Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

skolioza, vrtoglavice...

Tema: Telesna samopodoba, Zdravje in bolezni

 • pu

  punca

  punca

  Objavljeno: 13 sep. 2023 17:05

  Pozdravljeni!

  Imam 2 vprašanji.

  1. Imam rahlo skoliozo in se bolj držim v desno stran in moram redno telovaditi, da se mi skolioza popravi in me zanima do katerega leta se lahko odpravi skolioza (stara sem 14) je kakšna možnost, da se še mi skolioza odpravi, izboljša ko bom odrasla, če se mi zdaj ne bi? 

  2. Imam težave z vrtoglavicami in se mi vrti skoraj vsak dan, tudi sluh se mi je zelo poslabšal, ko mi učitelj v šoli nekaj pove z normalnim tonom glasu moram še 1 krat vprašati kaj je povedal nikoli ni, da ne bi še najmanj 2 krat vprašala kaj mi je kdo povedal. Na računalniku sem do zdaj normalno slišala na stopnji jakosti zvoka 20 zdaj pa moram na 39 drugače sploh ne slišim dobro. Skrbi me ena stvar, ko sem bila pri okulistu sem omenila težave z vrtoglavicami in tudi poslabšanje sluha posumil je, da bi lahko imela kakšne težave z ravnotežnim organom ali nekaj takega, ker me tudi dostikrat zanaša, moram se prestopati ker drugače skoraja padem, ko telovadim in dvigujem eno nogo in jo moram zadržati me začne zanašati, prej nikoli nisem imela teh težav tudi zato me skrbi, ker se držim v eno stran ( vem, da je to zaradi skolize) bi lahko bilo tudi kaj povezano z kakšnim ravnotežnim organom v ušesu, ker še imam vrtoglavice?

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 14 sep. 2023 13:07

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, punca!

  Hvala, da si se s svojo težavo obrnila na nas. Kot si zastavila vprašanji, ti bom tudi odgovorila - na vsako posebej. :)

  1. Kar se tiče skolioze, bi rekla sledeče. Rahla skolioza te ne bi smela posebej ovirati pri vsakodnevnih aktivnostih ali ti kasneje v življenju povzročati hujših težav. Res pa je, kar očitno veš in upoštevaš že sama, da je za preprečitev njenega slabšanja in napredovanja ključna telesna aktivnost. Z usmerjenimi in pravilno izvedenimi vajami lahko okrepiš obhrbtenične mišice in preprečiš, da bi se z rastjo in staranjem kasneje skolioza pričela slabšati, zmanjšaš pa tudi morebitne bolečine v hrbtenici. Da bi se zadeva samo z vadbo popolnoma odpravila, ni pričakovati, lahko pa pomembno omejiš njeno napredovanje in zmanjšaš možnosti težav in zapletov. Zato resnično velja (in je pravzaprav edino učinkovito pri blažjih oblikah skolioze) - telovadba, telovadba in še enkrat telovadba. Pomembno je, da ti vaje pokaže strokovnjak, da jih delaš pravilno in redno! :)

  2. Praviš tudi, da imaš težave s slabšanjem sluha in vrtoglavicami ter nestabilnostjo. Ne čakaj in odlašaj več, temveč obišči osebnega zdravnika, da preverita, kaj se dogaja. On bo veliko lažje kot jaz na daljavo ob izvedbi pravih testov, pregledu in morebitni nadaljnji napotitvi k specialistom, ocenil, za kaj gre. Glede na to, kar navajaš, je res še največja verjetnost, kot ti je povedal tudi že okulist, da je vzrok v ušesih (v notranjem ušesu imamo namreč dva organa - organ za sluh in organ za ravnotežje, zato sta v primeru okvare ali bolezni notranjega ušesa lahko prizadeta oba) - v tem primeru te bo napotil k ORL specialistu. Skratka, nima smisla, da o tem na dolgo razglabljama preko spleta, temveč velja zgolj nasvet (če ne celo ukaz! :)) da obiščeš svojega zdravnika!

  Želim ti vse dobro in uspešno rešitev tvojih težav. Če boš imela še kakšno vprašanje ali dvome, pa vedno vabljena, da se ponovno vrneš. 

  Lepe pozdrave,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje