Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Rastni hormon in prolaktin

Tema: Zdravje in bolezni

 • Do

  Doni

  Doni

  Objavljeno: 15 maj 2024 22:59

  Hej.

  Zanima me ali atipični antipsihotiki, predvsem paliperidon in aripiprazol povzročata povečano izločanje rastnega hormona in prolaktina.

  Lep pozdrav.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 16 maj 2024 10:02

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,

  da bi imeli direktno vpliv na ravni rastnega hormona, ne bi vedel. Paliperidon ima lahko metabolne stranske učinke, v smislu pridobivanja teže, povišanja maščob in dviga ravni krvnega sladkorja. To sicer pri tem zdravilu ni prav pogosto, oz. vpliv tega zdravila na metabolizem ni zelo izrazit. Bolj pogost stranski učinek je dvig prolaktina. 
  Pri aripiprazolu so metabolni in vplivi na prolaktin sicer zavedeni kot možni stranski učinki, vendar je to pri tem zdravilu zelo redko. Večkrat povzroči celo zmanjšanje teže, npr. če ga damo osebi, ki je zaradi kakšnega drugega antipsihotika pridobila težo. 
  Načeloma antipsihotiki 2. generacije imajo metabolne stranske učinke in lahko povzročijo dvig prolaktina. Med sabo se pa zelo razlikujejo v tem, kako izraziti so ti neželeni učinki. Torej pri enih zdravilih je to bolj pogosto in bolj izrazito kot pri drugih. 
  Pri AP 3. generacije, med katerimi aripirazol, je oboje po uradnih podatkih možno, vendar v praksi tega ne vidimo, oz. je najverjetneje redko in ni izrazito. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje