Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Skrb zaradi lastne prehrane in hujšanja mame

Tema: Odnosi v družini, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • st

  studentka

  studentka

  Objavljeno: 03 sep. 2023 12:42

  Pozdravljeni!

  Skrbijo me moje prehranjevalne navade. Od nekdaj sem bila zelo izbirčna oseba. V osnovni šoli so me morali starši odjaviti od kosila in mi kuhati doma, ker ga nisem skoraj nikoli pojedla. Zdaj je sicer že malo boljše, predvsem zato, ker sem se pač navadila, da pojem to kar postavijo pred mene, tudi če mi je okus nagnusen. Že od 4. razreda ne jem mesa, ker ne prenesem teksture (jem juho, omako v kateri se je kuhalo meso ipd.). 

  Odkar sem šla študirat in ne živim doma, so se razmere spet poslabšale. Mislila sem, da imam rada hrano, a sem se očitno motila. Imam težave z organizacijo, ne maram nepredvidenih stvari, prav tako pa imam težave s socialno anksioznostjo. Ker zelo redko čutim lakoto, mi velikokrat priprava hrane ali jedenje hrane v restavraciji predstavlja takšen napor, da raje ne jem. Med študijem sem tako večino časa jedla stvari kot so pečena jajca in kruh, kosmiči z mlekom, piškoti, čips in testenine s solato iz ene restavracije (ki jih lahko jem samo, če zraven berem ali sem na telefonu, drugače mi je zaradi okusa slabo). Preprosto s težavo najdem hrano, ki bi mi bila všeč in zato se s težavo motiviram, da si pripravim ali kupim kakšno zdravo hrano. Pogosto tudi čutim krivdo, če za hrano porabim več denarja, kar me še dodatno zavira pri ustrezni prehani. Te grozne prehranjevalne navade so se ohranile tudi zdaj ko sem doma. Le redko jem zajtrk, s kosilom pa čakam dokler ga starši ne skuhajo oziroma me spomnijo, da je čas za kosilo. Opažam, da tudi pri obrokih pojem manj. Preprosto nisem več lačna, le redka hrana pa mi je dejansko dobrega okusa. 

  To samo po sebi ne bi bil takšen problem. Težava pa je, da imam od 9. razreda tudi rahle težave s prepričanjem glede svojega telesa. Večino otroštva sem bila namreč zelo suha, v 9. razredu pa sem kljub povečani telesni vadbi nenadoma začela pridobivati na teži. Sama nisem niti opazila tega, moja mama pa je in je to trenutku jeze (nepovezanem z mano) omenila, kar me je zelo prizadelo. Nekaj časa sem si nato nalašč omejila količino hrane, a ni pomagalo. Na srečo se je moja teža čez nekaj mesecev sama od sebe ustalila na normalni ravni. Zaradi teh težav s prehranjevanjem med študijem sem shujšala še 4 kilograme in prvič v teh petih letih sem dejansko zadovoljna s svojim telesom. 

  Tu pa pridem do glavnega problema. Moja mama, ki ima podobno postavo kot jaz, meni, da je predebela. To pogosto omenja in se trudi shujšati (trenutno je na precej strogi dieti). Pogosto tudi negativno komentira kadar drugi jemo kaj nezdravega ali pa kadar ona poje kaj, kar ni v skladu z dieto. Zaradi tega se spet vračajo moji pomisleki glede mojega lastnega telesa. Če je moja mama predebela pri 160 cm in 56 kg, nisem potem tudi jaz pri svojih 165 in 51 kg blizu neprimerni teži? Včasih se mi zdi, da bi bilo mami všeč, če bi jaz še bolj shujšala. Vsake toliko časa me prav prime, da bi se držala njene diete ali pa še kakšne bolj stroge, da bi videla, kako nizko lahko grem. Po drugi strani pa se zavedam, da je moja teža ustrezna in da je takšno hujšanje nezdravo. 

  Težko mi je biti zadovoljna s svojim telesom in skrbeti za ustrezno prehrano, če doma poslušam o tem, kako nevarno je biti pretežek in kako dobro je, če si suh. Med študijem sem se tudi poskusila prepričati, da je boljše, da pojem vsaj nekaj, pa tudi, če so to kosmiči ali kruh, kot pa da sploh ne jem, zaradi tega kar govori moja mama, pa se mi zdi boljše, da raje ne jem nič, če se ne morem pripraviti da pojem zdravo hrano. Res ne vem, kako naj preprečim, da se moje težave poslabšajo. Imate kakšen nasvet?

 • Uredništvo

  Alenka Hafner

  Objavljeno: 08 sep. 2023 08:26

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  zelo lepo in sistematično si opisala svoje težave povezane s prehranjevanjem in telesno samopodobo ter vplivom, ki ga ima nate in tvoje dojemanje same sebe okolica, v tem primeru mami. Razumem, da si v stiski in te vse skupaj bega, a rešitev ni v enkratnem dejanju, pač pa je to proces, proces dela na sebi. Prvi korak si že storila. Dosti ti je vsega skupaj in želiš spremembo, to spremembo pa lahko prinese le delo na sebi, ki poteka najlažje ob pomoči strokovne osebe, na primer psihologa. Od zunaj so stvari drugačne, svetovalec te lahko vodi, da na odnos do hrane, na svoje telo pogledaš drugače, da ga začneš dojemat drugače, enako je tudi pri odnosu z mamo. Nihče ne more spremeniti drugega, lahko pa spremeni sebe in svoj odnos in pogled na stvari.

  Na koga se torej obrnit. Imaš kar nekaj možnosti. Centri za duševno zdravje odraslih so po Sloveniji že kar številni. O tem, kje je vam najbližji, se morda lahko posvetuješ s svojim izbranim osebnim zdravnikom, lahko pa tudi nam zaupaš več osebnih podatkov (kraj bivanja), da ti pomagamo pri izbiri ali pa s pomočjo spletne strani programa Mira pogledaš, kakšni viri pomoči so na voljo. V vsakem zdravstvenem domu v Sloveniji deluje tudi zdravstveno vzgojni center ali center za krepitev zdravja, kjer so ti za pogovore na voljo različni strokovnjaki, tudi psihologi. Vse to so brezplačni viri pomoči, včasih sicer potrebuješ napotnico osebnega zdravnika, ne pa vedno.

  Srečno, tudi tvoje težave so rešljive.

  Alenka Hafner, dr. med., specialistka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje