Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Tesnoba

Tema: Stres in anksioznost

 • jo

  jokica123

  jokica123

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:17

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:18

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se obrnila na nas in nam zaupala svojo stisko.

  Predlagam, da poskusiva malo raziskat, odkod ti občutki tesnobe in strahu. Te mogoče skrbi za šolo, ali za koga drugega, se je kaj takega zgodilo, pričakuješ kakšno potencialno neprijetno situacijo, ki bi lahko imela zate slab izzid? Sprašujem zato, ker je močna tesnoba, kot jo ti opisuješ pri sebi, ponavadi posledica misli in občutkov, povezanih z nečim, kar se je ali se bo zgodilo.

  Imaš mogoče kakšno prijateljico, ki bi ji lahko zaupala svoje skrbi? To predlagam zato, ker se verjetno počutiš precej osamljeno in samo v tej stiski, mogoče misliš, da noben ne bo razumel, kaj se ti dogaja in da se bo vsem zdelo za brezveze, ampak naj te potolažim, da ni. Gre za občutke, ki so boleči, ki te zelo skrbijo in zaradi katerih se obremenjuješ.

  Prvi korak, ki bi ti ga svetovala je, da mi malce več napišeš o tem, kaj se dogaja, kaj se je zgodilo, s čim misliš, da bi lahko bilo povezano. Potem, da se mogoče s kom malo pogovoriš, da deliš stisko, da se malo razbremeniš, ker izkušnje kažejo na to, da je izboljšanje veliko težje doseči sam, saj nosiš preveliko breme. Ko bova imeli malo širšo sliko, pa bova videli kako in kaj naprej, a je prav?

  Upam, da te kmalu spet berem, želim ti vse dobro, pa srečno!


  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • jo

  jokica123

  jokica123

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:19

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Marjetka Gojkošek

  Objavljeno: 05 feb. 2022 19:20

  Odgovor svetovalca:

  Lepo pozdravljena.

  Hvala, da si se ponovno javila in mi malo več povedala o sebi. Tako bova zdaj lažje ugotovili, kaj te muči in kakšna pomoč bi bila najboljša zate.

  Glede na opisano bi rekla, da veliko tvojih skrbi in s tem povezanih strahov izvira iz tega, kaj ti o določeni stvari misliš. To pomeni, da če misliš in pričakuješ slabe stvari, se potem posledično tudi slabše počutiš (strah, tesnoba, mogoče frustracija), temu pa sledi tudi podobno vedenje (izogibanje, jokanje, nezaupanje). Glede na to, kar si napisala glede svojih prijateljev in njihovega zafrkavanja, je popolnoma razumljivo, da ne moreš zaupati ljudem, hkrati pa tebi otežuje življenje in je dobro temu priti do dna, da boš lažje uživala svojo mladost.

  Menim, da do teh skrbi pride zvečer zato, ker takrat se ljudje ponavadi umirimo po dolgem dnevu različnih odgovornosti in takrat imamo največ časa razmišljat o stvareh, ki nam ne gredo in ki nas mučijo. Vseeno pa ti naj položim na srce, da bolj ko o nečem razmišljaš - o tem, kako bo nekaj šlo narobe oz. se bo nekaj slabega zgodilo, slabše se počutiš in potem vidiš svet skozi negativna očala, kjer si mogoče tudi kakšno najmanjšo stvar zaradi teh 'očal' razlagaš kot slabo. To potem vzbudi cel domino efekt kot v psihologiji radi rečemo, saj ena slaba misel vodi k drugi in tretji, in na koncu smo psihično čisto na tleh, ker smo se ujeli v cel sklop negativnih misli, ki so privedle do žalosti, jokanja, strahu. Toplo bi ti priporočala, da poskusiš naslednje: vsakič, ko se ujameš, da razmišljaš in se bojiš, da bi nekaj imelo slab rezultat, se ustavi. Globoko zadihaj in pomisli, kako bi lahko drugače gledala na situacijo, in ali se je vse do sedaj res zaključilo tako slabo (torej, vsakič ko si se bala, a je potem res bilo vse narobe, ali pa se je dobro izšlo). To ti svetujem zato, da se boš spomnila, da kljub temu, da pričakuješ slabo, se na koncu vseeno vse dobro konča. Rada bi namreč, da vadiš drugačno razmišljanje, kjer ne obremeniš sama sebe s skrbmi še preden se sploh zgodijo. Prosim te, da poskusiš biti čim bolj potrpežljiva sama s sabo in si daš veliko časa, saj sprememba mišljenja in posledično čustvovanja ne pride čez noč. Malo po malo vsak dan preusmeri misli stran od skrbi oz. če ti pobegnejo tja, da si rečeš, da boš pa zdaj drugače pogledala na situacijo in da se boš spomnila trenutkov, ko so te misli popeljale v neprijetne občutke, situacija pa se je kljub temu dobro izpeljala. Rada bi, da razumeš, da ti nisi tvoje negativne misli, ampak da ti le-te samo nagajajo in da ti jih ni treba poslušat in jim ni treba verjet. V življenju namreč veliko stvari ni tako slabih kot mi mislimo, le si mi stvari velikokrat otežimo in zakompliciramo z negativnim razmišljanjem.

  Razumem, da težko zaupaš ljudem glede na svoje slabe izkušnje, ti pa predlagam, da malo po malo poskušaš dati novim ljudem novo priložnost. S tem želim povedati, da če boš v novih situacijah z novimi ljudmi uporabljala razmišljanje in izkušnje iz preteklosti, boš nehote živela v preteklosti, namesto uživala v sedanjosti. Čeprav razumem, zakaj se tako počutiš, vedi, da je izredno pomembno, da se v življenju premaknemo naprej in z majhnimi koraki poskušamo ponovno zaupati. Velikokrat se nam namreč zgodi, da zaradi slabih izkušenj zapremo srce in ne spustimo nikogar več noter. To nas sicer delno zaščiti pred prihodnjim morebitnim trpljenjem, nas pa tudi oropa lepega povezovanja z novimi ljudmi, ki niso krivi, da so nas naši prejšnji prijatelji tako prizadeli. Poskusi se z novimi prijatelji čim bolj sprostiti in si reči, da ne boš dovolila slabim izkušnjam, da vplivajo na nove. Verjamem, da to ni lahko, a sčasoma boš tudi to zmogla.

  Razumem, da staršem ne želiš povzročati težav, ti pa naj toplo priporočam, da se poskusiš pogovoriti z njimi. Kot si rekla, bi ti z veseljem pomagali, kar pomeni, da te imajo radi in jim je mar zate. Ni starša, ki bi bil razočaran, da se mu je otrok v stiski zaupal, saj to zanje pomeni, da ti lahko stojijo ob strani, in da imate dobre odnose, čeprav se kdaj prepirate. Prepričana sem, da vsak starš raje vidi, da se mu otrok zaupa kot pa da ne ve, kaj se z njim dogaja. Nič hudega, če se še nisi pripravljena z njimi o tem pogovorit, te pa toplo spodbujam, da o tem vsaj razmisliš.

  Glede ostalih primerov, ki si jih navedla: mislim, da imajo vsi zelo podobno osnovo, in sicer tvoje vnaprejšnje razmišljanje o tem, kaj si drugi mislijo o tebi, kaj vse bi lahko šlo narobe, da boš slabo izpadla, in podobno. Kot sva že rekli, razumem, da to izvira iz slabih izkušenj, je pa zdaj čas, da počasi spremeniva tvoj program razmišljanja, in greva od težav k rešitvam - torej k temu, da ne pahneš sama sebe v vsakodnevne stiske zaradi vnaprejšnjega razmišljanja o tem, kaj vse se lahko zgodi. Naj ti položim na srce, da drugi ljudje veliko manj razmišljajo o nas kot si mi mislimo, ker kaj misliš o čem oni razmišljajo? O sebi in o tem, kaj vse pa lahko gre njim narobe ???? zveni znano, ne? Zato pa ti predlagam, da neke stvari vzameš malo bolj na easy, da se poskušaš čim manj obremenjevati s takšnimi stvarmi, hkrati pa izkoristi te 'manj pomembne' situacije za učenje, kako spremeniti razmišljanje. Lažje je začeti in vaditi tam, kjer gre za manj zahtevne stvari, kar boš kasneje lažje prenesla na težje.

  Zapomni si tudi to, da ni nič hudega, če ti na začetku spodleti in ti ne uspe. Takšna sprememba razmišljanja ni tako zelo enostavna, zato lepo počasi, pa boš kaj kmalu opazila rezultate ????

  Pa da se dotakneva še tega, da se težko sfokusiraš. Mislim, da je to zato, ker razmišljaš o vseh drugih stvareh, se obremenjuješ in skrbiš, kar posledično vodi v slabo počutje, kar pa vedno oteži razmišljanje in fokus. Kot lahko vidiš, je vse povezano z razmišljanjem, občutki in posledično vedenjem oz. našimi reakcijami na določeno situacijo ali problem.

  Spodbujam te, da poskusiš vaditi zgoraj napisano, pa da vidiš, kako ti bo šlo. Če meniš, da tega ne boš zmogla sama, se nam lahko še javiš. Super bi bilo tudi, če bi se morda opogumila in obiskala šolsko svetovalno ali psihologa/psihologinjo, saj bi ti oseben pogovor veliko bolj pomagal, kot online svetovanje. Kakorkoli se odločiš, mi smo zate tu, če še želiš kaj vprašati in če želiš dodatno motivacijo, da se pogovoriš s starši in/ali svetovalcem.

  Želim ti vse najboljše, pa lep vikend ????


  Marjetka Gojkošek, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje