Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Strah pred nosečnostjo

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje, Varna spolnost

 • K

  K kaj

  K kaj

  Objavljeno: 17 feb. 2022 18:24

  Pozdravljeni
  Vem, da je naslov malce nenavaden ampak dejansko je to moj problem. Strah me je, da bi zanosila. Fanta sicer nimam, zato tudi moja starša niti ne pomislita, da odkrivam ta svet odraslosti. Starsa sta bolj zadrzana glede taksnih tem, zato se z njima o tem ne morem in nocem pogovarjati. Obstaja pa vseeno fant s katerim bi se pa lahko spustila v spolne odnose brez nekega resnega razmerja. Vseeno sem stara 18 in tega se nisem dozivela. Saj vem, da je pomembno, da sem pripravljena in da ni nekaj pod prisilo, ampak enostavno cutim, da ce komu lahko zaupam potem lahko temu fantu. In tu zdaj pride moj problem. Bila je ze priloznost za spolni odnos ampak sem se prestrašila, da bi slucajno zanosila. Ker po eni strani vem da sem pripravljena ampak me ta strah zadrzuje. Ker da bi morala doma povedati, da sem noseca, a si nihce niti ne predstavlja da sem ze imela spolni odnos, bi se pogreznila v zemljo. Saj bi doma imela razumevanje ampak verjetno po nekem dolocenem casu in pomoje po kar nekaj pridigah. Zato me zanima, kako lahko preprecim, da bi kondom pocil oz. kako zanesljiva zaščita je kondom, ker do tabletk vseeno se trenutno ne morem in kako naj se resim tega strahu?
  Hvala za odgovor

 • Uredništvo

  Katarina Zemljak

  Objavljeno: 17 feb. 2022 18:25

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Najprej pohvale, da si o spolnem odnosu že dodobra razmislila, preden si se konkretnega odkrivanja tega sveta lotila. Več možnosti preprečitve nosečnosti poznamo, od kontracepcijskih tablet, materničnih vsadkov do kondomov. Pred prvim spolnim odnosom je vsekakor na mestu pogovor tudi z osebnim-o ginekologom-injo, če si ga želiš, saj ti bo znal-a odlično svetovati glede varne spolnosti.
  Možnost zanositve pri spolnem odnosu s kondomom je praktično nična pod pogoji, da je kondom uporabljen pravilno. Res redko se zgodi, da poči (da se prepričaš na lastne oči kako vzdržljivi so, lahko enega napihneš ter preizkusiš nateznost - tega potem zavrzi). Če ga na spolni ud namestita pravilno - iztisneta zrak iz rezervoarja na vrhu in ga razvijeta do konca uda, sta naredila vse kar morata, da ga pravilno uporabita (poleg tega, da je kondom znotraj roka uporabnosti in da je uporabljen le za en spolni odnos). Ob uporabi lubrikanta, ki je kompatibilen s kondomi, pa še dodatno preprečimo možnost razpoka le tega.
  V kolikor pa do ejakulacije v nožnico pri spolnem odnosu še vseeno pride, obstaja hormonska tableta imenovana tudi "day after pill", ki prepreči nosečnost po spolnem odnosu. Kupi se jo v lekarni, brez recepta. To je metoda kontracepcije v sili, ki pa ni primerna za redno uporabo.
  Včasih se o seksu težje pogovarjamo s starši, kar je povsem razumljivo. Zaupnike, s katerimi premagujemo strah in radovednost, pa lahko najdemo v svojih prijateljicah ali prijateljih, ki spolne odnose že imajo, predvsem pa v osebi, s katero spolne odnose imamo oziroma nameravamo imeti.

  Srečno!


  Katarina Zemljak, dr. med.,
  specializantka interne medicine

 • Zz

  Zzzzzb

  Zzzzzb

  Objavljeno: 17 feb. 2022 18:25

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Uredništvo

  Objavljeno: 17 feb. 2022 18:26

  Pozdravljena.

  Naši svetovalci so na tvoja vprašanja glede te tematike že večkrat odgovarjali, prav tako ti na ta vprašanja ne morejo podati enoznačnih odgovorov, saj je od obeh vpletenih oseb odvisno, kakšen odnos bosta vzpostavili - naj bo to ginekolog, starš ali partner oz. oseba, s katero ima spolne odnose.
  V primeru, da boš imela kakšno drugo vprašanje ali dilemo, pa si vabljena, da nam še pišeš.

  Lep pozdrav iz uredništva.

 • K

  K kaj

  K kaj

  Objavljeno: 17 feb. 2022 18:27

  Hvala za pomoč

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje