Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

?

Tema: Komunikacija, Odnosi v družini, Prehrana in gibanje

 • Pa

  Pacpac

  Pacpac

  Objavljeno: 06 jun. 2022 22:00

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Ajda Novak

  Objavljeno: 14 jun. 2022 20:01

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena, 

  Hvala, da si mi pisala. Super je, da se redno ukvarjaš s športom in še boljše, da ne (samo) zaradi postave. Žal mi je, da tvoja mačeha neprestano komentira tvojo športno aktivnost in te kritizira, ker si redno športno aktivna in imaš mišice. Izraznost mišic je delno pogojena tudi z dednostjo in zagotovo se zaradi mišičaste postave ne spremeniš v moškega. :) 

  Si mačehi že poskusila povedati to, kar si napisala v sporočilu? Pogovor poskusi usmeriti tako, da izpostaviš svojo ljubezen in voljo do športanja in obenem kako se počutiš ob njenih komentarjih. Priporočam ti, da pri tem ne izpostavljaš njene postave, osredotoči se na to, zakaj ti rada telovadiš in zakaj je ukvarjanje s športom na splošno zdravo in priporočljivo. Sporočilo poskusi opredeliti kot tako imenovano "jaz sporočilo" - to pomeni, da druge osebe ne obsojaš, ampak bolj poskusiš pojasniti, kako neko dejanje oziroma komentar vpliva nate.

  Če si se z mačeho že poskušala pogovoriti in vseeno ne pomaga, pa se lahko mogoče poskusiš pogovoriti z očetom. Z njim se pogovori na enak način, kot sem ti predlagala zgoraj in ga prosi, če se lahko pogovori z mačeho. Mogoče bo njega poslušala kljub temu, da tebe ni. Upam, da bo pogovor z njima pomagal, da bosta uvidela, zakaj športaš in zakaj te mačehini komentarji razjezijo. 

  Lep pozdrav,

  Ajda Novak, mag. psihologije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje