Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Samopoškodba??

Tema: Čustva, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Samopoškodbe

 • Ga

  Gaja

  Gaja

  Objavljeno: 23 maj 2024 21:42

  hej, imam sosolko, staro 14 let... v bistvu nevem prav veliko o njenem zasebnem življenju, vem samo da ima pogosto proleme s starši... zdaj se je začela rezat po rokah in nogah. poškodbe niso prehude ampak so vidne kot veliko ureznin na kupu. res me skrbi zanjo. zanima me kaj lahko naredim v takem primeru. hvala za odgovor, lp Gaja

 • Uredništvo

  Anja Jularić

  Objavljeno: 24 maj 2024 10:38

  Odgovor svetovalke:

  Gaja, pozdravljena.

  Če prav razumem, si zaskrbljena glede svoje sošolke, pri kateri si opazila, da se samopoškoduje in ji želiš pomagati.

  Videti je, da si zelo skrbna punca, zato želim preveriti pri tebi kako si ti s tem, ko si opazila, da se sošolka samopoškoduje? Se lahko s kom o tem pogovarjaš? Si nalagaš odgovornost do sošolke nase? Imaš sama podobne izkušnje v svojem življenju?

  Praviš, da o sošolki ne veš prav veliko, po čemer sklepam, da ni tvoja bližnja prijateljica. Sprašujem se, ali ima ta tvoja sošolka v razredu koga, s katerim se lahko pogovarja? Ko smo v stiski se lahko pogosto počutimo zelo sami. Če čutiš, da bi si želela z njo navezati stik, lahko to narediš. Jo vprašaš kako je, povabiš, da gresta skupaj na malico.

  Vsekakor pa je pomembno, da o tem, kar si opazila, govoriš z odraslo osebo – lahko je to učiteljica, ki ji zaupaš ali svetovalna delavka na šoli, ki bo znala na ustrezen način ukrepati in pomagati sošolki. Tako boš tudi ti malo razbremenjena skrbi, ki jih zdaj nosiš s seboj. Misliš, da bi zmogla povedati?

  Sporoči, kako bo šlo.

  Vse dobro

  Anja Jularić, mag. psihologije

 • Ga

  Gaja

  Gaja

  Objavljeno: 24 maj 2024 20:19

  zdravo ponovno,

  Po eni strani me skrbi, po drgi strani pa nevem ker vedno ko jo vprašam o tem mi odgovori da to ni nič, se nasmehne in skrije rane. nikoli nisem opazila da nbi se zaprla vase in se ne pogovarjala. v resnici je glavna v razredu. vsi jo na nek način spoštujejo. ampak hitro zameri, sploh ko ti govoriš o njenih problemih. ena druga sošolka je enkrat to da se reže omenila učiteljici ampak se ni poleg tega da se zdaj tista sošolka ki ima probleme ne pogovarja z to ki ji je hotela pomagati. sama nimam nič izkušenj z temu. hvala za odgovor v naprej. lp,gaja

 • Uredništvo

  Anja Jularić

  Objavljeno: 27 maj 2024 15:08

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, Gaja.

  Vesela sem, da si se ponovno oglasila.

  Povedala si nekoliko več informacij, da malo bolje razumem kaj opažaš in doživljaš v odnosu do sošolke in težave, ki si jo opazila.

  Praviš, da si sošolko že vprašala o samopoškodbah, te je njen odziv presenetil? Zmedel? Ne glede na to, kako delujemo navzven se vsi kdaj znajdemo v stiski. Na stisko pa se odzivamo na različne načine, žal včasih tudi s samopoškodovanjem. Verjamem, da ti ni bilo lahko vprašati, hkrati pa si lahko predstavljam, da tudi sošolki ni prijetno o tem govoriti. In prav je, da to spoštuješ.

  Vsekakor pa je prav tudi, da so s tem seznanjene odrasle osebe – samopoškodovanje je odziv, ki nam za kratek čas lahko olajša stisko in včasih potrebujemo več časa, da se naučimo s tem soočiti na drugačen način.

  Spodbujam te, da o svojih skrbeh govoriš s svetovalno delavko na šoli. Lahko jo tudi prosiš, naj ne razkrije, da si ji o tem poročala ti.

  Kar pogumno in sporoči, kako bo šlo.

  Anja Jularić, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje