Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

razocaranje

Tema: Čustva, Moj poklic, moja prihodnost

 • ži

  živobitje

  živobitje

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:35

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Nika Koder

  Objavljeno: 19 feb. 2022 20:36

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Pišeš o svojih dvomih v povezavi z nadaljevanjem šolanja po osnovni šoli. Praviš, da se odločaš med splošno in umetniško gimnazijo, pri čemer te pri prvi izbiri bolj podpira oče, druga izbira pa je bolj všeč tebi in te pri njej podpira mama. Ob tem doživljaš hudo stisko, saj s svojo izbiro nočeš razočarati staršev.

  Zdi se, da ti ta odločitev povzroča veliko preglavic, kar pa je povsem razumljivo, saj gre za pomembno odločitev. Zelo veliko govoriš o strahu pred razočaranjem staršev, kar kaže na tvojo zrelost in sposobnost vživljanja v druge, vendar pa je pri takih odločitvah popolnoma v redu oz. nujno, da najprej razmisliš o svojih željah in načrtih za prihodnost. Govorimo o tvojem izobraževanju in tvoji prihodnosti, zato je pomembno, da sebe postaviš na prvo mesto. Sama praviš, da te igranje zelo veseli, obenem pa ti je tudi sam program na umetniški gimnaziji bolj všeč. Če se boš odločila za šolanje v smeri, ki te veseli, boš tudi šolo obiskovala z večjim veseljem in se lažje učila. Praviš tudi, da te je strah, da ti umetniška gimnazija ne bo tako všeč, kot si mislila. V primeru, da ti slučajno ta smer ne bi odgovarjala imaš na voljo prepis na drug program, kar je v današnjem času že nekaj vsakdanjega. Veliko mladostnikov ob začetku šolanja ugotovi, da jim ta smer pravzaprav ne odgovarja ali pa so si šolanje drugače predstavljali.

  Veliko omenjaš tudi strah pred razočaranjem tvojega očeta in dejstvo, da se pri nekaterih njegovih dejanjih in besedah, počutiš nekako odrinjeno. To si opazila tudi že v otroštvu. Mogoče se lahko o teh občutkih z njim pogovoriš. Pomembno pa je, da se zavedaš, da v nekaterih primerih njegove in tvoje želje niso enake in s tem ni nič narobe. Ljudje smo si zelo različni in nas posledično zanimajo različne stvari. Tako je lahko tudi v primeru izbire srednje šole. Na tem mestu je zato zelo pomembno, da sebe postaviš na prvo mesto, razmisliš kaj si v nadaljevanju šolanja želiš in kje se boš najbolje počutila ter razvijala svoj potencial. Osebno sem prepričana, da bodo starši ponosni nate v vsakem primeru, ne glede na to, kam se vpišeš, če bodo videli, da v tej šoli uživaš, dosegaš dobre rezultate in se izpopolnjuješ kot oseba.

  Želim ti vso srečo in uspešen zaključek osnovnošolskega izobraževanja!

  Nika Koder, dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje