Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Teža

Tema: Motnje hranjenja

 • In

  Inaja

  Inaja

  Objavljeno: 26 avg. 2022 18:00

  Pozdravljeni

  Obračam se na vašo svetovalnico ker ne vem kako rešiti zadevo. Težave so naslednje pred 2 letoma natančneje avgusta 2020 sem imela postavljeno diagnozo bulimija, anoreksija  imela strah pred debelostjo jedla nisem skoraj nič za zajtrk kakšen jogurt za kosilo solato potem nisem nič več jedla v dnevu ker sem se tako veliko bala da se bom zredila na teden sem porabila 7 ur in pol telovadbe. Kasneje proti koncu avgusta sem dobila še bulimijo. Takrat sem najprej hodila na psihoterapijo in je malo pomagalo ni pa pomagalo v celoti zato je bila potrebna hospitalizacija ob sprejemu v pediatrično kliniko sem tehtala 36kg pri 150cm. Tekom hospitalizacije in podpore moje družine in starejše pol sestre sem pridobila 11kg v nekaj mesecih. Ko sem prilezla na mejo zdrave teže mi je zdravnica pustila telovatiti in sem telovadila skupaj s svojo starejšo sestro. Problem pa je nastal ker mi je meseca aprila začela teža ponovno padati aprila sem imela 3kg manj torej 44 in mi od aprila naprej teža pada čeprav ne pretiravam več s telovadbo pred 1 mesecem sem imela 40,7kg sedaj predvidevam da teža ni več ista. Ne vem pa kaj naj naredim saj se bojim stopiti do zdravnice ker vem da me bo stehtala ker me je nazadnje aprila in se bojim da bo spet pisala napotnico za v bolnico jaz pa v bolnico nočem. No danes je bil en tak dan ko sem zjutraj pojedla zajtrk in sem mislila da sem pojedla preveč in da se bom spet zredila o tem da sem pojedla preveč sem razmišljala kar nekaj ur. Pri sebi kar nekaj časa opažam tudi to da se največ 2×dnevno gledam v ogledalo in opazujem kje me je še preveč. Opazila sem tudi to da vsakič na tehtnico stopim s strahom da ne bi pokazalo več. Naj omenim še to da že pol leta izpuščam večerje oz.se jim za vsakič izognem starejša sestra mi je prejšnji teden povedala da jo zelo skrbi zame ker izpuščam večerje sestri sem povedala da mi ne paše jesti in da nisem lačna čeprav v resnici ni tako. Ne upam si jesti večerje zaradi tega ker se spet malo bojim da se bom zredila sestri z katero se dobro razumeva tega nisem še povedala ker ne vem kaj bi rekla na to. So se pa iste stvari dogajale pred 2 letoma dokler se nisem bala že vse hrane in bila globoko v motnjah hranjenja kar je bilo zelo težko preiti na normalno hranjenje. 

  Sedaj me pa zanima ali imam spet znake motenj hranjenja in moram ponovno k pshoterapevtki.

  Lp

   

   

   

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 31 avg. 2022 08:49

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  hvala za tvojo podrobno razlago dogajanja. Motnje hranjenja spadajo med kronične bolezni, ker se navadno kar nekaj let razvijajo, običajno pa tudi zdravljenje traja kar nekaj let z vmesnimi boljšimi in slabšimi obdobji. Taka nihanja razpoloženja, počutja in telesne teže se dogajajo tudi drugim, pomembno pa je, da jih čimprej prepoznamo in ukrepamo. Sprašuješ, če ponovno potrebuješ pomoč. Ja, moj odgovor je, da jo potrebuješ in svetujem, da čimprej obiščeš svojo psihoterapevtko, saj boš z zgodnjo pomočjo prav to, česar se najbolj bojiš – hospitalizacijo in ponoven drastičen padec telesne teže lahko preprečila.

  Lep pozdrav,

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje