Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

samoposkodovanje

Tema: Samopoškodbe, Zdravje in bolezni

 • co

  cokolino

  cokolino

  Objavljeno: 21 nov. 2023 22:33

  kaj se lahko zgodi ce se rezem po roki in trebuhu do krvi?

   

 • Uredništvo

  Tara Ledinek

  Objavljeno: 23 nov. 2023 07:04

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Čokolino!

  Hvala, da si se s svojim vprašanjem obrnila na nas. Zanima te, kaj se lahko zgodi, če se režeš po roki in trebuhu do krvi.

  Že to, da si in mi postavljaš tole vprašanje, mi pove, da se zavedaš, da rezanje nikakor ni nedolžno dejanje in lahko s seboj prinaša številne posledice in tveganja. To nedvomno drži! Rezanja ne izvajaš v sterilnem okolju (kot kirurg operacijo), zato lahko v prvi meri pride do okužbe rane - lahko umazanijo in bakterije vneseš že ob rezanju, lahko se rana okuži kasneje ko pride v stik z okoljem, ki nikoli ni popolnoma sterilno. Okužbe so lahko dolgotrajne, zahtevne za zdravljenje in v nekaterih primerih tudi zelo nevarne. Seveda lahko ob rezanju pride tudi do prekomerne krvavitve, izgub krvi, če ti, kdaj čisto po nesreči in ne nujno namerno, sredstvo za rezanje "uide" in pusti globjo rano. Vsekakor pa je potrebno pomisliti tudi na to, da brazgotine, ki si jih s tem pustiš na koži, ostanejo in te spremljajo celotno življenje. 

  Žal mi je, da doživljaš stiske, ki so te vodile v to, da imaš željo po samopoškodovanju, rezanju po rokah in trebuhu. Čeprav rezanje morda prinese kratkotrajen občutek olajšanja, stiske s tem žal ne rešuješ, si pa škodiš v luči vseh tveganj, ki sem jih naštela, in jih rezanje prinaša, predvsem pa ob tem, da se tvoja stiska le še poglablja in se v svoji koži ne počutiš dobro. Draga čokolino, tako ti toplo priporočam, da razmisliš o tem (ali pa morda že veš), katere stiske so te pripeljale do tega, in jih nasloviš, se (če se še nisi) zaupaš nekomu, ki ti bo lahko ob tem v oporo (staršem, sorodnikom, starejšemu bratu/sestri, prijateljici, socialni delavki, učiteljici ....) in ti bo pomagal poiskati strokovno pomoč, da se boš počutila bolje. Rezanje namreč, kot rečeno, morda prinese trenutno olajšanje, a delo na sebi, ob ustrezni pomoči, ti lahko prinese dolgotrajne rezultate in boljše počutje. Vem, ta druga pot je težja, a verjemi, da je vredna.

  Dovoli si biti pogumna! Držim pesti zate in ti pošiljam topel objem.

  Lepo te pozdravljam,

  Tara Ledinek, dr.med., specializantka javnega zdravja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje