Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Spolno prenosljive bolezni

Tema: Čustva, Spolno prenosljive bolezni

 • Bo

  Bobi

  Bobi

  Objavljeno: 20 avg. 2022 19:28

  Pozdravljeni,

  Imam skrb ki me teži. Sem že nekaj časa v odnosu s fantom s katerim sva tudi intimna. Imela sem določene težave zato me je skrbelo in sem se šla testirati za spolno prenosljive bolezni, ker nikoli ne veš. Testiranje sem naredila dobrih nekaj mesecev po zadnjem odnosu - v tem obdobju se s fantom nisva videla ker živiva daleč eden od drugega, zato tudi nisva bila spolno aktivna. Rezultati so bili na vse bolezni negativni, kar je bila super novica. Imam malo dvom ali so rezultati čisto relavantni ker ni za vse bolezni bilo idealno okno...

  Sedaj pa me skrbi tudi, ker ne vem ali to pomeni da je tudi on negativem na vse spolno prenosljive bolezni ali je lahko vseeno prenašalec in se jaz okužim kasneje? 

  Sedaj mi je namreč priznal, da je par tednov preden sva začela imel kratko vezo z žensko, ki je bila zelo spolno aktivna na raznovrstne načine in je z njo imel spolne odnose tudi brez zaščite (kondoma). Pravi da sam ni imel nobenih težav po temu vendar pa se seveda tudi testirati ni šel. Strinja se da bo šel na brezplačno testiranje. Vendar me vseeno teži ali je to dovolj? Ali to pomeni če sem bila jaz na vse negativna in bo on upam vsaj na te tri (HIV, hep. B in C) negativen, oba 'čista'. Ali je vseeno možno da ima kako bakterijo, virus v sebi (ali mogoče jaz) ki se do sedaj še ni izrazil/-a ?

  Hvala za Vaš čas in odgovor.

  Lep dan. 

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 22 avg. 2022 11:49

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  zastavila si zelo kompleksno vprašanje, na katero ni enostavnega odgovora. Vsekakor je prav in smiselno, da se testira tudi on, obstajajo pa tudi drugi povzročitelji, kot so npr. klamidija, gonoreja, ipd., za kar je potrebno vzeti brise iz sečnice, izvajajo pa se večinoma v Ambulantah za spolno prenosljive okužbe. Nič nisi napisala, ali si se testirala tudi proti tem povzročiteljem. Kadar gre za nezaščitene spolne odnose, seveda vedno obstaja možnost, da se okužba izrazi kasneje, kot npr. pri okužbi s herpes virusi ali humanimi virusi papiloma (HPV). Če te to zelo skrbi, predlagam, da se pogovoriš še s svojim osebnim ginekologom, vestno pa nadaljujta tudi z rabo kondoma.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Hi

  Hig

  Hig

  Objavljeno: 22 avg. 2022 21:14

  Kje se lahko sploh testiraš brezplačno preventivno (brez napotnice mogoče?)v primeru, da nimaš simptomov? 

 • Uredništvo

  Tinkara Srnovršnik

  Objavljeno: 23 avg. 2022 14:14

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  preveri na Infekcijski kliniki v Ambulanti za spolno prenosljive okužbe.

  Lep pozdrav.

  Tinkara Srnovršnik, dr. med., specialistka ginekologije in porodništva

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje