Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

razpad rutine

Tema: Čustva, Odnosi s prijatelji in vrstniki, Razmišljam in imam stališča, Samopodoba/Verjamem vase, Učenje

 • za

  zasp_Lana

  zasp_Lana

  Objavljeno: 11 nov. 2022 23:03

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Nives Laul

  Objavljeno: 22 nov. 2022 14:21

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena.

  Najprej naj napišem, da je tvoje pisanje nikakor ni bilo dolgovezno: jasno si opisala svoje doživljanje, dogajanje zadnjih tednov in težave, ki jih zaznavaš z motivacijo za učenje.

  Verjamem, da ne boš presenečena, če ti rečem, da na področju delovanja človeškega uma ni enostavnih niti črno-belih odgovorov. Človekova duševnost je preplet osebnosti, čustev, motivacije, zaznavanja in še marsičesa drugega, zato je njeno razumevanje pogosto težavno. Zakaj imaš težave z motivacijo za šolsko delo, čeprav ti to prej ni bil nikoli problem, in kako priti nazaj v ustaljen ritem? Hm. Dogajanje v svojem življenju, ki ga opisuješ pred tem vprašanjem, mi daje iztočnico za razmislek, ki gre nekako takole. Do nedavnega si bila uspešna in motivirana učenka, zavzeta športnica in zabavna sogovornica, ki so jo ljudje radi videli v svoji sredini. Potem so te doletele življenjske izkušnje, ki niso bile lahke. Ob njih se ti je odprl še nek drug pogled na svet in življenje. V času odraščanja se nam to pogosto zgodi, tebi se je zgodilo morda še na bolj pretresljiv, nenaden način kot večini izmed nas. S tem se je prejšnja vsakdanjost, življenjski ritem, ki ti je bil samoumeven, prekinil. In sedaj si pred izzivom, da na novo oblikuješ svoje cilje, da motivacijo na novo ali ponovno poiščeš - a z zavedanjem, da si sedaj zaradi izkušenj, ki si jih imela, nekoliko drugačna.

  Kakšni so bili tvoji cilji prej in kakšni so sedaj? Si se trudila za šolo, ker si imela nek konkreten študijski cilj? Se je ta morda spremenil? Morda nisi potrebovala konkretnega cilja, ker je bilo samo po sebi razumljivo, da si delovna in 'pridna'? Pri svojem opazovanju ljudi opažam, da se običajno opredeljujemo, kakšni smo (pridni, leni, lepi, prijazni, zadržani, ...) in pri tem pozabimo, da to ni nekaj nespremenljivega - življenje nas brusi, spreminja, nas zori :).   Ko me kakšen mladostnik ali odrasli vpraša, kaj naj naredi, da se bo lahko začel učiti, telovaditi, delati, mu z hudomušnim nasmeškom običajno rečem: obuj teniske in pojdi ven, vzemi učbenik in list papirja in piši, vstani s kavča in pojdi v akcijo - ko se enkrat zganemo, zadeve po navadi sčasoma same stečejo, ker je dejavnost sama po sebi motivacijska. Saj veš, ko se učiš, dobiš lepo oceno in ker si videla sad svojega dela, te to motivira za delo naprej. Lahko pa boš ugotovila, da te ocene ne motivirajo več v takšni meri kot prej, da si zavzela drugačno perspektivo in da imaš sedaj v ospredju drugačne prioritete.

  Vsekakor podpiram tvojo idejo, da se spraviš nazaj v ustaljeni ritem, kjer naj bo na prvem mestu dovolj spanja, prava mera gibanja in kvalitetna hrana. Postavi si majhne cilje, npr. 'Danes grem spat ob desetih, tudi če ne zaspim, bom pri tem vztrajala do konca tedna' - potem bo telo začelo temu slediti. V dnevni urnik si zapiši in nad mizo ali v telefon zapiši, kdaj je čas, da greš na sprehod/v fitnes/sprehodit psa/(karkoli že pač rada počneš. Ko boš dan izpeljala po predvidenem načrtu, si čestitaj - dobro si opravila! Iz dneva v dan ti bo lažje, po nekaj tednih pa ti bo nov ritem prišel v navado.

  Upam, da se ti uspe utiriti nazaj v bolj zdravo rutino. Če nimaš nikogar, s komer bi lahko redno o tem govorila, ti svetujem še, da se obrneš na svetovalnega delavca v šoli, ki ti bo znal nuditi oporo, ali na kakšno podobno osebo izven šole (odvisno od kraja bivanja boš te strokovnjake našla tudi na portalu To sem jaz).

  Želim ti vse dobro, vesela bom, če boš čez čas napisala, kako ti gre.

  Nives Laul, univ. dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje