Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Samopoškodovanje

Tema: Komunikacija, Odnosi v družini

 • Mi

  Mia

  Mia

  Objavljeno: 24 maj 2023 14:14

  Kako naj svojim staršem povem da se režem?

 • Uredništvo

  Katarina Maučec

  Objavljeno: 25 maj 2023 08:42

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena Mia!

  Najprej te želim pohvaliti, da želiš svoje samopoškodbeno vedenje zaupati staršem. To je res velika in pomembna odločitev. Lepo je slišati, da si se odločila, da boš pri njih poiskala pomoč.

  Vsekakor pogovor o tej temi ne bo enostaven. Posledično je čisto razumljivo, če imaš kaj treme ali te je strah. Mogoče si boš tik preden boš začela pogovor želela premisliti in ubežati tej situaciji. Takrat se opomni, da je ta pogovor pomemben in zakaj želiš staršem sploh zaupati to informacijo  – predvidevam, da zato, ker želiš njihovo pomoč.

  Kako začeti pogovor? Tukaj ni enega odgovora ali enega načina, ki bi bil pravilen. Lahko pa ti dam nekaj usmeritev. Pogovor lahko začneš tako, da staršem poveš, da jim želiš povedati nekaj zelo težkega in osebnega, da si potrebovala veliko poguma, zato, da si se odločila, da jim boš to povedala. Opiši jim situacije, s katerimi se soočaš, zaradi katerih se samopoškoduješ. Povej jim, kako se počutiš, v teh situacijah. Razloži jim tudi, kako se počutiš, ko se samopoškoduješ in kaj samopoškodovanje zate pomeni. Morda starši ne bodo takoj razumeli tvojega vedenja zaradi česar bodo njihovi odzivi lahko zelo različni. Zapomni si, da bodo odzivi takšni, kakršni bodo najverjetneje zaradi tega, ker je to, kar jim boš povedala, težko tudi za njih. Zato jim lahko poveš tudi, da razumeš, da morda v tem trenutku ne razumejo, zakaj se režeš in da razumeš, da je to tudi zanje težka informacija, ampak, da jih prosiš, da ti pomagajo pri razreševanju stisk in da ti pomagajo najti strokovno pomoč. Poudari razlog zakaj si se jim odločila zaupati svoje samopoškodbeno vedenje in poudari, da si želiš s tem prenehati.

  Svetujem ti tudi, da preden začneš pogovor, premisliš in v mislih povadiš, kaj jim boš povedala. Tako se boš na pogovor, ki ne bo enostaven, dobro pripravila. 

  Držim pesti, da bo pogovor uspešen in da ti bodo starši pomagali. Želim pa tudi, da veš, da tudi, če se mogoče starši ne bodo odzvali na način, ki bi si ga želela in da ti ne bodo znali pomagati. To ne pomeni, da ti nihče ne more pomagati. Še vseeno lahko poskusiš najti pomoč drugje – tukaj je nekaj možnih virov.

  Želim ti veliko sreče!

  Katarina Maučec, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje