Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Samozadovoljevanje

Tema: Čustva, Spolni odnosi in spolno življenje

 • tt

  tt

  tt

  Objavljeno: 18 jun. 2024 22:32

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Tina Rezar

  Objavljeno: 23 jun. 2024 12:16

  Odgovor svetovalke:

  Spoštovana,

  hvala za tvoje sporočilo. Pišeš o samozadovoljevanju, ki je povsem običajen in zdrav pojav pri mladostnikih, ko odkrivate in raziskujete svoje telo. Normalno je, da želiš prit do konca, saj orgazem dvigne človeški dopamin (hormon sreče) v krvi na 250 odstotkov, kar prinaša pomembno izboljšanje počutja. S samozadovoljevanjem ni nič narobe, dokler ne postane kompulzivno, pretirano dejanje, ki posameznika odvrača, da se sooča s svojimi resničnimi težavami. Pravzaprav lahko pomaga pri boljšem razumevanju lastnega telesa in spolnosti. Omenjaš tudi samozadovoljevanje kot poskus reševanja svoje notranje napetosti in da te včasih med tem boli – kolikšna je ta bolečina, če bi ocenila s pomočjo lestvice od 1 do 10? Ali ob tem občutiš tudi ugodje? V osnovi so vse oblike spolnosti (tudi samozadovoljevanje) namenjene ugodju, užitku, veselju, odprtosti, stiku, odnosu… Vendarle pa samozadovoljevanje predstavlja tudi zdrav in naraven način sproščanja notranje napetosti, kot opažaš sama.

  Omenjaš jok na koncu, s čimer prav tako ni nič narobe. Jok je pravzaprav zdravilen in ima številne pozitivne učinke na telo. V kolikor čutiš, da moraš napetost sprostiti z jokom, to preprosto stori, saj se na ta način razbremeniš teže, ki jo nosiš v sebi. Vsa živa bitja občutimo žalost, tudi živali. Večina sesalcev izraža žalost, razočaranje ali jezo na svoj način. Človek pa je edino bitje, ki je naučeno, da bi moral svoja čustva brzdati ali jih potlačiti, vendar to ni dobro. Jok je nekaj, kar bi si morali večkrat privoščiti, če se želimo iskreno izražati. Tlačenje čustev (tudi zaviranje joka) lahko nadalje povzroči psihološke in fizične težave, zaradi blokad na čustveni strani, ki se lahko nato prenesejo tudi na fizično raven. Imej v mislih, da je jok zdravilen in bi moral biti tako naraven, kot je naš smeh, če tako v tistem trenutku čutimo. Če v telesu čutiš napetost, je to običajno zaradi potlačenih čustev, ki se nabirajo v tebi. Da bi jih opustila, ni dovolj, da to storiš le z mislimi, ampak je treba to storiti tudi fizično – s solzami, ki želijo na plano. Z jokom lahko tudi ugotoviš kaj se skriva za tvojimi emocijami in na telo blagodejno, očiščevalno deluje.

  Upam, da sem ti uspela odgovoriti na tvoje vprašanje. Kadarkoli lahko tudi napišeš odgovor/komentar na tem portalu in ti bom odgovorila. Objava bo skrita in s tem tudi najin pogovor.

  Veliko ljubezni, sočutja do sebe in vse dobro ti želim,

  Tina Rezar, mag. prof. ped. in nem. in mag. zak. in druž. štud.

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje