Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Sistematski pregled

Tema: Čustva, Motnje hranjenja, Prehrana in gibanje

 • La

  Lalala

  Lalala

  Objavljeno: 23 avg. 2023 10:34

  V soli mamo letos sistematski pregled in me je ful strah ker ne vem kaj bo mi zdravnik rekel. Mam 30 kg prevec ker sem mela v preteklosti kompulzivno prenajedanje, zdaj sicer ne pridobivam vec kg ampak ne morem shujsat ker mi je prenajedanje slo v bulimijo in se ne morem drzat nekega jedilnika tudi ce je to normalni kaloricni vnos. In mi je ful nerodno ker mi je reku ze v 1 letniku da moram shujsat  in jaz se tega se prevec zavedam in je to stvar o kateri razmisljam cel dan vsak dan. Pa ne samo na sistematskih ampak tudi tak ko moram it k zdravnika, ker mi on rece ja majn jej vec se gibaj in ne pij gaziranih pijac. Jaz si pa samo mislim da gaziranih pijac nikoli nisem pila, gibam se vsak dan, majn pa ne morem jest, ker tega ne znam, znam se samo stradat in potem spet se prenajedam in potem bruham in se krog ponovi. In ne vem kj naj nardim ne pri zdravniku in ne vem kak naj shujsam. Mi lahko prosim pomagate. 

 • ja

  jaz 373780

  jaz 373780

  Objavljeno: 24 avg. 2023 11:13

  zdravo kot nekdo ki je prebolel anoreksijo ti predlagam da si poisces strokovno pomoc, pomembno je da oaebi zaupas in ji ne lazes :)

  lp in vso sreco 

 • Uredništvo

  Damjana Žolnir

  Objavljeno: 25 avg. 2023 08:47

  Odgovor svetovalke:

  Draga obiskovalka spletne strani, 

  tvoje pismo sem prebrala večkrat. Če bi lahko, bi te zdajle objela. Uspela si obvladati kompulzivno prenajedanje, stradanje, bruhanje - to je velik uspeh! Ti res ne potrebuješ kakršnih koli klišejskih pridig v smislu: "... morala bi imeti 30 ali 20 kg manj"; "... manj jej - več se gibaj - ne pij sladkanih pijač... ". Ne! Nikakor! Imaš prav - najbrž se ti bo zgodilo prav to. Zdravnik bo pogledal na diagram tvoje višine in teže ter z dobrim namenom, iz lastne nemoči, dodal "instant" nasvet. Ki naj bi te "zbudil". Ampak ti si že nekaj časa v zavedanju in slabih navad nočeš več. Sem te prav razumela?   

  Od daleč gledano, si v fazi notranjega ravnovesja, nekega tihega sporazuma glede prehranjevanja. Ki ga je treba ohranjati. Kako, veš samo ti. Na tvojem mestu bi si vzela čas in napisala zgodbo svoje prehranske 'odvisnosti'. Napiši jo predvsem zase. To bo zgodba tisočih iskanj in težav z odraščanjem. Zgodba, ki se tiče tvojih in vaših odnosov znotraj družine, pa v (osnovni) šoli - v zvezi s hrano, z odnosom do telesa, do gibanja, do zaznavanja lepote, do vrednot, ki jih v času odraščanja preureja vsak od nas.   

  Puberteta je čas iskanj. Vsega naštetega. In še mnogo, mnogo več kot sem naštela. Pri tebi je (bilo) to iskanje zelo intenzivno. In se vidi navzven. Pri tvojih vrstnicah se morda vidi veliko manj... Pa so tudi šle skozi (hude) preizkušnje (rezanje; stradanje; kruta osamljenost; navezanost na e-naprave...). Uspelo ti je priti v fazo zavedanja. In to je za 17 let velik uspeh :)).  

  V meni zbuja tvoje pismo veliko spoštovanje do tebe in tvoje poti :).   
  Kaj ko bi si pripravila za zdravnika na sistematskem pregledu vprašanje: Kako mi lahko pomagate? To potrebujem - podporo in ne kritike.   

  Toplo te objemam na daljavo, 

  mag. Damjana Žolnir, dr.med., specialistka šolske medicine

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje