Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Telelo in prehrana

Tema: Prehrana in gibanje

 • Ne

  Neža

  Neža

  Objavljeno: 14 mar. 2023 16:24

  Dober dan stara sem 13 in bom zacela z fitnesom zanima me kaj je najboljsa hrana ki jo lahko najdem doma z dobrimi hranilnimi vrednostmi in katero hrano naj vec jem za oblikovanje postave

 • Ni

  Nika

  Nika

  Objavljeno: 16 mar. 2023 05:32

  Pozdravljena

  Ne vem zakaj bi pri teh telih hodila že v fitnes si še premlada za to jaz sem si pri tvojih letih na internetu kupila vadbeni program od ene trenerke in si lahko tudi na taksen nacin preoblikujes postavo ne rabis v fitnesu delati ne vem kaj najboljša hrana je da seprehranjujes uravnotezeno najvec za preoblikovanje telesa ali karkoli se priporoca zadosten vnos beljakovin moras pa vedeti da se v enem mesecu se ne bo poznalo veliko to moras ponavljati iz neseca v mesec v 6 mesecih se ti bo ze veliko poznalo prosim pa te da ne hodis v kaksne ekstreme da bi bila lacna in stradala ker sem sama to pocela na zacetku ko sem se podala na pot preoblikovanja postave res je da se mi je takrat hitro poznalo ali je bilo to dosezeno na zdrav nacin obsolutno ne in prosim te ne pocni tega. Najbolje je da pojes cez dan dovolj kalorij da se bos dobro pocutila sploh sedaj ko se se razvijas rabis dovolj kalorij in vsa hranila drugace lahko izgubis menstruacijo govorim ti iz lastnih izkusenj in prosim ne ponavljaj jih....

  Upam da sem ti vsaj malo pomagala1

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 17 mar. 2023 13:28

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljam te, draga Neža in se veselim tvoje namere, da začneš vaditi v fitnesu.

  Za oblikovanje postave je gibanje res najboljša in najučitkovitejša zadeva. Samo ne pusti, da te razporedijo na vaje z utežmi. Tvoje kosti in sklepi še niso dovolj močno razviti za to obliko vadbe. Obstajajo različne druge vrste vaj v fitnesu, tako da le čim prej začni.  

  Kaj jesti, da bo učinek vadbe še boljši, sprašuješ. Vsak dan po nekaj živil z beljakovinami, z dovolj maščobami in zadosti ogljikovih hidratov.   Doma kuhana hrana je vedno najbolj dobrodošla, za kosilo in večerjo skoraj obvezna. Za pred vadbo je najprimernejše kaj lažjega, recimo krompir, špinača, kos mesa. Po vadbi pridejo v poštev testenine z omako in svežo solato ali kuhano zelenjavo. Pa seveda lahko tudi kruh, mesnine, siri s kakšno zelenjavo. Sadje je dobrodošlo kadarkoli.  

  Če si ljubiteljica sladkega, si takoj po vadbi lahko privoščiš brez "greha".  

  Ne smeva pozabiti na vodo. Zdaj je boš rabila več, da ne boš dehidrirala zaradi več potenja.  

  Prosim, ne posegaj po sirotki ali drugih preparatih, ki ti jih bodo morda skušali prodati v fitnesu. Ne potrebuješ.  

  Želim ti veselje med vadbo in oblikovanje postave, da si boš kmalu še bolj všeč.

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje