Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

.

Tema: Čustva, Nasilje, Odnosi v družini, Učenje

 • sp

  spelina

  spelina

  Objavljeno: 08 nov. 2023 13:48

  u glavnem starsi se norcujejo zaradi moje teže vsak dan in to ni lahku pred usemi biti srecna ceprav nisem. nisem dobra pri matematiki letos sem dobila 2 in kricijo name in mami grozi. obcasno grozi tudi s smrtjo da se be ubila na razlicne nacine. povem tudi to da jim jezikam ker sevedno nemorem pozabiti kako je mami drzala noz na vrat in zato se zelim braniti. zelo mi je tezko vendar nevem kako naj nadziram moje jezikanje.

 • Me

  Meri

  Meri

  Objavljeno: 09 nov. 2023 14:52

  Ne se preveč ukvarjat s težo, jaz sem se, pa je bil edini rezultat, da sem za en mesec zgubla menstruacijo. Tvoja mami pa po mojem potrebuje psihološko pomoč. To, kar ti dela se imenuje psihično nasilje.

  Navijam zate, da se vse dobro uredi

 • Uredništvo

  Jožica Barborič

  Objavljeno: 13 nov. 2023 12:51

  Odgovor svetovalke:

  Pozdravljena,

  iz tvojega pisanja sem razbrala, da te zelo teži neustrezna komunikacija v tvoji družini. Razumem, da si zaradi načina kako starši (izpostavljaš predvsem mamo) govorijo s tabo užaljena, jezna, razočarana. Tu pa najbrž tiči tudi vzrok za tvoj odziv. V konfliktni situaciji se odzoveš impulzivno, brez premisleka in sama temu praviš jezikanje. Kadar si tako jezna in užaljena, seveda težko nadziraš svoje vedenje. Nekateri priporočajo, da v sebi štejemo do deset ali do sto, da se malo umirimo, preden odgovorimo na določeno žalitev, ki lahko samo še poslabša naš odnos s to osebo. Vendar je to lahko samo prva pomoč v določeni situaciji. Dolgoročno pa bi bilo priporočljivo, da se z mamo pogovoriš ob primerni priložnosti, ko sta obe umirjeni, ko je dovolj časa za umirjen pogovor. Bilo bi dobro, da ji razložiš kaj občutiš ob tem, ko se norčujejo iz tebe, ob tem ko mama grozi s smrtjo in kaj te navede k jezikanju. Skušaj ji razložiti, kaj si želiš v odnosu z njo, kaj bi ti pomagalo, da bi se počutila bolje in bi lahko spremenila svoj način komuniciranja z njo.

  Želim ti vse dobro in pazi nase.

  Jožica Barborič, univ. dipl. psihologinja, specialistka klinične psihologije in realitetna psihoterapevtka

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje