Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Skrbi

Tema: Čustva, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Odnosi v družini, Prehrana in gibanje, Razmišljam in imam stališča, Samopodoba/Verjamem vase, Učenje, Žalost in depresija

 • Pšenička

  Pšenička

  Objavljeno: 17 maj 2022 20:49

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Taja Širca

  Objavljeno: 20 maj 2022 20:33

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Tvoje sporočilo se me je res dotaknilo. Ko sem ga brala, sem občutila vsa možna čustva – žalost, jezo, strah, tesnobo,…, zato si predstavljam v kakšni stiski si.

  Začela si s tem, da imaš v šoli trenutno precej stvari, kar te utruja in ti povzroča stres. Praviš, da opažaš da ti srce na trenutke čudno bije. Včasih, ko smo pod stresom, naše telo odreagira tako, da hitreje dihamo, poveča se nam srčni utrip in smo nemirni. V tistem trenutku se lahko zelo prestrašimo, vendar je to popolnoma normalna stresna reakcija telesa. Z drugimi besedami – z nami ni nič fizično narobe, ampak telo zazna situacijo kot ''nevarno'', zato nas želi zaščititi. Iz zapisanega se mi zdi smiselno, da poskusiš najti strategije oz. načine soočanja s stresom. Omenila si, da bi se želela pogovoriti s psihologom, ampak ne veš kako ga najti. Zdi se mi, da si sprejela pravo odločitev, saj ti lahko takšen pogovor zelo koristi in te opremi s pomembnim znanjem. V Sloveniji imamo kar nekaj Centrov za duševno zdravje za otroke in mladostnike, kjer so zaposleni številni strokovnjaki – med njimi tudi psihologi in klinični psihologi. Žal pa je čakalna vrsta za obravnavo strokovnjaka kar dolga. Postopek je takšen, da ti zdravnik/pediater napiše napotnico in za obravnavo se dogovoriš z zaposleno medicinsko sestro v centru. Druga možnost je, da si pomoč poiščeš pri psihoterapevtu. Ta pa je žal plačljiv - ena ura navadno znaša okoli 50 evrov. Morda bi te na tem mestu spodbudila, da s svojimi težavami spregovoriš s starši ter skupaj najdete rešitev. Če si tega ne želiš, se poskusi pogovoriti s šolsko psihologinjo ali s kom drugim, ki ti bo znal pomagati. Pomembno je, da o svoji stiski spregovoriš, saj ti bo tako lažje.

  Praviš, da imaš veliko obveznosti in skrbi zaradi mačjih mladičev. Vidim, da si zelo odgovorna in skrbna oseba, kar sta res imenitni lastnosti. Verjamem, da ti mucke veliko pomenijo in se od njih ne bi želela ločiti. Če prav razumem, jih imaš zdaj več kot 8, kar je velika odgovornost in finančni zalogaj. Rada bi ti povedala, da ni nič narobe s tem, če tega pritiska ne zmoreš. Mucke od tebe zahtevajo nenehno pozornost, neprespane noči in veliko energije. Si morda razmišljala o tem, da parim muckam poiščeš novega skrbnega lastnika, ki jim bo lahko omogočil lepo življenje?

  Opisuješ, da sta pred kratkim starša šla narazen in opažaš, da se oba včasih vedeta ''čudno''. Očeta zelo zanima kje si in kaj počneš, mama pa je imela zadnjič neprimeren komentar glede vnosa hrane. Predstavljam si, da je za vse vas to res težko obdobje. Še sploh pa zate. Mama in oče sta sprejela težko odločitev, ampak je bila za njiju najbrž najboljša. Morda se nista še popolnoma privadila na ''novo realnost'' in ju zate skrbi, čeprav tega ne pokažeta na pravilen način. Tukaj je vedno najboljša rešitev odkrit pogovor. Morda se ne zavedata kako njune besede in dejanja nate vplivajo, zato bi bilo dobro, če bi jima to pojasnila. Skrivanje čustev in potlačevanje misli nam na dolgi rok prinese še več težav oz. stisko le še poglobi.

  Skozi celotno sporočilo tudi opisuješ, da si negotova sama vase. V obdobju mladostništva se pogosto pojavijo ti občutki, saj še odkrivaš kaj te zanima, kaj ti je všeč, s kom se želiš družiti in kaj želiš postati. Ko pa so te skrbi prepogoste in vplivajo na tvoje vsakodnevno funkcioniranje, je dobro, da se uvede določene spremembe. Vsak od nas je drugačen in edinstven. Nobeno dekle ni takšno kot si ti, zato si posebna. Vsak z določenim delom svojega telesa ni zadovoljen in čar je ravno v tem, da ga sprejmemo takšnega kot je. To nam na dolgi rok prinese veliko več zadovoljstva, kot pa če bi ga na silo spremenili. Bolj od mnenja ostalih je pomembno kaj o sebi meniš ti. Poskusi se osredotočiti na svoje notranje lastnosti, saj nas v resnici definirajo prav te in ne zunanja lepota. Tisti, ki te imajo radi in te spoštujejo bodo ob tebi zato, ker si dobra oseba. Na podlagi zapisanega pa lahko z gotovostjo trdim, da to si, saj si zelo prijazna, vztrajna, skrbna in dekle z velikim srcem.

  Upam, da ti je moj odgovor vsaj malo pomagal pri tvoji stiski. Vsekakor pa te spodbujam, da si poiščeš strokovno pomoč in o tem z nekom spregovoriš. Če se želiš še o čem pogovoriti, sem ti na voljo.

  Lepo bodi.

  Taja Širca, dipl. biopsihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje