Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Rada bi boljše življenje

Tema: Čustva, Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi v družini, Samopodoba/Verjamem vase, Žalost in depresija

 • Ne

  Neznanka

  Neznanka

  Objavljeno: 04 jun. 2024 09:54

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Nives Laul

  Objavljeno: 06 jun. 2024 11:51

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena.

  Opisala si svoje doživljanje, potem ko se je zaključila tvoja zveza s fantom. Praviš, da se počutiš prazno, brez interesov in hobijev.   Ko smo v zvezi (naj gre za mlade ali malce starejše posameznike), namenjamo veliko ali pa kar ves prosti čas osebi, ki jo imamo radi. Zvezi namenjamo ne le čas, ampak tudi energijo, misli, prilagajamo ji svoje potrebe, interese, običajno do neke mere zmanjšamo stike z drugimi, saj želimo biti čim več časa z ljubljeno osebo ... Vse to je normalno. Če zveza razpade, pa imamo nenadoma obilje časa in lahko kar ne vemo, kam se dati in kako si zapolniti čas.  

  Sama praviš, da nisi imela nekih hobijev, sedaj pa si želiš nekaj početi. Skrbi te pa, da ti starša želene dejavnosti ne bosta dovolila. Kot si napisala, 'zdi' se ti. Raje, kot da domnevaš njun odziv, ju vprašaj. Tako ne boš po nepotrebnem vnaprej obupala. Zelo mogoče je, da te bosta prijetno presenetila :) . Povej jima, kako se počutiš in izrazi svojo potrebo po neki prostočasni dejavnosti, ki ti bo osmislila prosti čas in ti nudila razvoj določenih veščin. Verjamem, da te bosta podprla. Če se ne bosta dala zlahka prepričati, ji ima lahko pokažeš tudi ta najin 'klepet' ;).  

  Naslednje šolsko leto se lahko na svoji šoli vključiš v kakšne zanimive dejavnosti in tam spleteš nova prijateljstva. Če na šoli ne bo ničesar, kar bi te pritegnilo, lahko poskusiš kaj zanimivega (poleg gokartov) najti v domačem okolju. Sedaj, ko so počitnice pred vrati, se dogovori s kakšno sošolko ali prijateljico, znanko, da gresta zvečer na sprehod, na sladoled, čez dan na bazen, na potep po mestu ... Govorim na pamet, ker ne vem, koliko si stara. Ne glede na starost pa lahko v knjižnici izbrskaš kakšno zanimivo knjigo, ki te bo 'potegnila' v nove svetove in ti odnesla grenke spomine. za ta namen so knjige in pogovori veliko boljša možnost kot gledanje televizije ali vsebin na netu - slednje nas puščajo še bolj prazne in osamljene.  

  Torej, sedaj, ko si samska ;), imaš možnost, da raziščeš svoje lastne želje, interese, potrebe. Najdeš nove prijatelje. Odkriješ nove svetove. V obdobju mladostništva posebej je dobro preživeti nekaj časa sam s sabo, da lahko razmišljaš o sebi, svojih občutkih, izkušnjah, preizkušaš vse vrste novih stvari in ugotavljaš, kako se ob tem počutiš. Tako se gradi identiteta posameznika, kar je pomembna naloga mladostništva. Če boš pobrskala po tej spletni strani, boš tudi našla vsebine, ki ti lahko pomagajo razmišljati o sebi in iskati področja, ki te zanimajo.  

  Želim ti uspešno, ustvarjalno raziskovanje sebe in lepo, toplo, zabavno poletje.  

  Prijazen pozdrav

  Nives Laul, univ. dipl. psihologinja

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje