Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

telesna dismorfija

Tema: Motnje hranjenja, Telesna samopodoba

 • de

  debela

  debela

  Objavljeno: 01 sep. 2022 20:09

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Ajda Novak

  Objavljeno: 02 sep. 2022 12:06

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Hvala, da si mi pisala in mi zaupala, kako se počutiš. Iz tvojega zapisa lahko razberem, da te hrana zadnjih nekaj mesecev zelo obremenjuje, prav tako pa se ogromno osredotočaš na svoj izgled in na kilograme. Glede na zapis se zdi, da trpiš za hudo duševno boleznijo, anoreksijo nervozo, del katere je tudi telesna dismorfija oziroma izkrivljena predstava o lastnem telesu. 

  Vesela sem, da si sama opazila, da imaš težavo s hujšanjem in telesno samopodbo, da si nezadovoljna s sabo in da si prišla po nasvet, kako si lahko pomagaš. Prvi korak k spremembi je zavedanje problema in pripravljenost za spremembo. Motnje hranjenja največkrat presegajo skrbi o izgledu in telesni samopodobi, vzroki večkrat tičijo v zahtevnih dinamikah odnosov, ki jih imamo z drugimi ljudmi, pa tudi otroštva in temeljnih prepričanj o sebi. Te težave se nato kažejo skozi pretirano odrekanje hrani, stradanje in pretiravanje s telovadbo v iskanju lastne vrednosti in potrditve. Kot si sama pravilno ugotovila, pa tudi izguba kilogramov na koncu ne vodi do zadovoljstva, ampak le v vedno večjo žalost, sram, krivdo in nezadovoljstvo. Zato težave ne izginejo s tem, da začnemo jesti, ampak s tem, da skozi terapijo in pogovor rešujemo težave s sabo in drugimi pomembnimi ljudmi v našem življenju ter da uvidimo svojo vrednost. 

  Čim prej poišči profesionalno pomoč. Kljub temu, da se ti zaenkrat zdi, da ni z izgubo 13 kilogramov nič narobe, si že zdaj podhranjena. Če boš izgubila še več kilogramov, se bo začelo tvoje telo spreminjati. Na koži ti lahko zrastejo daljše bele dlake (lungo), kmalu ne boš imela več energije za početi stvari v življenju (npr. telovaditi, se učiti, hoditi v šolo, se družiti s prijatelji), spremembe pa se bodo začele dogajati tudi od znotraj, saj tvoji življenjski organi (npr. jetra, srce) ne bodo dobivali zadostne energije, da bi delovali.

  Naroči se k osebnemu zdravniku in mu zaupaj, kar si zaupala meni. Če ti je lažje, mu lahko preprosto prebereš sporočilo, ki si ga napisala meni. Zdravnik te bo znal napotiti naprej. Vedi, da v Sloveniji obstaja veliko centrov za pomoč mladostnikom s težavami kot jih imaš ti. Prej kot poiščeš pomoč, lažje in hitreje boš okrevala. 

  Poleg zdravnika se poskusi pogovoriti še z nekom v tvojem življenju, ki mu zaupaš. Praviš, da ne bodo razumeli, jim lahko pomagaš razumeti? Povej prijateljici, da se počutiš debelo, povej ji, da si ne upaš jesti. Zaupaš ji lahko, da si shujšala že 13 kilogramov in da jih želiš izgubiti še več ter ne moreš nehati. Prijateljica te ne bo mogla ozdraviti, ampak ti bo lahko v oporo, kar ti bo veliko pomenilo, še posebej v času okrevanja. 

  Namesto stroge telovadbe in hujšanja, poskušaj najti druge hobije in stvari, ki te veselijo. Rada rišeš, bereš ali vrtnariš? Take dejavnosti in hobiji krepijo notranje zadovoljstvo, obenem pa gradijo tudi pozitivno podobo o sebi kot osebi. Lahko pretirano telovadbo zamenjaš s plavanjem, plesom, krajšimi sprehodi ali jogo? Take dejavnosti pogosto okrepijo zavedanje o našem telesu in nam pomagajo, da ga cenimo preprosto zato, ker nam omogoča gibanje. 

  Glede na tvoje sporočilo se mi zdi, da svojo vrednost meriš po kilogramih, ki jih vidiš na tehtnici, obenem pa si obsedena s tem, da kilograme izgubljaš, čeprav razlike v ogledalu ne opaziš. Se lahko znebiš tehtnice doma? Pospravi jo v klet, v shrambo ali na vrh omare. Nekam, kjer je ne boš vsak dan videla in kjer ti ne bo lahko dostopna. Tako se boš najlažje uprla skušnjavi, da se stehtaš. 

  Za konec pa bi ti še rada povedala, da si čim prej najdi strokovno pomoč, ker jo potrebuješ in ker si jo zaslužiš. Okrevanje po motnjah hranjenja je pogosto počasno, ampak pomembno je, da začneš okrevati zdaj in da delaš majhne korake, enega za drugim na poti k ozdravitvi. Ob tem naj te ne bo strah imeti podpore tvoje družine, prijateljev in zdravnikov, saj oni želijo zate le najboljše in jih boš še kako potrebovala. 

  Pošiljam ti velik objem. 

  Ajda Novak, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje