Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Telefon

Tema: Jaz na spletu, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • Te

  Telefon

  Telefon

  Objavljeno: 07 apr. 2023 19:27

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Lea Kopač

  Objavljeno: 12 apr. 2023 20:18

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Najlepša hvala za tvoje sporočilo. Všeč mi je, da si vanj vključila veliko svojih misli in občutkov.  Opisuješ svojo prijateljico, ki je ves čas na telefonu. Priznam, da se mi zdi kar nekoliko zaskrbljujoče, ko opisuješ, kako je njena pozornost ves čas usmerjena na dogajanje na telefonu. S prihodom pametnih telefonov in socialnih omrežij se je raba mobilnih naprav res povečala, skrbi pa me predvsem to, da tudi v odnosih z drugimi (npr. s tabo) ne zmore brez telefona. Prav je, da si ji povedala, da te to moti. Mogoče lahko pomoč poiščeš pri šolski svetovalni službi ali razredničarki. Ne bi bilo slabo, če bi s sošolko o rabi telefona spregovorila še odrasla oseba, čeprav morda ne bo učinka. Vredno pa je poskusiti.

  Seveda zaradi tega trpi tudi vajino prijateljstvo. Verjamem, da ti je neprijetno, saj se zdi, da sošolke ne zanimaš preveč, hkrati pa si ti zanjo tam, ko sama potrebuje podporo in pomoč. To je od tebe zelo lepo, strinjala pa bi se s tvojo izjavo, ko si zapisala, da s svojim vedenjem kaže na to, da te ne spoštuje in ceni dovolj. Opisuješ namreč tudi situacije, ko svojo pozornost usmeri raje na dogajanje okoli sebe kot nate. Predlagam, da se iskreno pogovorita ter da ji še enkrat predstaviš svoje počutje. Poveš ji lahko, da se ne počutiš prijetno, da imaš občutek, da si ti tam zanjo, obratno pa ne velja. Med pogovorom lahko vsaka svoj telefon pospravita v torbo ali na vrh kakšne omare in določita pravilo, da za čas pogovora telefon ni na voljo. Morda bo tako pogovor lažje potekal. Upam, da bo sošolka po tem pogovoru sprevidela, kako se počutiš, v kolikor pa se bo njeno ignorantsko vedenje do tebe še nadaljevalo, pa mogoče to prijateljstvo ni vredno tvojega časa.  

  Pohvalila bi tvoje razmišljanje o zasvojenosti s telefonom. S tem se danes sooča res veliko mladih. Spodbujam te, da še naprej ostaneš zvesta sama sebi in tudi med svojimi bližnjimi nadaljuješ z ozaveščanjem o ustrezni in varni rabi interneta ter mobilnih naprav. S prijateljico pa ti želim vso srečo!

  Lea Kopač, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje