Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Same težave

Tema: Čustva, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Odnosi v družini, Samopodoba/Verjamem vase

 • Sa

  SadGirl

  SadGirl

  Objavljeno: 08 mar. 2023 00:45

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Maja Krajnc

  Objavljeno: 13 mar. 2023 07:28

  Odgovor svetovalke:

  Draga mladenka,

  naj se ti najprej opravičim za zapoznel odgovor. Bila sem odsotna.

  Si v obdobju, ko je še posebej težko biti sam. Človek pač ni ustvarjen za samoto. Ne vem, kaj se je zgodilo po srednji šoli. Morda kakšna zamera s strani prijateljev, za katero ne veš. Zato menim, da ne bi bilo nič narobe, če nekoga iz družbe, ko ste še prijateljevali povabiš na kavo in preprosto vprašaš, kaj je narobe. Včasih naredimo ali rečemo nekaj, kar je za nas popolnoma nepomembno, za nekoga drugega pa zelo. Morda nekoga tudi užalimo, pa sploh ne vemo, da smo ga.

  Vem, težko bo zbrati pogum in to narediti. Vedi, da nimaš česa izgubiti. Lahko samo pridobiš. Žal smo ljudje takšni, da redkokdaj koga dobronamerno opozorimo na napake, ki jih imamo vsi in se nekaterih sploh ne zavedamo, dokler nam nekdo ne pove, kaj je narobe. Tako jih lahko tudi odpravimo, ali vsaj delamo v tej smeri.

  Čestitam ti, da si si v letu pavze od študija, našla delo. Tako si tudi poleg formalne polnoletnosti postala polnoletna. Torej v celoti odgovorna za svoja dejanja. Starši pri tem nimajo nič. Lepo je, da se še vedno z njima posvetuješ, ni pa dobro, da v celoti upoštevaš njuna mnenja. Če imaš svoj denar in si želiš kupiti avto, ga kupi. Če imaš svoj denar za potovanje, pojdi. Drži. Starša bosta verjetno užaljena, prizadeta, toda ti si tista, ki si odgovorna za svoje življenje. Tako in drugače. Ne prenašaj te odgovornosti na starša ali prijatelje. Za vsako odločitev, ki jo boš sprejela, boš tudi odgovorna. Priznam, da je to težko, je pa odraz zrele osebnosti, ki ne bo za svoje življenje, ki ni takšno kot bi želela, krivila drugih. Prav tako je res, da to zahteva veliko poguma. Prepričana sem, da ga imaš.

  Le pogumno naprej. Saj veš: umetnost življenja ni v tem, da nikoli ne pademo, ampak v tem, da se po vsakem padcu ponovno poberemo.

  Sledi svojim sanjam, izberi študij, ki te veseli in skušaj vsak dan nekomu polepšati življenje. Včasih je dovolj že prijazen pozdrav in topel nasmeh.

  Priporočam ti knjigo Elisabeth Lukas Na sledi veselju.

  Morda bi bil dober tudi kakšen pogovor v živo. Lahko obiščeš svetovalnico Posvet (brezpolačno, brez napotnice). Tu so informacije, kamor lahko pokličeš.

  Za prvi obisk svetovalnice (v Ljubljani, Kranju, Postojni, Slovenj Gradcu, Novi Gorici, Murski Soboti, Sevnici, Portorožu, Idriji, Mariboru, Zagorju ob Savi, Novem mestu, Tolminu, Ilirski Bistrici ali na Jesenicah) nas lahko pokličeš na telefonsko številko 031/ 704-707 ali se oglasiš osebno na Tržaški 132 v Ljubljani v času uradnih ur, ki so vsak delovni dan med 8. in 20. uro.

  Za prvi obisk svetovalnice v Celju, Laškem in Mozirju pa se lahko naročiš na telefonski številki: 031/778-772 (ponedeljek - četrtek: 13.00 - 18.00, petek: 12.00 - 14.00)

  Za sprejem ne potrebuješ napotnice ali zdravstvene izkaznice, svetovanje je brezplačno.

  Prisrčno te pozdravljam in želim vse dobro.

   

  p.s.

  Če želiš, mi lahko pišeš na maja.krajnc@guest.arnes.si

  mag. Maja Krajnc, univ. dipl. sociologinja in politologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje