Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Rojstni dan

Tema: Čustva, Komunikacija, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Odnosi v družini

 • Ža

  Žalostna

  Žalostna

  Objavljeno: 03 dec. 2022 09:36

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Objavljeno: 15 dec. 2022 21:05

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena!

  Naj se ti najprej opravičim za pozen odgovor in ti zaželim vse najboljše tudi iz moje strani.

  Praviš torej, da nikoli nisi zares marala imeti velikega praznovanja za svoj rojstni dan, še posebej ne nekih posebnih in izstopajočih dekoracij. Zelo si obremenjena s tem, kako se ob takih presenečenjih sploh obnašati, saj si ti teh presenečenj pravzaprav ne želiš. Razočarana si, da tvoja družina in fant tega ne upoštevajo, čeprav si jim to že večkrat omenila, še posebej svojemu fantu. Počutiš se tudi krivo zaradi svojih občutkov.

  Tako kot smo si ljudje različni pravzaprav v vsem, smo si različni tudi pri željah na kakšen način želimo praznovati pomembne dogodke, kamor spada tudi rojstni dan. Nobenega razloga ni, da bi se počutila krivo zaradi svojih želja. Tvoja želja je praznovanje rojstnega dneva v miru in s tem ni nič narobe. Tvoji bližnji pa bi tvoje želje morali spoštovati, tudi če sami nimajo enakih predstav o praznovanju.

  Praviš tudi, da se pretvarjaš, da so ti ta presenečenja všeč, ko ti pravzaprav niso. To delaš zato, da ne bi prizadela svojih bližnjih. Žal mi je, da se moraš pretvarjati o tem, kaj zares občutiš. Razmišljam kako bi bilo, če bi jim naslednjič ob takšni priložnosti, podala zares konkretne želje, kaj si želiš, da počnete za tvoj rojstni dan ali drugo posebno priložnost (npr. točno s kom in kje hočeš imeti praznovanje, kakšno dekoracijo si želiš imeti in kaj želiš da se tam dogaja)? Če se tega ponovno ne bodo držali, se ne boj pokazati nekoliko nezadovoljstva s to situacijo. Tako bodo morda tvoji končno prejeli sporočilo, da tebi niso všeč takšne oblike praznovanj, kot si jih morda želijo oni.

  Upam, da sem ti vsaj nekoliko odgovorila na tvoje vprašanje. Če se ti pojavi še kakšno, pa mi napiši.

  Vse dobro!

  Nika Koder, dipl. psihologinja (UN)

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje