Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Tekma

Tema: Prosti čas in hobiji, Razmišljam in imam stališča

 • Ag

  Agian

  Agian

  Objavljeno: 16 jan. 2024 22:19

  Na tekmah imam tezave saj hocem bit hitra in borbena vendar ne gre

 • Uredništvo

  _izbrisan uporabnik_

  Objavljeno: 24 jan. 2024 14:12

  Odgovor svetovalca:

  Živjo Agian, 

  Vesela sem, da si se odločila poslati svoje vprašanje v Tosemjaz svetovalnico. 

  Tvoj zapis je malo krajši in ker ne vem iz katerega športa prihajaš bodo moji nasveti malo bolj splošni. Če bi želela dobiti še kakšen bolj podroben odgovor pa mi lahko odgovoriš tudi v komentarju. 

  V športu imamo lahko zase postavljene zelo visoke cilje, glede lastne pripravljenosti, sploh če v športu tekmujemo. Najprej bi ti rada zagotovila, da so v športu nihanja v pripravljenosti normalna. Pogosto pripravljenost niha glede na čas v sezoni in glede na količino in intenziteto treningov.

  O tem kako bolje graditi in stopnjevati fizično pripravljenost je najbolje, da se pogovoriš s svojim trenerjem, ki ti lahko pomaga zastaviti tvoj trenažni proces tako, da boš za tekmovanja kar se da fizično pripravljena in posledično hitrejša. Malo pa pomisli tudi na to kakšni so tvoji cilji in želje glede pripravljenosti, in če so le ti realno dosegljivi na zdrav način. 

  Glede borbenosti pa bi ti svetovala, naslednje. Za začetek se mogoče lahko vprašaš iz česa izhaja pomanjkanje borbenosti na tekmah. Si na treningih bolj ali manj borbena? Ali borbenost pade zaradi predtekmovalnih živcev? Si mogoče neprepričana v svojo pripravljenost? Ko si odgovoriš na ta vprašanja, ti bo lažje (skupaj s trenerjem) iskati rešitve za izboljšanje te težave na tekmovanjih. Predlagam pa ti tudi, da na treningih poskušaš trenirati svojo borbenost. To lahko pomeni, da pri poskusih vadiš tudi ‘’tekmovalni mindset’’, da v danem poskusu res daš vse od sebe, tako kot bi si želela to storiti tudi na tekmi. Tudi borbenost se lahko izboljša z vajo in treningom. 

  Sicer nisi napisala na kakšnem nivoju tekmuješ, če pa tekmuješ že na višji tekmovalni ravni se lahko o teh težavah pogovoriš tudi s športnim psihologom. Pogovor ti najlažje skupaj uredijo trener in starši. 

  Upam, da ti bo tale odgovor pomagal na tvoji športni poti. 

  Pošiljam ti velik koš pozitivne tekmovalne motivacije!

  Klara Wilfan mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje