Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

samopodoba

Tema: Čustva, Nasilje, Prehrana in gibanje, Telesna samopodoba

 • le

  leni

  leni

  Objavljeno: 10 jan. 2024 21:16

  Pozdravjeni!

  Jaz se borim z kilogrami že 1 leto od 13 rojstnega dneva. imam 75 kg in nevem kaj narediti. Starša mi vedno pravita da naj manj jem pri mizi ko imamo obroke. Ko grem v šolo me tam zbadajo sošolci. imam samo eno prijateljico in sem takorekoč malo osamljena.Ta mesec imam pregled pri zdravniku z razredom ampak si neupam it ker me bodo punce zafrkavale ko bodo slišale številko moje teže. Kaj naj naredim ?

 • Uredništvo

  Lucija Gobov

  Objavljeno: 12 jan. 2024 11:37

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena Leni,

  verjamem, da ti je neprijetno, če te pri mizi opozarjajo, da manj jej, ko to tudi sama veš, pa ne zmoreš. Poskušaj pojesti manj močnatih in ocvrtih jedi in več zelenjave, posebno solate. Zelenjava porabi več kalorij za samo prebavo in je manj ostanka energije, ki bi se lahko skladiščila v obliki maščob. Izogibaj se vmesnim obrokom in majhnim prigrizkom večkrat na dan. Imej tri glavne obroke in eno ali dve res skromni malici.

  Veliko se gibaj. Močne mišice porabijo več energije in če takrat ni na razpolago energije iz hrane, jo bodo dobile iz maščobnih zalog.

  Osamljena nisi, ker bi se te drugi izogibali zaradi tvoje teže ampak, ker se ti vedno bolj zapiraš vase. Poskušaj v družbi pozabiti na svojo težo in bodi sproščena, ne glede na težo te bodo imeli radi.

  Na sistematični pregled pa vsekakor pojdi. Zdravnici povej, da si želiš shujšati, morda ti bo lahko ponudila kakšno pomoč. Sestri, ki te bo tehtala, povej, da si želiš več zasebnosti. Če bodo sošolke imele kakšne pripombe, se ne oziraj nanje – to kaže samo na njihov ne najboljši značaj. Sicer bodo pa že čez nekaj minut pozabile.

  Lep pozdrav

  Lucija Gobov, dr. med., specialistka pediatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje