Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

šola

Tema: Učenje

 • jo

  joca

  joca

  Objavljeno: 06 jun. 2024 18:58

  zdravo,zanima me kako se lotiti ucenja ceprav se mi ne da uciti in me ta predmet ne zanima ampak ce dobim slabo oceno imam popravni izpit

 • Uredništvo

  Urška Stepišnik

  Objavljeno: 08 jun. 2024 15:50

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Razumem, da se je težko motivirati za učenje predmeta, ki te ne zanima. Kljub temu obstaja nekaj strategij, ki ti lahko pomagajo izboljšati svojo situacijo. Tukaj je nekaj nasvetov, kako se lotiti učenja, tudi če ti primanjkuje motivacije ali discipline.

  Postavi si cilje: določi si jasne, dosegljive cilje. Na primer: "Danes bom prebrala eno poglavje," ali "Naučila se bom pet ključnih pojmov." Razdeli snov na manjše, bolj obvladljive dele. To ti bo pomagalo preprečiti občutek preobremenjenosti.

  Ustvari urnik: naredi si načrt učenja in se ga drži. Vključi redne odmore. Uči se vsak dan ob istih urah, da si ustvariš rutino.

  Najdi motivacijo: spomni se, zakaj je pomembno, da dobiš pozitivno oceno. Upam, da je izogib popravnemu izpitu zate dovolj dobra motivacija.

  Spremeni pristop: poskusi različne metode učenja, kot so zapiski, miselni vzorci, kartice (flashcards) ali učenje s sošolko.

  Učni prostor: ustvari si prijeten in urejen prostor za učenje, kjer te ne bodo motili. Poskrbi za dobro osvetlitev in odstrani moteče dejavnike (izklopi telefon ali ga daj na tiho).

  Prosi za pomoč: obrni se na sošolce, prijatelje ali učitelje za pomoč ali razlago težjih pojmov.

  Na koncu je pomembno, da se zavedaš, da se učimo za svoje dobro, tudi če se včasih zdi težko ali nezanimivo. Z vztrajnostjo in pravim pristopom boš zagotovo uspela premagati to oviro. Srečno pri učenju in držim pesti zate!

  Lep pozdrav

  Urška Stepišnik, dipl. m. s. in mag. prof. socialne pedagogike

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje