Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

telesna teža

Tema: Čustva, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • pa

  patric1ja

  patric1ja

  Objavljeno: 29 mar. 2024 18:34

  Pozdravljeni,

   

  Imam problem s svojo težo. Stara sem 14 let, visoka 166 cm in tehtam okoli 40 kg. Večina ljudi okoli mene mi ves čas pravi, da sem presuha vendar so mi zdravniki rekli, da je zaenkrat moja teža normalna, saj sem zdrava in moje telo deluje normalno, kot vsako drugo. Sama se v svojem telesu počutim dokaj v redu vendar bi se morda rada zredila vsaj za nekaj kilogramov. Včasih lahko pojem na tone hrane, včasih pa sem takoj po parih grižljajih sita ali pa sploh nisem lačna in se pač prisilim, da nekaj pojem. Moja postava je moja šibka točka, res se me dotakne če me na primer nekdo vpraša “ti sploh kaj ješ?”. Zanima me, ali imate vi kakšne nasvete, kako pridobiti telesno težo?

   

  Hvala in lp

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 04 apr. 2024 13:08

  Odgovor svetovalke:

  Draga Patr1cija,

  sprašuješ, kako pridobiti nekaj dodatnih kilogramov. Imaš jih okrog 40, v višino meriš 166, šteješ 14 pomladi. Zdravniki pravijo, da si ok.

  Kratek odgovor se glasi: z vztrajnostjo, s potrpežljivostjo, počasi, v zavedanju cilja. Ki je - imeti nekaj kilogramov več.   Pišeš, da lahko včasih poješ ogromno. Poskusi raziskati, kako se počutiš pred in med takim obrokom hrane. Preizkusi, če lažje ješ, ko si obkrožena s tebi ljubimi ljudmi.   Kaj se dogaja v tvojem telesu, ko pišeš, da nič ne moreš zaužiti? Občutiš tedaj jezo, strah, zamero, mogoče sram? Bi to čustvo lahko komu ubesedila? Če ni nikogar, ki bi te slišal - jo lahko zaupaš prijateljici? Ali pa dnevniku?   Kadar sploh nisi lačna, se vprašaj: "Česa sem zdajle sita?" Morda sobe, v kateri si cel popoldan in bi ti pomagal sprehod v gozd, ki se počasi preobraža v zelenje, to pa poboža naše telo in dušo? Morda problemov, ki zasledujejo tebe, družino, dan za dnem. Povej to nekomu - probleme je dobro deliti. Včasih izgubijo težo.   Ali je možno, da se vidiš z dvema kilogramoma več? V svojih misliĥ? Če lahko postane to tvoj cilj, si ga predstavjaj vsak večer, preden zaspiš. Samo to ti ne bo pomagalo. Skupaj s kakšnim dejanjem, ki so našteti zgoraj, pa deluje.   Držim pesti zate in sem ti na voljo za dodatna vprašanja.

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Ra

  Rada pomagam

  Rada pomagam

  Objavljeno: 04 apr. 2024 15:17

  Hej!

  Jaz sem visoka 162 in imam 38 kg, predlagam, da ješ večkrat po malo oz. tolko kolikor veš da je okej!

  lp

 • Ma

  Mancikaa

  Mancikaa

  Objavljeno: 04 apr. 2024 21:59

  Ah joj, srečnica... jaz mam pri 12- tih 37 in zgledam predebela... oprosti, vem, kako je ko te hecajo za telesno težo bodisi previsoko ali pa prenizko. 
  lp:)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje