Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Sex

Tema: Spolni odnosi in spolno življenje

 • Mi

  Miha

  Miha

  Objavljeno: 24 jun. 2022 08:27

  Kaj pomeni sex in kaj potrebuješ za prvi sex??

 • Uredništvo

  Brane But

  Objavljeno: 27 jun. 2022 14:43

  Odgovor svetovalca:

  Dragi fant!

  Postavljaš dve kratki vprašanji: kaj pomeni seks in kaj potrebuješ za prvi seks. Ker se praktično vsi mladostniki slej kot prej srečajo s takšnimi vprašanji, ti bom malce bolj obširno odgovoril.

  Najprej nekaj o tem, kaj pomeni seks. Seks ne pomeni vsem enako, ljudje imajo zelo različen odnos do seksa, njegov pomen je lahko zelo različen  : od golega telesnega zadovoljevanja spolnih potreb do zdravega in ljubečega partnerskega odnosa.

  Ljubezenski odnos je celovit odnos med dvema človekoma, ki zajema vse dele osebnosti in s tem seveda tudi spolnost. Partnerja, ki se ljubita, se medsebojno vedno bolj spoznavata, vedno bolj sta si blizu in pride čas, ko pride med njima do spolnih odnosov, ki pa predstavljajo čudovito dopolnitev njune ljubezni. V takšnem primeru spolni odnos ne bo zgolj telesni kontakt, gola tehnična združitev dveh teles brez nekih pravih globljih čustev, pač pa čustveni, ljubezenski stik dveh osebnosti.

  Spolni odnos ne sme biti zgolj tehnika, telesno združevanje. Takšni spolni odnosi pustijo človeka praznega, razočaranega, osamljenega, lahko se počuti tudi izkoriščan. Lahko rečemo tudi, da se spolni odnos dela v glavi oz. v srcu, ne pa s spolovili.

  Za spolne odnose mora biti človek osebnostno in telesno zrel, nikakor ne sme pri tem prehitevati, saj lahko prehitri spolni odnosi prinesejo huda razočaranja in tudi daljnosežne negativne posledice.

  Prvi pogoj za pričetek spolnih odnosov je ljubezen med partnerjema, iz katere zraste želja po spolnem odnosu. Pripravljenost pa mora biti obojestranska. Mlad človek sam čuti, ali je že pripravljen na spolne odnose ali še ne. Če se še ne čutiš pripravljenega, nikar ne prehitevaj! Svojemu partnerju moraš vsekakor zaupati in se ob njem počutiti varnega. Do spolnih odnosov naj bi tudi ne prišlo pod prisilo, nagovarjanjem, celo pogojevanjem.

  (Oba partnerja pa se morata zavedati tudi možnih posledic prehitrih in neodgovornih spolnih odnosov. Nujno se morata dogovoriti o uporabi katerega od kontracepcijskih sredstev, da ne bi prišlo do nezaželene nosečnosti. Uporaba kondoma je priporočljiva in je ob pravilni uporabi tudi povsem zanesljiva.

  Pa še nekaj o spolni potrebi in njenem zadovoljevanju. Spolna potreba je naravna potreba vsakega človeka in tako kot druge svoje potrebe želi človek zadovoljevati tudi spolne potrebe. Zadovoljujejo se pa spolne potrebe lahko na različne načine, omeniti moramo predvsem:

  - samozadovoljevanje (masturbacija),

  - petting (medsebojno ljubkovanje, božanje, »mečkanje«),

  - spolni odnos.

  Ti načini zadovoljevanja spolnih potreb predstavljajo tudi stopnje v spolnem dozorevanju v obdobju pubertete in adolescence. Omenim še lahko, da pa marsikdaj mladi prehitevajo postopnost zadovoljevanja spolnih potreb in se prehitro odločajo za spolne odnose. Največkrat to storijo iz radovednosti, da bi spoznali spolni odnos. Če pa za spolnost še niso pripravljeni, telesno in osebnostno zreli, lahko temu sledijo huda razočaranja, ki lahko imajo tudi daljnosežne negativne posledice v spolnem življenju.

  V tvoji starosti je najprimernejši način zadovoljevanja spolnih potreb samozadovoljevanje. S samozadovoljevanjem  se tako ali drugače srečuje praktično vsak mladostnik oz. mladostnica.

  Brane But, univ. dipl. psiholog

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje