Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Strah pred nosečnostjo

Tema: Najstniška nosečnost

 • Pa

  Panična

  Panična

  Objavljeno: 02 feb. 2023 16:17

  Pozdravljeni!

  Potrebujem vašo pomoč oz. nasvet. V 22. dnevu svojega ciklusa sem imela nezaščiten spolni odnos z izlivom v nožnico. Do prejšnjega meseca sem imela redne menstruacije na 27 dni, prejšnji mesec pa mi je zamujala kar 9 dni. Sem sicer spremljala svoje telo in menim, da sem ovulirala 15. dan ciklusa ta mesec (blagi krči, izcedek) a sem ravno zaradi zamujanja menstruacije prejšnji mesec vseeno panična in prosim za vaš strokoven nasvet. Naj popijem jutranjo tabletko? Hvala in lep pozdrav :)

 • n_

  n__

  n__

  Objavljeno: 04 feb. 2023 19:59

  jutranja tabletka pomaga samo v 72 urnem okencu, če je izven tega je nepotrebno oz nekoristno jemanje...priporočam spremljanje ciklusa, saj veliko stvari vpliva na zamik menstruacije in naredi nosečniški test doma, če pa boš opazila kakšne tipične znake nosečnosti kot so slabost, čvrste in boleče dojke in ponovni izostanek oz. zamik menstruacije priporočam obisk k ginekologu, če pa si še vedno v dvomih po narejem testu doma obisk pri ginekologu nobenemu ne škodi:)

  za naslednjič pa si zapomni vzeti jutranjo tabletko oz. plan b takoj po spolnem odnosu oz. v 72 urah, če ne pa priporočam pogovor z ginekologom o kontracepciji.

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 04 feb. 2023 23:26

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  če od opisanega spolnega odnosa še ni minilo več kot 120 ur, je smiselno vzeti jutranjo tabletko (EllaOne), ki jo lahko kupiš v lekarni. Če menstruacije ne boš dobila, je potrebno napraviti test na nosečnost in ga po potrebi ponoviti čez teden dni.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje