Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Samozavest pri učenju

Tema: Čustva, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Odnosi v družini, Samopodoba/Verjamem vase, Učenje

 • Bt

  Bts21

  Bts21

  Objavljeno: 17 mar. 2024 06:41

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Sara Seršen

  Objavljeno: 20 mar. 2024 19:57

  Odgovor svetovalke:

  Lepo pozdravljena!

  Hvala, da si se obrnila na našo svetovalnico. Poročaš, da se soočaš z izzivi pri učenju in ocenjevanju znanja. Ob vsem opisanem in količini vloženega truda, verjamem, da ti je precej težko, ko ti ne uspe doseči ciljev, ki si jih zastaviš in katere si tudi sposobna doseči. Žal mi je, da si imela nekoliko slabe izkušnje s profersorji in tudi s strokovnjaki, h katerim si se obrnila po pomoč. Je pa zelo pohvalno in si zelo pogumna, da si poiskala pomoč, iščeš informacije in vztrajaj dokler ne dobiš tisto, kar rabiš, da bo tebi lažje.

  Napisala si, da si v osnovni šoli imela težave z učenjem. Kakšne težave pa si imela? Se te težave pojavljajo še sedaj? Praviš, da si pri določenih testih zelo uspešna in dobivaš odlične ocene – kaj je pri teh ocenjevanjih drugače, kot pri tistih, kjer imaš več težav? So to predmeti, ki ti bolj ležijo, imaš mogoče občutek, da si pri določenih profesorjih lahko bolj umirjena med ocenjevanji? Ali mogoče opažaš, da je odvisno to od dneva, kako se ti počutiš?

  Omenila si, da si poskusila različne tehnike za sprostitev in umiritev pred testi, da bi lažje pisala. Katere tehnike si preizkusila? Pri tehnikah sproščanja je pomembno, da jih delamo tudi doma oz. tam kjer se počutimo varno in da jih delamo čim bolj redno. Na ta način že sproti sproščamo tesnobo v sebi in nam je na sploh lažje, hkrati pa treniramo svoje telo, svoje možgane, da se umirijo. Bolj kot natreniraš svoje možgane, da se znajo umiriti v situacijah, kjer se ti počutiš varno in prijetno, bolj se bodo lahko potem umirili tudi v stresnih situacijah. Nekaj vaj s posnetki za sproščanje, lahko najdeš tudi v našem priročniku.

  Poročaš o negativnih mislih, ki se ti pojavijo in ti tudi povzročijo tesnobo. Priporočila bi ti, da poskusiš s pisanjem dnevnika – si vzameš 10-15 minut na dan, si zapišeš svoje misli, svoje občutke, kaj se je dogajalo, tako pozitivno kot negativno. Že s tem, ko damo stvari na papir, lahko vidimo stvari nekoliko drugače, nam lahko postane nekoliko lažje. Zelo pohvalno je, da že sama prepoznaš negativne misli, ki ti povzročajo stisko. Naslednji korak pa je, da poskušaš vse te negativne misli spreminjati v pozitivne, kot so: "Trudim sem po svojih najboljših močeh in zmogla bom".

  Napisala si kar veliko o sebi, me pa vseeno še zanima, kaj pa tebe veseli? Ob kakšni dejavnosti se lahko sprostiš, si ob tem vesela, uživaš? Poskusi se s tem ukvarjati čim pogosteje, če je možno, vsak dan, vsaj za 20-30 min. Tudi tako se boš lahko sprostila, umirila in si nabrala moči, da se boš lažje soočila s stresnimi situacijami.

  Sama si že omenila, da so čakalne vrste trenutno res zelo dolge. Kar lahko še poskusiš, je svetovalnica Posvet, kjer nudijo brezplačna svetovanja. Preveri, če bi lahko vsaj za kakšen pogovor ali dva tu prej prišla do ustreznega strokovnjaka.

  Bom na tej točki svoj odgovor zaključila, da ne bo predolg za prvič. Zelo vesela bom, če odgovoriš na moja vprašanja, da bova lahko skupaj poiskali še kakšno rešitev, tehniko, ki ti lahko pomaga. Brez skrbi, tudi vsebino tvojih nadaljnjih sporočil lahko skrijemo, če to želiš.

  Bodi ponosna nase, da se tako pogumno soočaš s svojimi težavami. Verjamem vate, da ti lahko uspe premagati trenutne izzive.

  Objem, 

  Sara Seršen, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje