Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

skos pissed off

Tema: Čustva

 • je

  jezna

  jezna

  Objavljeno: 27 nov. 2022 22:53

  skos sm jezna tko skos. karkoli kdo naredi me razjezi. najraje bi se kar stepla. razjezijo me predvsem stvari kot so pocasno govorjenje ali pa to da mi nekdo ne neha govorit nazaj in nimam zadnje besede. Sem zelo eksplozivna in agresivna baje imam to po ocetu ki ima se hujse tezave ( ne zdej o temu prosim) ampk ja zanima me kako se umirit in ja vem moram se skocantrirat in zadihat in bla bla bla ampak to ne pomaga . ko se poskusam zadrzati postanem le bolj napeta in jezna in velikokrat nakoncu nekoga udarim . sicer nisem znana kot agresivna ali kaj takega ampak usi vejo da se hitro razjezim. 

   

  kako naj se dejansko pomirim 

  prosim ne dajte mi nasveta kot naprimer " prestej do pet in globoko dihaj" ker z vsem spotovanjem to je bullshit

 • Uredništvo

  Saga Lucija Škerlep

  Objavljeno: 30 nov. 2022 09:40

  Odgovor svetovalke:

  Draga Jezna, lepo pozdravljena!

  Hvala za tvoje sporočilo. Praviš, da si zelo jezna, da te na primer počasno ali neprekinjeno govorjenje lahko tako razjezi, da bi sogovorca udarila. Želiš si umiriti svojo jezo.

  Glede na to, da tehnik umirjanja ne maraš, ti svetujem dvoje:

  1. Da svojo jezo izraziš na kakšen drugačen način, ki bo imel zate manj posledic. Recimo, lahko začneš trenirati kakšen šport, borilne veščine, tek ali pa o svoji jezi pišeš, o njej govoriš s prijatelji, s kom, ki mu zaupaš. Tako bo tvoja napetost začela izgubljati naboj in verjamem, da boš izraz jeze lažje nadzorovala.

  2. Druga, bolj poglobljena možnost pa je, da raziščeš, od kje jeza prihaja, zakaj se pojavi, komu ali čemu je pravzaprav zares namenjena. Prepričana sem, da si tako jezna z nekim namenom, z razlogom. Ko boš razlog spoznala, boš lahko jezo usmerila na tistega ali na tisto zaradi kogar/česar si jezna. Če to ni mogoče, če bi lahko imelo zate prevelike posledice ali če veš, da ne boš slišana, ti bo že zgolj razumevanje povoda za tvojo jezo pomagalo, da jo boš lažje razumela in pri sebi pomirila. Imaš koga, ki bi se mu lahko s svojimi občutki zaupala?

  Če bi želela iti še korak dlje in bi rada svoje občutke celostno predelala, ti svetujem, da se po strokovno pomoč obrneš k psihoterapevtu. Lahko individualno ali pa se vključiš v kakšno psihoterapevtsko skupino za mlade, ki se ukvarjajo z raznoraznimi čustvenimi stiskami. Bi te to zanimalo? Napiši, prosim, če ti kakšen izmed nasvetov koristi ali morda potrebuješ še kaj drugega?

  Še en pozdrav,

  Saga Lucija Škerlep, dipl. inž. agr., BAK psihoterapevtske znanosti; specializantka psihoanalitične psihoterapije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje