Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Spb

Tema: Spolno prenosljive bolezni

 • Bo

  Bolnik

  Bolnik

  Objavljeno: 24 apr. 2022 16:10

  Pozdravljeni. Ze nekaj casa premisljujem da bi se zaradi spolne aktivnosti testiral na spb zarad varnosti mene in drugih. Zanima me, ce testiranje pri legebitri poteka anonimno? Kako dobis rezultate? Kako vse skupaj sploh poteka? Hvala in Lp

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 25 apr. 2022 16:47

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo, 

  moški, ki imajo spolne odnose z moškimi, se lahko testirajo na testirnem dogodku, ki ga izvaja Legebitra, brezplačno in zaupno. Zaupno pomeni, da informacije, ki jih poveš svetovalcu ob testiranju ostanejo med vama. Svetovalec je zavezan k upoštevanju etičnega kodeksa, ki pravi, da informacije, ki jih pridobi pri svetovanju ne sme deliti z drugimi osebami.

  O možnih terminih testiranja obišči stran kajisces.si/testiranje, saj poleg testiranja v Ljubljani, omogočamo testiranje tudi v drugih krajih po Sloveniji.

  Testiranje poteka tako, da ob prihodu oseba izpolni krajši vprašalnik, ki služi za izhodiščni pogovor s svetovalcem. Po opravljenem pogovoru zdravstveno osebje odvzame potrebne vzorce (npr. kri, bris za gonorejo ...). Na koncu izpolniš še krajši anketni vprašalnik in nabereš brezplačne preventivne materiale (kondome, lubrikante, brošure) s tem je testiranje zaključeno.

  V roku najkasneje 7 dni (odvisno od lokacije in dneva testiranja) prejmeš rezultate, ki se ti sporočijo v telefonskem klicu.  

  Sebastjan Sitar, sodelavec na področju hiva in kemseksa,
  Odgovorni urednik revije GEJM.

  svetovalnica Legebitra

 • ri

  rir

  rir

  Objavljeno: 26 apr. 2022 18:11

  Heteroseksualni se na legibitri ne morejo testirati? Po novem sem brala, da se na spb lahko testiraš v ambulanti za spb brez napotnice? Kako pa to v praksi poteka, ker je to na novo? 

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 28 apr. 2022 15:27

  Odgovor svetovalca:

  Zdravo, 

  heteroseksualne osebe se lahko brezplačno in anonimno na hiv, hepatitis B in C testirajo na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja v Ljubljani. Drži po novem se lahko na spolno prenosljive okužbe brez napotnice testiraš v Ljubljani na Dermatovenerološki kliniki UKC Ljubljana (Ambulanta za spolno prenosljive bolezni), Zaloška cesta 2, informacije: 01 522 37 44; Celju: Splošna bolnišnica Celje, Dermatovenerološki oddelek, Oblakova ulica 5, informacije: 03 423 35 38; Zdravstveni dom Celje, dermatologija, Gregorčičeva ulica 5, informacije: 03 543 41 73; Mariboru, Univerzitetni klinični center Maribor, oddelek za kožne in spolne bolezni, Ljubljanska 5, informacije: 02 321 26 66; Novem mestu, Splošna bolnišnica Novo mesto, dermatovenerološki oddelek, Šmihelska cesta 1, informacije: 07 391 62 92 ter Izoli: Splošna bolnišnica Izola, dermatovenerološka ambulanta, Polje 40, informacije: 05 660 63 43.  

  Vendar je treba opozoriti, da v kolikor gre za preventivno testiranje brez simptomov, oseba pade na konec čakalne vrste, kar v praksi pomeni, da bi na preventivni pregled lahko čakali po več mesecev. Še vedno se priporoča, da v kolikor se kažejo morebitni simptomi okužbe, oseba pridobi napotnico izbranega osebnega zdravnika.   

  Lep pozdrav, 

  Sebastjan Sitar, sodelavec na področju hiva in kemseksa,
  Odgovorni urednik revije GEJM. 

  svetovalnica Legebitra

 • ri

  rir

  rir

  Objavljeno: 29 apr. 2022 11:39

  mislim, zasledila sem da se po novem lahko za vse spo testiraš brez napotnice osebnega zdravnika na infekcijski kliniki v ambulanti za spolno prenosljive okužbe ali pa pri dermatovenerologu? Zanima me, kako to poteka v praksi, če sploh? 

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 03 maj 2022 13:43

  Odgovor svetovalca:

  Lep pozdrav!

  Glede okvirnega poteka novega sistema v praksi te prijazno usmerjam na prejšnji odgovor mojega sodelavca, Sebastjana Sitarja. Glede natančnega poteka pa te vabim, da pokličeš kontaktno številko zate relevantne institucije, ki je prav tako navedena v prejšnjem odgovoru.

  Upam, da si preživel/a lep podaljšan vikend!

  Leopold Štefanič, uni. dipl. pedagog in andragog

  svetovalnica Legebitra

 • Pi

  Pikica

  Pikica

  Objavljeno: 06 sep. 2022 10:33

  Dober dan mene zanima kje bi se lahka testirala za spolne bolezni 

 • Uredništvo

  Matej Breznar

  Objavljeno: 06 sep. 2022 17:19

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljeni, 

  testirate se lahko v ambulanti za spolno prenosljive okužbe (UKC Ljubljana ter UKC Maribor). Za ambulanto potrebujete napotnico osebnega zdravnika.

  Več informacij je na povezavi: Testirna mesta po Sloveniji - Kaj Iščeš? (kajisces.si)

  Lep pozdrav,

  Matej Breznar, dr. med., specialist infektologije

 • Ni

  Nik

  Nik

  Objavljeno: 07 jun. 2023 08:25

  Zdravo, bral sem o hpv vitusu pa me zanima ali se lahko prenasa tudi s poljubi? In pa ce prejmes oralni sex? Zanima me tudi kolikocasa max je po zadnjem sexu lahko prisoten v mojem telesu oz ce se iz tega nič ne razvije po kolikem casu nisem vec prenasalec virusa. Hvala

 • Uredništvo

  Matej Breznar

  Objavljeno: 07 jun. 2023 12:54

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,

  da, HPV se lahko prenaša tudi z oralnim seksom in poljubljanjem, vendar je tak način prenosa redkejši.

  Virus se najpogosteje izloči v roku 12 mesecev, redkeje pa lahko ostane v telesu tudi dlje in preide v latentno (spečo) fazo.

  Lepo bodi!

  Matej Breznar, dr. med., specialist infektologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje