Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Sanjam skozi

Tema: Sanje, Spanje

 • Sa

  Sanja12

  Sanja12

  Objavljeno: 30 maj 2024 06:38

  Pozdravljeni. Zadnje case opazam, da zelo veliko sanjam. Nekatere sanje so hude, druge nic posebnega. Meni gre to na zivce, saj se mi zdi da se ne naspim oz se zbudim zelo utrujena. Lahko da ni povezano, no. Ampak a se da kako preprecit da toliko sanjam? 

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 06 jun. 2024 08:13

  Odgovor svetovalke:

  Sanja, pozdravljena. 

  Mnogo raziskovalcev in različnih strokovnjakov je skozi zgodovino poskušalo razložiti nastanek in pomen sanj, a sva iskreni, ko rečeva, da nikomur ni v celoti uspelo. Vemo, da so sanje serija misli, slik in zaznav, ki se zgodijo med spanjem in jih zjutraj, ko se zbudimo, prikličemo v spomin. Prisotne so med REM fazo spanja, ki jo zaznamujejo povečana možganska aktivnost in hitri gibi oči. Nekatere sanje so izredno žive, nekatere prijetne, druge lahko izrazito neprijetne - govorimo o nočnih morah. 

  Razlag, zakaj sanjamo, je več - ali gre za način procesiranja in zbiranja spominov dneva, za procesiranje informacij, ali za podzavestno razreševanje notranjih konfliktov. Ker jasne razlage ni, je zelo težko podati tudi konkretne nasvete, kako se "boriti" proti sanjam in kaj vse vpliva na to, koliko in kaj sanjamo.

  Posebej problematične (predvidevam, da tudi zate najbolj obremenjujoče) so nočne more, ki se jih ob zbujanju pogosteje spomnimo, ki nas lahko prebujajo iz spanja, v nas zbudijo občutke strahu, nervoze in zato vplivajo na kvaliteto našega spanja in utrujenost ter nenaspanost. Med nočnimi morami namreč telo proizvaja stresne hormone, ki zmotijo spanec in preprečijo prehod v globje oblike spanja, nam onemogočijo, da zaspimo nazaj in na dolgi rok vodijo v pomanjkanje spanja in utrujenost. 

  Nekaj splošnih nasvetov, ki jih je smiselno upoštevati (žal pa ne morem garantirati, da bodo tudi delovali) je: 

  1. Prakticiranje higiene spanja: slednje je pomembno tudi, če vzrok za tvojo nenaspanost in utrujenost niso nočne more, temveč pomanjkanje spanja oz. neustrezna spalna rutina, pomembno je, da hodiš spat in vstajaš pri približno istih urah vsak dan, da vsaj uro pred spanjem ugasneš vse elektronske naprave, da bereš lahke knjige, da pred spanjem ne ješ težke hrane oz. najbolje nekaj ur pred spanjem ne ješ nič, da morda pred spanjem izvedeš kakšno tehniko sproščanja, posebej pa da ne gledaš ali bereš kriminalnih filmov, težkih in žalostnih zgodb ali se predajaš skrbem preživelega ali prihodnjega dne. Pomembno je, da je v sobi, v kateri spiš, temno in mirno, tiho. 

  2. Zmanjšanje stresa: nasvet, ki ga slišimo v sodobni družbi pogosto, a ga je lažje navesti, kot upoštevati. :) Te morda zadnje čase kaj bolj skrbi kot navadno, imaš veliko dela za šolo, te pričakujejo pomembni izpiti, dogodki ali kaj podobnega? Morda premisli, če se je od takrat, ko si sanjala manj, kaj spremenilo in bi lahko pri tebi vodilo v večji stres in posledično težave s spanjem in nočne more. V tem primeru bi bilo smiselno o tem pogovoriti se s kom (bližnjim ali strokovnjakom) ter praktiricati katero od mnogih tehnik sproščanja. 

  3.Pomoč strokovnjaka: seveda je na voljo tudi pomoč zdravnika, imamo tudi strokovnjake, ki se uikvarjajo posebej s problematiko spanja. Če se bodo težave nadaljevale, te pomembno oviranje pri delovanju, se morda še stopnjevale in vodile v izrazito utrujenost itd., bi ti vseeno svetovala, da obiščeš tudi osebnega zdravnika, ki te lahko napoti na nadalnje preiskave in ti pomaga pri tvoji težavi.

  Upam, da sem ti z odgovorom podala vsaj nekaj koristnih informacij, ki ti bodo v pomoč pri reševanju tvoje težave. Če te še karkoli zanima, si vedno vabljena, da se vrneš, in z veseljem ti ponovno odgovorim. 

  Želim ti vse dobro in miren spanec,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje