti pogovor z njimi, kar je zame zelo neobičajno saj se že od osnovne šole takoj razumem z ljudmi in sem se lahko brez težave pogovarjal s komerkoli, tako da res nevem kaj se zdaj dogaja z mano. S sošolci z srednje šole spet ni isto kot je bilo, ponavadi sem jih videl vsak dan in z njimi preživel polovico dneva zdaj pa jih vidim približno 1x na teden. Sicer sem z večino razreda vedno v stiku ampak mi ni enako in sem si mislil da me bo to tako motilo ampak me.  Res, ko se dobim z njimi na pijači se res počutim dobro, včasih se toliko smejem da me začnejo boleti lica in potem se spomnim kako malokrat se tako počutim odkar sem v Ljubljani. Tudi v študentskem domu mi ni najbolj všeč, ker se cimer z menoj sploh ne pogovarja in se v domu sploh ne počutim kot doma. Niti ne vem kako naj točno razložim kaj me pri vsemu temu tako moti, ker se mi zdi da sem konstantno v neki družbi kjer me ljudje cenijo in me imajo radi hkrati pa se počutim kot da mi nekaj manjka.

  Druga stvar je pa glede faksa samega. V prvem izpitnem obdobju sem nekako naredil vse izpite z izjemo enega. Sploh ne vem kako je to mogoče, saj sem se za vsakega učil samo en dan prej in na predavanjih večino časa sploh nisem poslušal. Zdaj me pa skrbi za to izpitno obdobje saj imam trenutno vsega preveč, naslednji teden moram oddati 2 referata, ta teden mam izpit in popraviti moram še tri referate iz prejšnjega semestra, sploh pa se čez en teden začne izpitno obdobje na katerega sploh nisem pripravljen. Nočem se samodiagnosticirati, ampak sem precej prepričan da imam ADHD. Ne morem se zbrati, moja koncentracija traja približno 15 minut, potem me pa zamoti neka najbolj nezanimiva stvar npr svinčnik s katerim se lahko igram naslednjih 20 minut. Cel čas čutim neko utrujenost, ki se ne zmanjša kljub temu da spim dovolj. Pri predavanjih ne morem ostati osredotočen, večina stvari mi gre skozi eno uho noter in skozi drugo ven, po pol ure neham pisati v zvezek, ker se mi ne da več. Imam še nekaj podobnih težav zaradi katerih sumim da imam ADHD ampak se jih trenutno ne spomnim. Na osnovni šoli teh težav nisem imel, imeli so me za nadarjenega učenca, učil sem se le za predmete kjer je bilo prisotno računanje, ker mi to ni šlo najbolje. Na srednji šoli sem imel dokaj dobre ocene z izjemo matematike fizike in kemije in občasne 2 pri ostalih predmetih. Zdaj na faksu pa sploh ne vem kaj se dogaja z mano. Občutek imam kot da me nič ne veseli, delam stvari ki so me včasih osrečevale, zdaj so mi pa brezvezne, odlično se počutim samo ko sem na pijači z sošolci z srednje šole. Ta semester nisem nič delal sproti in se mi je zdaj vse nabralo in imam vsega preveč in se počutim preobremenjeno. Še ena težava pri tem pa je prav to da sem navajen delati tako, da se nebom začel učit/delat referat do zadnjega možnega trenutka, ker mislim da se tako na nek način prisilim da sem dejansko produktiven. Ne vem, na splošno se počutim slabo ker sem konstantno utrujen, nimam nekih ciljev in ambicij, občutek imam kot da me nič ne osrečuje in da mi vsak dan gre v nič.

  Skrbi me tudi to ker sem lani poleti imel neko res slabo obdobje, kar se mi zdi čudno, saj se ljudje ponavadi slabo počutijo jeseni/pozimi ne pa poleti ko so počitnice in lahko delaš kar želiš. Takrat me je vse skrbelo, kaj če se mi zgodi nekaj slabega itd. in večinokrat sploh ni bilo nekih razlogov zakaj bi se tako počutil. Veliko časa sem preživel doma in se poskušal zamotiti pred temi mislimi, mislim da sem imel tudi nekaj napadov tesnobe. Imel sem tudi probleme s spanjem. Res me skrbi da se mi bo vse to zdaj spet ponovilo, ker se že zdaj počutim slabo in preobremenjeno.

  Nisem niti točno prepričan kaj točno pričakujem od vašega odgovora ampak se mi res zdi da to slabo počutje glede vsega ne vodi v nič dobrega. Opravičujem se če je sporočilo ne jasno ampak niti nevem kako naj sploh opišem te stvari.

  Hvala za kakeršenkoli odgovor, lepo vas pozdravljam

  LM

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 17 maj 2022 12:54

  Pozdravljen, lukccccccccc,

  hvala, ker si se nam ponovno javil.

  Verjetno si želiš, da bi ti odgovoril ali odgovorila isti/a svetovalec/ka, ki ti je odgovarjal/a že na začetku šolskega leta?

  Če je tako, te prosimo, da nam sporočiš, kdo je bil ta svetovalec, da bomo v uredništvu vedeli, komu naj pošljemo tvoje vprašanje.

  Sicer pa bomo to tvoje vprašanje poslali naključnemu strokovnjaku, ki ti bo tokrat odgovoril.

  Lepo te pozdravljamo iz uredništva!

 • lu

  lukccccccccc

  lukccccccccc

  Objavljeno: 18 maj 2022 19:27

  Pozdravljeni,

  na žalost objave z zacetka solskega leta ne najdem, tako da ne vem kdo mi je odgovoril. Bom vesel kakersnegakoli odgovora :)

  Lp, L

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 23 maj 2022 19:42

  Odgovor svetovalca:

  Živjo!

  Si podal kar obširen opis svojega počutja, tako da se ti vnaprej opravičujem, če mi slučajno kakšna stvar uide. 

  Glede na tvoj opis bi sklepal, da si pameten in da se dobro znajdeš v različnih situacijah na fakulteti in tudi izven nje. Verjetno te je prav zaradi tega "presenetilo" to, da se zdaj v Ljubljani mogoče nekoliko težje znajdeš. 

  Naj te sprva potolažim, da je začetek študija velika sprememba - preseliš se v drugo mesto, obiskuješ fakulteto, ki ti ni znana, ne poznaš nikogar tam, živiš z ljudmi, ki ti niso znani, težje se znajdeš v novi okolici... Nisi edini, ki se ob tej spremembi počuti zgubljeno, potrto, tesnobno. Verjetno se tudi ostali tvoji prijatelji soočajo s podobnimi težavami - eni bolj, eni manj. Poskusi se ob naslednjem srečanju pogovoriti z njimi, vprašaj jih, kako se počutijo v novi okolici in kako se znajdejo. Vsekakor, moraš sebi dati čas, da se navadiš na novo okolje. Sčasoma ti lahko postane Ljubljana bolj domača od doma, saj boš imel večino socialnega kroga tam in ne več v domačem kraju. 

  Kot sem že povedal, je proces prilagoditve na nove okoliščine normalno dogajanje in ni narobe, če je kdaj neprijetno. Vendar, če se počutiš, kot da so tvoje kapacitete prilagajanja že presežene, lahko postaneš otopel ali tesnoben, kot neka izgorelost. Če se ti zdi, da se to pri tebi dogaja, ti predlagam, da se obrneš na psihologa ali psihiatra, ki se bo s tabo v živo pogovoril in bo lahko natančneje raziskal, kaj je problem. Ali so te stvari posledica ADHD ali česa drugega, žal preko foruma ne moreva ugotoviti. 

  Vsekakor, trenutno je pred tabo izpitno obdobje, zato se poskusi čim bolj fokusirati na študij, da boš lahko opravil čim več obveznosti. Če ti potem še kaj ostane, nikakor ne skrbi, saj obstajajo tudi jesenski roki :) Po zaključku obveznosti, se pa lahko naročiš na posvet pri psihologu (http://www.posvet.org/), se obrneš v ZD za študente na Aškerčevi (https://www.zdstudenti.si/navodila-za-paciente/psihosocialna-pomoc/), oz. se naročiš na pregled pri psihiatru na Polikliniki (https://www.psih-klinika.si/strokovne-enote/center-za-izvenbolnisnicno-psihiatrijo/). 

  Želim ti veliko sreče na izpitih in sem ti na voljo, če imaš dodatna vprašanja!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje