Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

...

Tema: Jaz na spletu, Ljubezen in zaljubljenost, Odnosi s prijatelji in vrstniki

 • Li

  Lia

  Lia

  Objavljeno: 08 jan. 2023 21:38

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Urška Koštomaj

  Objavljeno: 11 jan. 2023 12:34

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  praviš da ti je všeč eno leto starejši fant. To si opisala kot problem in nisem ravno prepričana zakaj omenjeno zaljubljenost vidiš kot problem. Če vidiš problem zaradi starosti naj te pomirim da razlika enega leta težava če se imata osebi radi. Praviš da sta se večkrat pogovarjala kar nekaj časa kar nakazuje na to da ti rad posveti svoj čas in je rad v tvoji družbi. Ali gre za ljubezenske občutke iz njegove strani pa težko sodim glede na napisano. Kam bo peljala vajina pot boš videla tekom časa. 

  Govoriš tudi o drugem problemu če sem prav razumela vezanega na bivšega sošolca s katerim si še v stiku. Imaš ga rada in ne veš kako bi omenjena čustva opustila. Na žalost srcu ne moremo ukazovati. Glede na to da sta v stiku, boš težko nehala razmišljati o njemu. Na nek način ti je fant še vedno pomembem (ker ti je všeč in ker je bila možnost da si bila tudi ti njemu v preteklosti). Kakšna so njegova čustva do tebe zdaj težko rečem. Verjetno mu je v tvoji družbi všeč, vseeno pa to ne pomeni da si ne piše z drugimi puncami. Praviš da te moti ko pogovor napelje na seksualne teme. Verjetno ti postane nerodno ali pa ti ob tem postane neprijetno. Ko naslednjič pride do tega, mu povej da se o tem ne bi rada pogovarjala zdaj. Preusmeri pogovor na druge teme. Če fant vztraja in ti bo vedno bolj neprijetno, končaj pogovor. Tudi kar se tiče slik - ne pošiljaj mu nič zaradi česar ti je lahko kasneje žal ali se ob tem ne počutiš dobro. Glede na to da vseeno ni tvoj fant, ni do tebe zaščitniški in misli v tvoje dobro priporočam da mu ne pošiljaš svojih slik. 

  Kako na njega gledati kot na prijatelja? Kot sem rekla, srcu ne moreš ukazovati, lahko pa preusmeriš pozornost, se umakneš in daješ večji pomen drugim stvarem. Naj omenjen fant ne bo središče tvojega življenja. V glavi imej to, da se zelo verjetno tako kot s tabo pogovarja tudi z drugimi puncami in da do sedaj ni pokazal drugega zanimanja zate. Raje se posveti fantu, ki ti daje svojo pozornost in čas in je do tebe spoštljivejši ter te ceni. Jasno mu povej in postavi mejo o čem se želiš z njim pogovarjati, naj teme ostanejo na ravni prijateljstva in ne partnerstva (sem sodijo vsi pogovori o seksu ali o čemerkoli ob čem ti je neprijetno). Posveti se drugim stvarem ob katerih ti je lepo, ob katerim spoznavaš samo sebe, se razvijaš. Poskusi kakšno novo stvar! Ljubezen pride in mine. In tudi ta bo, samo pusti času čas. 

  Upam, da ti je kar sem napisala vsaj malo v pomoč. 

  Želim ti vse dobro!

  Urška Koštomaj, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje