Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Teža

Tema: Čustva, Prehrana in gibanje, Stres in anksioznost

 • We

  Wendy

  Wendy

  Objavljeno: 07 jan. 2023 16:45

  Zdravo,

  Zelo me obremenjuje moja teža. Zdaj moram shujšati že 10kg tudi opazim to na sebi in vem da moram prenehati pridobivati težo. Težava je da jem ko sem v stresu in ko sem v depresivnem stanju. Par dni nazaj sem začela bolj delati na sebi ampak telovadba je še kar težka včasih sem ves čas telovadila in se počutim super po njej vendar je težko ker že dolgo nisem zares in nimam moči. Poskušam se spraviti ven iz te depresije med počitnicami je bilo predvsem grozno. Težko hodim vsak dan v šolo z zavedanjem da imam več kilogramov, občutek imam da to vsi opazijo, da me vsi obsojajo in gledajo res niso fajn ti občutki. Želim si da ne bi jedla ko nisem vredu namesto tega pa se prenajedam in rada bi si rekla stop in prenehala. Ne vem kako se znebiti gnusnih občutkov glede sebe in nevrednosti tudi ko oblečem hlače ki so mi zdaj že malo tesne je žalostno ne vem po kateri poti grem.

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 09 jan. 2023 18:52

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena Wendy, 

  iz tvojega pisma ne morem razbrati ali so tvoje skrbi glede teže res upravičene ali gre samo za izkrivljeno samopodobo.

  Če gre za to drugo in je tvoja teža v resnici primerna, je normalno, da ne moreš shujšati, saj telo ne bo delalo v svojo škodo. Težave so predvsem psihične narave, ki se zelo rade lotevajo mladostnikov. Depresija nikoli ni posledica teže ne glede na to ali je previsoka, prenizka ali normalna. Vzroke bo treba iskati drugje.

  Če je teža res previsoka, nikar ne misli, da vsi gledajo, ocenjujejo in obsojajo ravno tebe. To bi bilo skoraj malo domišljavo. Ocenjevali te bodo po tvojem odnosu do drugih - če si prijazna, dobrohotna, vesela, pripravljena pomagati, te bodo vsi cenili in nihče ne bo pomislil na tvojo težo.

  Kakorkoli že, gibanje, telovadba je vedno koristna, tako za psihično kot fizično počutje. Če se ti zdi, da trenutno ne zmoreš toliko kot si želiš, samo nadaljuj. Delaj toliko kot zmoreš brez prevelikega naprezanja, ki bi ti vzelo vso voljo do gibanja. Vsak dan boš zmogla več z manj napora. Tudi psihično počutje bo vsak dan boljše, ne glede na težo.

  Vse dobro ti želim.

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje