Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Spanje po obrokih

Tema: Spanje

 • Gi

  Gimnazijka

  Gimnazijka

  Objavljeno: 08 maj 2024 23:07

  Spoštovani,

  pri sebi sem opazila, da se ponoči veliko bolj učim kot med dnevom, ker imam popoln mir in nimam nobenih motečih dejavnikov. Ponoči se počutim, kot da so moji možgani zelo aktivni in da imam takrat posebno voljo se osredotočiti na delo.

  Ampak vem, da je spanec pomemben in da ima lahko pomanjkanje spanca hude dolgoročne posledice. Zdravje mi je pomembna vrednota in si zato ne bi želela škodovati.

  Sem pa na internetu zasledila "spanje na obroke". Se pravi, da bi v vsakem primeru dobila osem ur spanja na dan, ampak ne naenkrat, ampak recimo dvakrat po širi ure. 

  Na internetu sem raziskala, da so to ljudje v zgodovini v bistvu prav pogosto počeli in da spanje na obroke ni enako kot deprivacija ter da če se človek navadi, je lahko čisto v redu.

  Zavedam pa se, da je naša družba prilagojena enemu dolgemu spancu in se zavedam, da bi to lahko povžročilo družbene težave, ampak šola mi je prioriteta. Devet ur porabim za šolo s prevozom vred in domov pridem čisto izčrpana. Zelo težko sem med dnevom tako produktivna za šolo, kot bi si želela. Okoli osmih ali devetih zvečer pa se v glavi počutim bolj razbistreno.

  Zanima me, ali je res spanje na obroke, potem, ko se človek navadi, res ravno tako v redu kot spanje naenkrat. Kakšne učinke bi to imelo na možgane? Na telo? Ali so kakšni zdravlju škodljivi učinki?

  Mogoče to iščem kot bolj zdravo možnost, ker se v vsakem primeru moram ponoči učiti, ker mi zmanjka časa zaradi neproduktivnosti med dnevom.

  Imate mogoče kakšne nasvete, kako se lahko človek takšnemu sistemu najhitreje prilagodi?

  Najlepša hvala za vaš odgovor.

  Lep pozdrav,

  Gimnazijka

 • Uredništvo

  Mateja Renko Koder

  Objavljeno: 09 maj 2024 18:56

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  kljub želji po večji produktivnosti, priporočam, da prisluhneš svojemu telesu in vsakodnevno poskrbiš za kakovosten in dovolj dolg spanec v 1 kosu (8-10 ur), saj lahko na dolgi rok sicer pride do izčrpanosti, ki vpliva na poslabšanje tako telesnega kot duševnega zdravja.

  Mateja Renko Koder, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje