Skoči do osrednje vsebine

Vprašanje:

Psihiater

Tema: Čustva

 • Ni

  Nina7

  Nina7

  Objavljeno: 09 jul. 2024 12:59

  Pozdravljeni. Zanima me...

  Imam 19 let in imam tezave, zato bi sla k psihiatru, saj mislim da potrebujem zdravila. Ce na kratko povem... Tezave so nastale ze nekje v 7.razredu osnovne sole, nimam prijateljev, starsi loceni, se ne razumemo, se zelo prenajedam (tudi 5x na dan ze vsaj 7 let), veliko sem zalostna, vcasih tako zelo, da razmisljam da bi bilo bolje ce me ne bi vec bilo, da ne bi trpela. Kaj me ohranja se tu, ne vem. Po drugi strani, si zelim ziveti, a nekako ne zmorem, nimam volje, ne najdem nicesar kar bi me gnalo naprej da bi zivela vsaj priblizno lepo zivljenje. Nihce me ne razume, nihce se ne zanima zame, ko zacnem z babico (edino njej zaupam in je edina ki jo imam ob sebi) kaj govoriti pa itak pravi da pretiravam in tako me se bolj potlaci v nic,ker me ne jemlje resno. Sama sem. Hudo mi je, res mi je. Pa se veliko stvari in podrobnosti bi vam lahko povedala, pa mi je pretezko.

   

  No skratka zato razmisljam o kakih antidepresivih, ker vec ne vem kako do volje, vsaj malo boljsega pocutja in ne vem kako se resiti zalosti. Sploh se vec ne smejem, ne vem kako biti vesel... Ce so moje info prave, moram k psihiatru? In on potem predpise zdravilo ko se pogovori s tabo? Potrebujem napotnico osebnega zdravnika za tja, ali se samo narocim? 

 • Ne

  Nekdo50

  Nekdo50

  Objavljeno: 10 jul. 2024 11:43

  Takoj se odpravi k zdravniku in povej to tudi osebnemu zdravniku. Brez premišljevanja kar takoj to naredi.

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 12 jul. 2024 08:32

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena!

  Zgleda, da se ti je res več stvari nakopičilo čez čas. Razumem, da ti je hudo. Rad bi ti samo povedal, da ni nič nenavadnega, če se ob takih težkih situacijah ne počutiš dobro. Večina nas bi se počutila enako. Problem nastane, kot si tudi sama pri sebi prepoznala, če se iz te situacije ne zmoreš "izvleči". 
  Podpiram tvojo odločitev, da poiščeš pomoč pri psihiatru. Se mi zdi dobro, da se tudi vključiš v kakšno psihoterapijo. Najprej za psihiatra: napotnice ne potrebuješ, lahko samo pokličeš in se naročiš. Pokliči več ustanov/koncesionarjev, saj se lahko čakalne dobe med njimi zelo razlikujejo. Možnost imaš tudi, da se oglasiš v enem od Centrov za duševno zdravje odraslih, kjer se lahko tudi ambulantno vodiš. 
  Glede psihoterapije je malo večja težava, saj je v javnem sistemu zelo težko dostopna. V kolikor si lahko to finančno privoščiš, je najboljša varianta, da greš v samoplačniško obravnavo. To je sicer velik finančni zalogaj, a bi jaz rekel, da je vreden, saj lahko res ogromno pomaga. 
  Sicer, v javnem sistemu je kar nekaj teh možnosti, samo so večinoma z dolgimi čakalnimi dobami, oz. redkejši obiski. Ena možnost je tudi na teh Centrih za duševno zdravje. Lahko o tem povprašaš, v kolikor boš tam imela ambulantnega psihiatra. Sicer obstaja več psihoterapevtskih oddelkov v vseh psihiatričnih bolnišnicah, kamor se lahko naročiš na obravnavo na predlog svojega psihiatra. Glede na to, da si omenjala prenajedanje, bi ti jaz svetoval Enoto na motnje hranjenja na Psihiatrični kliniki v Ljubljani. Na spletni strani lahko najdeš kontakt za naročanje in opis programa. 

  Če povzamem: do psihiatra zlahka prideš, omejujejo edino čakalne dobe. Da se najti tudi hitrejši termin, vendar je treba biti vztrajen in poklicati več ambulant. 
  Glede psihoterapije se pozanimaj, kakšna oblika bi ti bolj ustrezala. O tem lahko govoriš tudi s svojim psihiatrom, ki te bo lahko ustrezno usmeril naprej. 

  Lepo bodi!

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Ni

  Nina7

  Nina7

  Objavljeno: 15 jul. 2024 11:55

  Hvala za odgovor. Kako pa poteka to pri psihiatru? Prides tja in kaj, se pogovarjas, resujes teste, kaj? Sprasujem, da vsaj priblizno vem kako zgleda.

  Drugace pa za psihoterapijo ni sans da grem ker nimam denarja. Bi pa z veseljem, samo nimam denarja. Sem se nekaj pozanimala v nasem zdravstvenem domu pa pri psihologu prides cca na 6 tednov na vrsto, se mi zdi kar dolgo to, po mojem mi je predolgo to in bi rabila vsaj 2x mesecno. Tako da ne vem kaj bom naredila. 

 • Uredništvo

  Nikola Zhivkovikj

  Objavljeno: 16 jul. 2024 07:29

  Odgovor svetovalca:

  Pozdravljena,

  s psihiatrom se pogovarjaš. Spraševal te bo vprašanja, da si lahko razjasni za kakšno vrsto težave gre, kaj jo povzroča in kako bi ti lahko pomagal. Če se mu zdi potrebno, te lahko napoti na dodatne preiskave, odvzem krvi, slikanje glave ali kliničnopsihološki pregled (kjer rešuješ teste).

  Vem, da so možnosti za psihoterapijo omejene, a vendarle če si ne moreš privoščiti samoplačniškega, bi ti svetoval, da sprejmeš tudi pogovore s psihologinjo v zdravstvenem domu. Če ti obravnava ne bo všeč, jo vedno lahko prekineš. Obstaja pa možnost, da ti bo všeč, da bo psihologinja imela kasneje možnost bolj pogostih obiskov in da ti bo pomagala.
  Lahko se obrneš tudi na Društvo Posvet. To je nevladna organizacija, ki ponuja psihološko svetovanje, ki je zastonj, oz. sprejemajo prostovoljne prispevke. Imajo pa svoje prostore po celi Sloveniji, tako da lahko poiščeš, kje so najbližje tebi.

  Lepo bodi! 

  Nikola Zhivkovikj, dr. med., specializant psihiatrije

 • Anonimno

  Zagotavljamo ti anonimnost, zato lahko brez skrbi zastaviš vprašanje. Tvojih osebnih podatkov ne objavljamo javno.

 • Brezplačno

  Nič ne stane! Na tvoja vprašanja bodo strokovnjaki odgovorili brezplačno.

 • Strokovno

  V spletni svetovalnici je na voljo ekipa strokovnjakov, ki jim lahko zaupaš. Med njimi so zdravniki, psihologi in drugi strokovni sodelavci.

Obrazec, kjer lahko zastaviš vprašanje

Vpiši vzdevek. Uporabiš lahko: črke slovenske abecede, številke, presledek, - in _

Izberi spol. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Vpiši svojo starost. Ta podatek je pomemben za svetovalca in ne bo javno objavljen. Če podatka ne želiš navesti, to spoštujemo.

Ne najdeš odgovora?

Zastavi vprašanje