Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

!

Tema: Čustva, Ostale duševne stiske, Samopodoba/Verjamem vase, Samopoškodbe, Spolna usmerjenost in identiteta

 • Lu

  Lubenica

  Lubenica

  Objavljeno: 16 jun. 2024 23:04

  Vsebina je skrita.

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 18 jun. 2024 16:04

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,

  hvala za tvoje sporočilo in zaupanje. Žal mi je, da se počutiš žalostnega in brez volje. Verjamem, da ti ni lahko.

  Najprej se mi zdi pomembno, da veš, da si zaslužiš pomoč in dobro počutje. Morda v tem trenutku temu ne verjameš, a za to imamo prav določen izraz, ki se mu reče »izkrivljene misli«. Le-te se lahko pojavljajo v obdobjih, ko doživljamo stisko in se ne počutimo okej sami_e s sabo in naše negativno mišljenje o sebi le še poglabljajo, čeprav niso resnične (in se tudi zato imenujejo izkrivljene).  

  Zdi se mi dobro, da si v obdobju stiske pomoč poiskal tudi pri strokovnjakinjah. Pri iskanju podpore pri strokovnjakih kot so psihologi in terapevti je pomembno, da se pri njih počutiš varno in sprejeto ter tako lahko naslavljaš pomembne teme. Če se ne počutiš tako, je vedno možno tudi, da se z osebo pač ne ujameš in je vredno razmisliti ali lahko najdeš drugo strokovnjakinjo, ki te lahko podpira pri naslavljanju tem kot so samopoškodovanje, spolna identiteta in anksioznost v šoli. Če se kadarkoli odločiš brezplačna svetovanja izvajamo tudi pri nas na Legebitri. V primeru, da bi te to zanimalo nam lahko vedno pišeš na svetovalnica@legebitra.si.

  Omenjaš tudi razkritje staršem, ki je lahko zelo pomemben dogodek in zato tudi vpliva na tvoje vsakdanje počutje. Sta se starša odzvala nepodporno? Starši se na razkritje otroka odzivajo zelo različno. Nekateri se odzovejo ljubeče, drugi s šokom, tretji z jezo. Pogosto potrebujejo nekaj časa, da »sprocesirajo« novo informacijo o svojem otroku. Lahko, da ti bodo v tem času postavljali veliko vprašanj in boš moral večkrat razložiti določene stvari. Ravno zato vedno poudarjamo, da razkritje ni enkraten dogodek ampak je proces in včasih lahko traja kar nekaj časa.

  Če imaš še kakšne misli ali vprašanja lahko nadaljujeva pogovor, lahko pa se nam oglasiš na mail legebitrine svetovalnice.

  Topel pozdrav,

  svetovalnica Legebitra

 • Lu

  Lubenica

  Lubenica

  Objavljeno: 20 jun. 2024 22:37

  Pozdravljeni,

  hvala za vas odgovor. Lani sem ze hodil na psihoterapijo privat, pa mi ni nic pomagalo, je bilo se slabse. Letos pa sem po vec kot letu cakanja prisel z napotnico do psihologinje v zdravstenem domu in ne vem ali tam sploh lahko menjas psihologa.

  Ko sem starsema prvic povedal sta reagirala precej negativno in sta potem to ignorirala kar nekaj casa, zdaj se en od njiju le vcasih trudi z zaimki.

 • Uredništvo

  Legebitra

  Objavljeno: 21 jun. 2024 14:15

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljen,

  V procesih psihoterapije je to, da se v nekem obdobju počutiš slabše, lahko normalno. Na psihoterapiji se namreč začneš srečevati s težjimi občutki in stiskami ter se zaradi soočanja z njimi lahko počutiš slabše. Pomembno je, da to uspeš nasloviti s svojo psihoterapevtko. Če se to predolgo vleče in imaš občutek, da zate ta proces ni okej, pa je morda res vredno razmisliti o menjavi.

  Glede razkritja staršem pa je tako, da včasih res potrebujejo veliko časa. Lahko se z njima poskusiš več pogovarjati o tem; če se s staršem, ki se trudi uporabljati prave zaimke, počutiš varno, morda lahko začneš govoriti najprej z njim? Lahko začneš s tistim od njiju, za kogar čutiš, da je dovolj podporen. Če si out tudi svoji psihoterapevtki ji lahko poveš, da nameravaš o tem govoriti s staršem in jo lahko prosiš, da te tukaj podpre in se o tem več pogovarjata. Pri procesu razkrivanja staršem in pogovora z njimi je namreč ključno, da imaš okrog sebe podporne osebe, ki ti stojijo ob strani. Če to ne more biti odrasla oseba (kot je npr. psihoterapevtka ali katerakoli druga odrasla oseba, ki ji zaupaš) pa je to lahko tudi prijatelj_ica na katero_ega se lahko zaneseš.

  Topel pozdrav,

  Eva Mulej, mag. zak. in druž. štud.

  svetovalnica Legebitra

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje