Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

spolno zdravje (testiranja, kontracepcija...)

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje, Spolno prenosljive bolezni, Spolno zdravje, Varna spolnost

 • he

  hehekaktus

  hehekaktus

  Objavljeno: 10 jun. 2023 17:13

  pozdravljeni,

  na Vas se obračam, ker imam 3 vprašanja, ki so vsa nekako povezana s spolnim zdravjem. Torej:

  kot 1. me zanima glede testiranja spolno prenosljivih bolezni. Kako izgleda testiranje, kje je testiranje možno, koliko stane in katere bolezni se največkrat testirajo. Sama sem že veliko strani preverila in tudi izvedela, da so testiranja precej denarno potratna in da jih je kar precej. Ampak vseeno me zanima, če je celotna stvar samoplačniška ali zavarovalnica krije samo v primeru dejanskih simptomov itd. Hkrati pa me zanima, če je testiranje smiselno tudi, če simptomi niso prisotni. 

  Namreč stvar je taka, da sem bila do zdaj spolno aktivna le s svojim fantom, ki je pred mano že imel razmerje. In v primeru, da se odločim za menjavo kontracepcijske metode, bi se raje prepričala, da noben od naju nima bolezni, ki bi jo lahko prenesel na drugega. 

  2. zanimam se za kontracepcijske tablete, vendar imam veliko strahov glede stranskih učinkov. V prvi vrsti nevarnost nastankov krvnih strdkov. Potem so tu še ostali simptomi, ki bi se mogoče komu zdeli "nepomembni", meni pa igrajo ogromno vlogo. Velikokrat zasledim, da se kdo izjemno zredi po začetku jemanja tabletk - meni bi to povzročalo ogromno stisko, saj nebi želela izgubiti svoje postave. Tudi problematične kože si nebi želela, saj imam že zdaj težave z ekcemom in mi je ta težava praktično oteževala vsakodnevne dejavnosti v obdobju odraščanja; nebi si želela ponovitve. In tudi to "dejstvo", da naj bi se libido ko si na tabletkah zelo znižal, me zelo odvrača od te želje, da bi začela jemat tabletke. Skratka, vem da je stvar hormonske narave in da so določene spremembe neizbežne ampak, bi se vseeno želela počutiti kot "jaz". Torej kaj predlagate glede tega?

  kot 3. vprašanje pa me zanima ali je res tako zelo velika razlika "spolni odnos z kondomom" ali pa "spolni odnos brez kondoma" - s strani občutka. Nekateri to res opisujejo kot da je razlika noč in dan in me zanima, če je temu res tako. 

  Hvala Vam za odgovore :))

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 12 jun. 2023 17:33

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  o svojih strahovih in testiranju na spolno prenosljive okužbe se pogovori s svojim ginekologom oz. osebnim zdravnikom, ki ti lahko izda napotnico za obravnavo in testranje v ambalntah za spolno prenosljive okužbe (npr. Infekcijska, Dermatološka klinika v Ljubljani oz. v ambulantah perifernih bolnišnic). Običajno se vzame bris sečnice in nožnice/materničnega vratu.

  Pred pričetkom jemanja tabletk te bo ginekolog podrobno izprašal o morebitnih dejavnikih tveganja za nastanek krvnih strdkov, je pa prav, da se tega tveganja zavedaš. Kar se debelosti tiče, ni nobena znanstvena študija pokazala vzročne povezave med debelostjo in tabletkami, tako da to ostaja mit. Vpliv na libido je mogoč pri nekaterih hormonsko bolj občutljivih ženskah, vendar je redek.

  Spolni odnos z oz. brez kondoma pa je stvar vsakega para, težko komentiram same občutke.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje